Last news in Fakti

1 Юли, 2021 23:30 2 022 13

Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец

  • covid сертификати-
  • ваксинация-
  • европейски зелени сертификати

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус

Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати за месец - 1

Близо 1 млн. е общият брой на генерираните европейски зелени сертификати в България. Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, а близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Системата за генериране на европейски сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г., което е 30 дни преди европейският регламент за издаване на сертификати да стане задължителен за всички държави от ЕС. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок.

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. В действителност хората, които разполагат със документ в България са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Потребителите могат да изтеглят и електронен вариант на сертификата от https://his.bg, чрез електронен подпис и да го съхраняват в мобилните си устройства. Така няма да се налага да го разпечатват или копират за всяко пътуване, което значително ще ги пътуващите при преминаване през границите.

От тази сутрин системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен - 48 часа от излизането на резултатите. Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, вече успешно издават сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус.

Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

В момента тече 6-седмичен гратисен период за държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕЕА), които до този момент не са успели да интегрират системите си с тази на Европейската комисия и все още не могат да издават COVID сертификати. Това са Швеция, Нидерландия, Ирландия, Малта, Унгария, Румъния и Швейцария. За сравнение „Информационно обслужване“ завърши процеса още в средата на месец май.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 4 Отговор
    "близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19" От които, колко с изтекъл срок на валидност? 180 дни ви се дава да шъкате, а после вероятността да получите нов сертификат последствие повторно заболяване е нищожна, така че дето и да ходите, пак на ваксината свършвате. Елегантно решение от Европейския съюз.

    Коментиран от #5

  • 2 Опитна Другарка ,стара кримка

    3 0 Отговор
    М ене НЗИС ми веч не требва ...прегорех
  • 3 Маde in Bg

    12 3 Отговор
    Eeee,значи все пак Медико-бизнеса надделя в ЕС пред хуманността пред Човека😄
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ковидарите

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Само не разбирам твоето злорадство !? Дори и "честен" си оставсш гои и това за което злорадстваш, ще те застигне и теб! На всички скоро, ще им стане ясно в какъв капан дискриминация и фашизъм са ги вкарали ЕС, подчинени на твоите господари!

    Коментиран от #7

  • 6 русенец

    15 2 Отговор
    Колко души живеят в Бг, след като при 10% ваксинирани имаме над 1 милион сертификата? Фотошопът е голяма работа!

    Коментиран от #13

  • 7 честен ционист

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "Ковидарите":

    Щяло да им стане ясно. Ганчовците за 33г нищо не им се изясни, сега ли точно ще вденат? Ще мишкуват и шмекеруват предлагайте рушвети, на който трябва само и само да заобиколят системата, обаче няма бягане от системата. Накрая чипът ще отсее плявата от зърното.
  • 8 Ковид

    5 2 Отговор
    Генерира милиарди
  • 9 32333

    6 3 Отговор
    Очаква се масов морна ваксинирани на есен. Antigen priming е причината
  • 10 Мангъров

    8 3 Отговор
    Миналата година имаше едно интервю със Стоян Алексов - шефа на патолозите в БГ та той каза, че в Италия са мрели като мухи миналата година понеже са били ваксинирани против грип.
    Много не даде подробности, но аз изчетох доста по въпроса и какво е станало - тази ваксина против грип - преди ковида е съдържала вируси отгледани върху клетки от бъбрек от маймуни и разни други животни обаче се оказва, че тези тъкани съдържат и корона вируси или с други думи заразените с корона са инжектирани с корона - дали е станало нарочно или не не се знае. А сега какво ще стане с тези юнаци, които се набодоха с новите ваксини не знам ама май ще загинат геройски.
  • 11 Мистик

    2 1 Отговор
    Няма никакво значение. Излишното отива в коша за рециклиране заедно със сертификата.
  • 12 Така си е

    0 2 Отговор
    За около 100-тина лева сертификата е готов и хайде да се разпищолиме в Европата !
  • 13 Град Лом

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    ми пробвай се с фалшив да видим какво ще стане.Между другото на вас от русе трябва да ви издават ТЕЛК за 100процента инвалидност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове