Last news in Fakti

4 Януари, 2013 19:33 2 308 37

Станишев: Всички продажби са се случвали със зелена светлина отгоре

  • дюни-
  • несебър-
  • станишев

„Продажбата на дюните край Несебър е рязко, фрапиращо закононарушение, което няма как да мине без зелена светлина отгоре, защото вече четвърта година ГЕРБ управлява България и всяка една инвестиционна сделка или обществена поръчка минава лично през одобрението на министър-председателя и тесния кръг хора около него". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос по време на традиционната новогодишната баница с късмети в централата на БСП.

Станишев бе категоричен, че случилото се с продажбата и препродажбата на дюните край Несебър е пример за очевидна далавера и корупция в държавния апарат. „Продава се един имот за половин милион, след това се препродава веднага за 4 милиона лева- и това се случва не през 2007, 2008 или 2009 година. Случва се през 2012 година по време на управлението на г-н Борисов и неговия кабинет. Те са направили това закононарушение, а сега се опитват да манипулират и да заблуждават всички", възмути се Сергей Станишев.

Лидерът на БСП припомни факта, че всяка седмица Бойко Борисов излиза и убеждава българите, че в държавата става това, което той каже. „Публично известно е, че тази власт е централизирана, персонифицирана и няма как сега, да си измие ръцете с предишното управление. Те имаха цялата власт в ръцете си за последните 4 години- парламентарно мнозинство, удобен президент от 2011 година, и какво ли още не", каза още Сергей Станишев. По думите му, според Закона за черноморското крайбрежие, влязъл в сила през януари 2008 година, дюните са публична държавна собственост и те не могат да бъдат продавани. „През 2007 година, след дебати и немалко съпротива, бе приет закона за Черноморското крайбрежие, който целеше и постигна именно ограничаване на презастрояването на Черноморското крайбрежие и въвеждането на ясни правила", каза Станишев. Той припомни, че този закон е възложил на българското правителство изготвянето на специални карти, които да прецизират точните граници на дюните, но с идването на власт на ГЕРБ през 2009 година тази дейност е прекратена.

„Правителството на ГЕРБ и по- конкретно  Агенцията по кадастър, под ръководството на г-н Плевнелиев и МРРБ, прави това напълно съзнателно и създава възможности за продажбата на земите с мотива: „Ами ние не знаехме там дюни ли са, не са ли дюни...", разкри Сергей Станишев. По думите му цяла България вижда, че това са дюни, има и много конкретни експертни становища, но управляващите прикриват схемата.

„Ясно е, че това е корупционна система. Точно затова и ние ще поискаме независима парламентарна анкетна комисия, а не измислената комисия на Мирослав Найденов, който очевидно е част от цялата схема", категоричен бе Сергей Станишев.

По думите на евродепутата Илияна Йотова ГЕРБ са били сварени по бели гащи, а министър Найденов отново и отново прехвърля топката на своите зам.-министри. „На него дори му е липсвало мъжество да подпише сделката и е решил да не поема ангажимент и да прехвърли топката на свой заместник , както това се случи при скандала с „Калинката", когато той отново изчезна", каза Йотова. Според нея управляващите са решили да използват точно новогодишните празници, за да се отклони вниманието на хората и сделката да мине без много шум. „Това е подобна схема като историята с шестте апартамента на Цветан Цветанов. Това е корупция по високите етажи на властта", каза още тя. Илияна Йотова допълни още, че би приела поканата на земеделския министър Мирослав Найденов да участва в комисията, сформирана от него, ако все пак той й се бе обадил по телефона.

„Това е едно грозно корупционно престъпление, реализирано от ГЕРБ", категоричен бе и депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски. По думите му в зоната Ахелой- Равда- Несебър има 12816 декара защитени територии и няма как правителството да избяга от отговорността си за продажбата на земи от тези територии.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барут

    1 0 Отговор
    Не-със червена светлина са се случвали и скоро ще отговаряте пред народа другарю Станишев.

    Коментиран от #2, #7, #19, #20

  • 2 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "барут":

    da vreme e da otgovaria pred naroda cherveniat kradec

    Коментиран от #24

  • 3 Гусин Станев

    1 0 Отговор
    Хайде стига хленч Другарю Станишев, Човекът каза, че няма да се строи върху дюните, така че който си ги е купил се е минал. Та казвате не бил от вашите а?

    Коментиран от #4

  • 4 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гусин Станев":

  • 5 Бай хой

    0 1 Отговор
    Време е да отговаря още от преди 4 години ама другаря Борисов явно няма такива намерения.Дано носителя на следващия мандат да ги окошари и двамата.Борисов комунист - Станишев социалист.От един дол дренки.Гарван гарвану око не вади.
  • 6 ЗЛАТКО злобарката

    0 1 Отговор
    pravilno vika choveka
  • 7 испанец

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "барут":

    Не ви разбирам другарю.И след колко време Стани-шев ще е виновен.Далеч,ама много далеч съм от това да мисля че и той не е за затвора но МУТРАТА е първи.То какво не беше през неговото т.н. управление.Позамисли се малко ама трезво.Такъв срам и глад българския народ никога не е изпитвал

    Коментиран от #28

  • 8 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор
    Народ, който избира чужденец за минисър-председател, в коалиция с Доган, е с предрешена съдба! Резултата- 2 милиона българи са емигранти и работят в чужбина. 1% усвоени средства от предвидените за България от евросъюза, за 4 годишното управление на БСП-ДПС.

    Коментиран от #11

  • 9 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор


    Виж 4 снимки
    Прочети 10 новини

    Сергей Дмитриевич Станишев е роден на 5 май 1966 г. в град Херсон, Украйна. Син е на Димитър Яков Станишев - бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП, и на професор Дина Сергеевна Мухина от Факултета по славянски филологии на СУ. Има един по-голям брат, роден 1952 - архитект Георги Станишев.

    Средното си образование завършва в 35 СОУ "Добри Войников" (име към 2006 г.) в София. През 1989 г. Станишев завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет.

    През 1994 г. защитава докторат по история на тема “Система за издигане на висшите държавни сановници в Русия и нейната трансформация през втората половина на ХІХ век”. През 1999-2000 г. е в Лондонската школа за икономика и политически науки, където специализира международни отношения. Има специализация и от Московската школа за политически изследвания.

    През 1994-95 г. Станишев работи като журналист. Автор е на многобройни публикации по външнополитически теми в български всекидневници и седмичници, както и в чуждестранни периодични издания. От 1995 г. започва работа във Висшия съвет на Българската социалистическа партия като главен експерт в отдел “Външна политика и международна дейност”. На следващата година е назначен за ръководител на същия отдел. През 2000 г. е избран за член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП като секретар по международн
  • 10 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор
    niama nishto obshto s BG osven che nie go napravihme bogat.
  • 11 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "БУМЕР КАМОР":

    Забравяш престъпното правителство на тиквата.Благоденствие и пълни господарски права на чуждите банки и робия за Българите.

    Коментиран от #12, #13, #14, #15

  • 12 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    ti glasuvash za tvoiat porobitel Dogan.

    Коментиран от #30

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 глас народен глас божии

    1 0 Отговор
    Назначавам Бойко Борисов за втори мандат до 2017 година! Решено!

    Коментиран от #17

  • 17 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "глас народен глас божии":

    Amin
  • 18 Полиция

    1 0 Отговор
    Абе тоя Станишев е напълно луд и с кви очи говори за кражби и престъпления като по време на неговото управление бяха спряни всички европари и наглите отвличаха наред да не говориме за убииствата просто незнам колко нагъл и безочлив трябва да си за да говориш тия глупости да влеза у затвора за 20 години за геноцит и престъпление срещу Държавата!!!

    Коментиран от #21

  • 19 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "барут":

    skoro shte mu izliazat i ostanalite krajbi na drugaria naglec
  • 20 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "барут":

  • 21 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Полиция":

    da kolega taka e samo deto tuka ima i takiva deto govoriat za nego kato za bog a pliuiat Borisov.

    Коментиран от #23

  • 22 Полиция

    1 0 Отговор
    Затва още един мандат на Борисов съвсем да ги закопае тия крадци!!
    Между другото Борисов е доста богат и преди да стане министър-председател така че съм убеден че краде в пъти по малко от лизача станишев и пияницата доган а и не вярвам някой да е на власт дори и от народа и да не краде както се краде по цял свят номера е кражбите да са умерени и да се прави нещо и за държавата и да народа тогава самите хора ще си кажат ми нека краде щом прай нещо и за нас а при предишното еправление беше ния ще крадеме па народа да го д...!!!
  • 23 Полиция

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "БУМЕР КАМОР":

    Да има разни разбирачи или убиици или крадци на ДДС щото по негово управление тия престъпления бяха на почит и се толерираха стига и те да печелат!!
  • 24 Торпедо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БУМЕР КАМОР":

    2 милиона афера направи Станишев червеният сюргюн що не го съдят това са пари от бюджет? какво си лае това куче нема ли край на тая пасмина
  • 25 Торпедо

    1 0 Отговор
    кирливите ризи на вън да ги извади Боко на тоя лешпер да му направят така справчица на имуществото на приателката му
    на него на целияму сюргюнски род на султана ибрика
  • 26 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    СТАНИШКА БЕГАЙ И ЛЕГАЙ ЗНАЕМЕ ТЕ И ТЕБЕ С ДОГАНЧО КАКВИ ГИ ВЪРШЕХТЕ Г-Н СЪСЕЛ !!! НЕДЕЙ РЕВА НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА . ЗНАМ ЧЕ Е ЛОШО ДА ИЗПУСНЕШ КОКАЛА НО ЗНАМ ЧЕ Е ОЩЕ ПО- ЛОШО ДА ЗНАЕШ ЧЕ СКОРО НЯМА ДА ГО ЗАХАПЕШ ....!? ПРЕДАТЕЛ ... !!!!!!!!!
  • 27 ranngell

    1 0 Отговор
    Ами, забрави Виденовата зима!
  • 28 Бързия

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "испанец":

    Станишев ще е виновен винаги,докато не си изтърпи наказанието и не върне откраднатото.
  • 29 JOE

    1 0 Отговор
    Сергейчо е същия крадец като баща си, Димитър Станишев-съден за източване на България след 1989г., такива като Станишев отдавна трябваше да са изритани от политиката и управлението на България.
  • 30 Опа, нова среща златко

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "БУМЕР КАМОР":

    Един и същи с 2 профила ВИП АМГ/БУМЕР КАМОР. Станишев може да е всякакъв, ама в настоящият момент по-голяма беднотия не е имало. Ти се радваш на 300-те лева, които ти дават от младежката организация да драскаш. Поне малко по-грамотен не успяха ли да намерят бе или май има остър дефицит на грамотни във вашата организация ха-ха. Както и да е, ще бъдеш там до лятото.

    Коментиран от #34

  • 31 JOE

    1 0 Отговор
    Да бе по времето на Станишев бяхме милионери нали.

    Коментиран от #35

  • 32 Майтап си правиш

    1 2 Отговор
    Шегуваш ли се? До 2008 не съм се лишавал от почти нищо, а и не само аз. За теб не знам. Не намесвам станишев ни най-малко. Като виждаш го пиша с малка буква (умишлено)

    Коментиран от #33

  • 33 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Майтап си правиш":

    zashtoto si kral s negovite apashi

    Коментиран от #36

  • 34 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Опа, нова среща златко":

    pak lov na veshtici ti se e prisanil
  • 35 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "JOE ":

    radvam se che ima hora koito sa dostatachno umni za da prozrat istinata za kradeca Stanishev.
  • 36 Ех златко

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "БУМЕР КАМОР":

    Не съди другия е писано в библията златко. Сега си на заплата 300 лв в младежката организация на партията за да цапаш форумите, но това ще е до лятото.
  • 37 яхо

    0 0 Отговор
    Съгласно Чл. 131. От ЗУТ- Заинтересувани лица в производството по одобряване на подробните устройствени планове(ПУП) и на техните изменения са собствениците и носителите на ограничени вещни права според данните от имотния регистър, а до неговото въвеждане - по данни от кадастралния регистър, както и лицата, на които е предоставена концесия, когато недвижимите имоти са непосредствено засегнати от предвижданията на плана.
    До момента никой от изказващите се по случая – министър и/или друг чиновник,както и журналистите не посочват кои са конкретни заинтересовани лица с техните имена,които са:
    1. предвижвали преписката по смяна на статута на земеделския имот през 2007 г.
    2. възлагали изработването на ПУП и инвестиционния проект и внесли инвестиционния проект за одобряване и за получаване на разрешението за строеж през 2007 г.
    3. получили издаденото разрешението за строеж през 2007 г.,в което задължително по ЗУТ се вписва Възложителя-собственика на имота

    Съгласно Чл. 140. от ЗУТ(Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Възложителят (собственикът)или упълномощено от него лице може да поиска виза за проектиране. Визата се издава от главния архитект на общината в срок до 14 дни от постъпване на заявлението.
    До сега не се споменава в никоя информация по случая кой е този възложител-собственик,който е поискал виза за проектиране,за да се изготви и одобри след това инвестиционен проект
    Доколкото става известно всички действия –смяна на статута,одобряването на ПУП,одобряването на идеен инвестиционен проект и издавнето на разрешението за строеж е станало през 2007 година,от следва предположението,че още през 2007 гоидна е имало собственик –възложител,как това е станало без нотариален акт,а как сега 2012/2013се появява нов собственик след продажба на терена и препродажбата му а всъщото време е ваалидно раззрешението за строеж от 2007 г.
    В показаните пред телевизията карти кой на практика е собственика на тези 29 дка,за които се твърди,че е имало одобрен ПУП и одобрен инвестиционен проект с разрешение за строеж-още през 2007 г - всички те се издават по Закон на собственик на имота-а така също се отразява собствеността и в кадастралните карти.



    НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА КОМПЛЕКТОВАНЕ НА ПРЕПИСКА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ПЛОЩАДКА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ И ПРОМЯНА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ЗА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ НУЖДИ
    І. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ПЛОЩАДКА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ
    1. Предложение от лицата по чл.18 и чл.19 от ЗОЗЗ
    2. Актуална скица на имота /имотите/ в координатна система 1970 г с нанесени граници на предложените площадки или трасета, заверени от общинската служба по земеделие игори, съответно от службите по кадастър.
    а/ за площадки – в М 1:500 до 1:5000 с координати на чупките
    б/ за трасетата – в подходящ мащаб, но не по-дребен от 1:10 000, с координати на чупките на оста на линейния обект.
    3. Извадка от КВС в М 1:5000 или 1:10 000 за местоположението на обекта спрямо населеното място, републиканската пътна мрежа и други изградени обекти.
    4. Документ за собственост.
    5. В случаите, когато се засягат земи от горския фонд, се прилага становище от съответното държавно лесничейство.
    6. Становище на РИОСВ, че дейността на обекта не подлежи на ОВОС, или положително решение по ОВОС.
    7. Разрешение от кмета на съответната община за изготвяне на подробен устройствен план / ПУП/.
    8. Проект за ПУП, изработен при спазване изискванията за възлагане, нормативите за необходимата земя за застрояване и обема и съдържанието на ПУП, определен в ЗУТ.
    9. Доказателства, че са изпълнени изискванията на чл.22, ал.2 от ЗОЗЗ, че местоположението и характера на обекта не противоречат на здравно-хигиенните изисквания.
    10. За обекти - паметници на културата и техните охранителни зони – становище на националния институт за паметници на културата.
    11. Когато е определена площадка или трасе за нуждите на физическо или юридическо лице, а имотът е в съсобственост, се прилага нотариално заверена декларация за съгласие за исканата промяна от съсобствениците.
    12. Към определената с проекта за ПУП площадка за разширение на съществуващ обект се прилага копие от документ за собственост на съществуващия терен, съответно документ, с който е предоставена, отчуждена или е променено предназначението на земята за съществуващия обект и скица на изпълненото строителство.
    13. Когато за обекта са предложени две или повече площадки или трасета, се прилага сравнителна таблица, в която се посочват площта, качеството, поливността, начинът на трайно ползване и собствеността на засегнатите земеделски земи.
    14. За специфични дейности се прилагат всички допълнителни документи, предвидени в ППЗОЗЗ.
    15. За юридически лица – съдебно решение на фирмата и удостоверение за актуално състояние.
    16. Акт за категоризация на земята.
    17. Удостоверение за поливност.
    18.Ел, В и К част и транспортно-комуникационен план на пътните връзки и разположението им.
    ІІ. ЗА ПРОМЯНА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА
    1. Предложение за промяна предназначението на земята.
    2. Скица на имота.
    3. Акт за категоризация на земята.
    4. Решение за утвърждаване на площадка за проектиране на Комисията по чл.17, ал.1,т.1 от ЗОЗЗ .
    5. Одобрен по реда на чл.129 от ЗУТ – ПУП, копие от заповед на кмета на общината за одобряване на ПУП и протокол на ЕСУТ при общината.
    Документ, удостоверяващ, че заповедта на кмета за одобрение на ПУП е влязла в законна сила.
    Изброените документи се комплектоват в папки в два екземпляра – 1 комплект /по възможност/ оригинали, 2 комплект - копия, придружени с опис на приложените документи

    Процедурата за промяна предназначение на земеделска земя започва с подаване на молба до кмета на общината, където се намира имота за допускане на изработване на подробен устройствен план /ПУП/ за имота. Всяка община изисква да се прилагат различни документи към молбата, но в общия случай те са следните:
    - Документ за собственост;
    - Удостоверение за наследниците/ при необходимост/;
    - Скица от общинска служба „Земеделие и гори” /ако имотът е земеделска земя/, ситуационна скица или кадастрална карта /ако имотът е в населено място без план/;
    - Съгласувателни писма от електроразпределитеното дружество и ВиК
    - Протокол от Общинско пътно управление и КАТ-ПП при РДВР, ако имотът е прилежащ на път от републиканската пътна мрежа;
    - Скица - предложение за изменение на плана, съгласно чл.134, ал.2 от ЗУТ;
    - Списък с имената, адресите, а при възможност и с телефоните на всички заинтересовани собственици;
    - Становище от РИОСВ;
    - Квитанция за платена такса.
    Обикновено срокът за издаване на заповедта на кмета за допускате до изработване на ПУП /ПЗ или ПРЗ/ е един месец.
    Ако площта на имота е до 50 декара, от пета до десета категория или не е поливна и земята е в землищата на населените места на територията на съответната област, след като получите заповед за допускане до изработване на ПУП, подавате всички документи в Областна дирекция „Земеделие и гори” за определяне и утвърждаване на площадки за строителство.
    За имоти с големина над 50 декара, за земеделски земи от първа до четвърта категория или поливни, в случаите по чл. 19 и когато земята е в землищата на населените места от повече от една област, преписките се подават в Комисията за земеделските земи създадена към Министерството за земеделието и горите. Това важи при промяна предназначението на земята за изграждане на обекти на енергетиката без значение от площта на имота. Изграждането и/или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, използващи фотоволтаични (слънчеви) системи, освен в случаите, когато производството на електрическа енергия се използва за собствени нужди, се допуска върху неполивни земеделски земи от пета до десета категория или некатегоризируеми.
    Комплектовате два броя преписки - едната оригинал, а другата копие.
    Преписката, която внасяте в Областната дирекция трябва да включва:
    1. Предложение от собственика за утвърждаване на площадка или трасе за изграждане на обект върху земеделска земя – свободен текст;
    2. Актуална скица на имота;
    3. Удостоверение за поливност на земята;
    4. Акт за категорията на земята;
    5. Становище от РЗИ;
    6. Становище от РИОСВ;
    7. Проект за ПУП /подробен устройствен план/ и обяснителна записка.
    8. Протокол/заповед за допускане изработка на ПУП за имота;
    9. Документ за собственост;
    10. Пълномощно, когато лицето подаващо документи не е собственик;
    11. Актуално състояние, ако собственикът е фирма;
    12. Удостоверение по чл. 17 от ЗУЧК, ако имота е в землище граничещо с бреговата ивица.
    След като Комисията по чл. 17 утвърди площадка за имота, преписката се връща в общината за получаване на заповед на кмета за одобряване на ПУП.
    Решението за утвърждаване на окончателна площадка за проектиране на обект губи правно действие, ако след изтичане на една година от влизането му в сила собственикът на земята или инвеститорът на обекта не направи искане за промяна предназначението на земята.
    Когато обектът се изгражда на етапи, решението за утвърждаване на площадка или трасе губи правно действие, ако в едногодишен срок от влизането му в сила не бъде поискана промяна предназначението на земята за изграждане на първия етап.
    Когато получите заповед за одобрение на ПУП за имота внасяте всички документи за разглеждане отново в Областна дирекция „Земеделие и гори”, за да бъде издадено решение на комисията по чл. 17 за промяна предназначението на земеделската земя.
    Решението на Комисията влиза в сила след като се платят дължимите държавни такси за промяна предназначението на земята. Срокът за плащане е 3 месеца, след получаване на писмо.
    В 7-дневен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди, съответната комисия изпраща препис от него на службата по кадастъра или Общинската служба "Земеделие" по местонахождението на имота, за да се опише имота като неземеделски.
    Когато с решението за промяна на предназначението на част от поземления имот се образуват нови имоти съгласно чл. 24, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър, службата по кадастъра дава идентификатор на новообразуваните поземлени имоти (чл. 25 от ЗОЗЗ във вр. с чл. 52, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър).
    След нанасянето в кадастъра, по искане на собственика, границите на поземления имот се означават на място с трайни знаци въз основа на кадастралните данни от съответната служба по кадастъра по местонахождението на имота (чл. 26 от ЗОЗЗ и 42, ал. 2 от ППЗОЗЗ).
    Решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие, когато:
    1. в тримесечен срок от съобщаването на решението не е заплатена таксата за промяна статута на земята, или
    2. в тригодишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението не е поискано издаването на разрешение за строеж на обекта, или
    3. в 6-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението изграждането на обекта не е започнало.
    При отмяна на решението за промяна предназначението на земята за държавни или общински нужди на собственика се заплаща от държавата или общината обезщетение за причинените вреди и пропуснатите ползи.
    При отмяна на решението за промяна на предназначението на земята заплатената държавна такса не се възстановява.
    При промяна предназначението на земеделски земи на територията на Столична община не се утвърждава площадка. Документите се разглеждат от Комисията за земеделските земи след одобряване на ПУП.
    За да се промени статута на земята трябва да има осигурен транспортен достъп чрез път с трайна настилка, електроснабдяване, водоснабдяване, събиране или отвеждане на отпадни води.
    Ако до парцела няма ток и вода се изработват парцеларни планове.
    За обекти, за които транспортният достъп се осъществява по селскостопански пътища и се предвиждат дейности, свързани с използването на транспортни машини с габарити или други технически характеристики, различни от предвидените за селскостопанските пътища, промяна на предназначението на земята за пътя се извършва по общия ред едновременно с основния обект.


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове