Last news in Fakti

4 Януари, 2013 09:34 1 449 9

"Изчезването" на дюните започнало при Тройната коалиция (обновена)

  • мирослав найденов-
  • несебър-
  • горски фонд-
  • строеж

След като новогодишните празници се оказаха недотам приятни за земеделския министър заради избухнал скандал с продаден от държавата терен, според еколози от Натура 2000 - с цел строеж на ваканционен комплекс, днес Мирослав Найденов пристигна в Несебър за разследване на случая от място. Пред бТВ той обясни, че не е пропътувал това разстояние, за да раздава правосъдие и да уволнява служители, а за да разбере как  „това зад нас от горски фонд е станало урбанизирана територия”.

Министърът индиректно препрати към управлението на Тройната коалиция началото на целия казус, тъй като на ранно заседание в общината станало ясно, че инициативата за смяна на статута на земята е от 2007 година и идва с писмо на земеделското ведомство.

Още през 2007 г. Министерство на земеделието и горите, в лицето на Национално управление по горите, е инициирало изваждането на спорните 29 дка земи от горския фонд край Несебър, уточниха от пресцентъра на ведомството, позовавайки се на казаното от Найденов в Несебър, където той проведе работна среща по казуса с кмета на града Николай Димитров, областния управител на Бургас Константин Гребенаров и представители на регионалните РИОСВ и ДНСК.

Министър Найденов обясни пред журналисти, че след инициирането от НУГ на изваждането на 29-те дка земи, има становище на Министерство на околната среда и водите, че това не е терен с екологична стойност и не се изисква екологична оценка. После тогавашният кмет на Несебър Магдалена Мандулева одобрява Подробен устройствен план. През 2008 г. директорът на НУГ Стефан Юруков изважда тази земя от горския фонд и тя става урбанизирана територия.

Министър Найденов подчерта, че ще изчака ново становище на експерти от БАН и неправителствения сектор дали теренът е дюни. Той посочи, че това, което е видял на мястото е, че там няма растителност, теренът се намира на 500 – 600 метра от бреговата ивица и около него всичко е застроено. Според бТВ Найденов дори бил изненадан, че теренът не е на първа линия на крайбрежната ивица.

Министърът потвърди още, че купувачът на апетитния имот действително е дал за него 580 000 лева. Това обаче не била крайната цена на сделката, тъй като е имало и такса за придобиване и изключване от горския фонд в размер на 1 140 000 лева, а около 2 млн. лева е струвал инвестиционният проект.

„Ще поискаме становище и на БАН, и на специализираните органи, които да се произнесат по въпроса дали това зад нас са дюни, както и дали тази процедура е действала за всички терени в региона назад във времето”, добави Мирослав Найденов.

Купувачът на имота Димитър Петров, който ден по късно го е препродал на няколко пъти по-висока цена, обясни от своя страна, че сделката само привидно е била сключена за ден. В действителност тя се подготвяла цяла година, като се чакало финализирането на продажбата от страна на държавата, за да се сключи последващата продажба.

„През 2000 г. аз имах тук бунгала, но ми развалиха концесията. Тогава получих информация, че има свободно място и мога да кандидатствам за земята. Започна процедурата. Цялата процедура ми струва 1 150 000 лева. Една година изготвям проекти с купувача, за да осъществим сделката. Вие казвате, че това е защитена територия, а то не е – пише си го в документите”, заяви пред бТВ Петров.

Крайният купувач, платил за земята над 4 млн. лева, призна, че това е реалната й пазарна цена към момента. Той обаче не коментира защо в такъв случай държавата е прибрала едва около половин милион или малко над 1 млн. лева с таксите.

За съмнителната сделка сигнализираха еколози в последните дни на 2012 г. Тогава те алармираха, че багер копае в защитен терен от Натура 2000 край морето. Ден по-късно от ведомството на Найденов организираха извънредна пресконференция по случая, обяснявайки, че строежът се спира по нареждане на премиера и започват експертни проверки на казуса.

Строителството на терена е преустановено по инициатива на инвеститорите до произнасянето на междуведомствената комисия, обясни сега министър Найденов в Несебър. Очаква се от ДНСК да се произнесат за законосъобразността на строителството, но тъй като са изтекли всички срокове за обжалване, ако се стигне до разтрогване на сделката, това може да стане само по съдебен ред, изтъкват от Министерството на земеделието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 330i

    1 1 Отговор
    ей тоз документ дето пише че "не е защитена зона" струва 1 милион, бая време е бил пазарлъка - цяла година
  • 2 еко

    1 0 Отговор
    Язък за хилядолетните дюни!
  • 3 Бай хой

    1 1 Отговор
    Започнало при тройната и завършено при тиквената.
  • 4 Стар ТИРаджия

    1 1 Отговор
    ГЕРБ-аджиите все повече заприличват на братята македонци...
    Кривата ракета и космоса. Ха-ха, започват да стават много, много смешни. До идването на лятото (т. е. изборите) сигурно ще станем свидетели на голям брой, тип македонски бисери
  • 5 Бай хой

    1 1 Отговор
    Ако Г..БЕРАСТИ бутат дюните то те не са дюни.Така ще решат тиквените комисии и за това отново ще е виновен Станишев. А бойко ще е самата невинност и непорочна девица.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    koi iskash da e na vlast?
  • 7 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    iavno dosta si zahapal po BSP.jalko e che ima takiva kato teb zabludeni liude.
  • 8 БАЙ ХОЙ

    0 0 Отговор
    В България има стотици по свестни хора от престъпните мутри и предателите бесепари.Жалко че чалгата е обсебила младежта и им промива мозъците.Простотията не води към нищо добро.
  • 9 Неутрален

    0 0 Отговор
    Аве червен стига си .рал по форумите ,ами я иди се грамни някъде че ми писна да чета безмислените ти коментари.Аз по принцип не пиша коментари но тоя ме дразни ариозно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове