Last news in Fakti

2 Юли, 2021 17:39 6 955 70

Д-р Симидчиев пред ФАКТИ: При настоящото ниво на ваксинация у нас е вероятно България да бъде ендемична зона

  • александър симидчиев-
  • д-р александър симидчиев-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • делта вариант-
  • пик-
  • ваксини-
  • ваксинация

"Ендемията, за разлика от пандемията, е, когато инфекцията остава на определена територия, въпреки че на околните територии тя се заличава", обясни д-р Симидчиев

Д-р Симидчиев пред ФАКТИ: При настоящото ниво на ваксинация у нас е вероятно България да бъде ендемична зона - 1
Снимка: БГНЕС

Русия възобновява полетите с България, стана ясно в края на изминалия месец юни. В последните дни у нас кацнаха и първите руски туристи за тази година. Прогнозира се до септември да бъдат извършени над 900 полета от Русия към Бургас, което би могло да доведе хиляди руски туристи до Черноморието.

Възниква обаче въпросът как ще се развие ситуацията с коронавируса у нас, с оглед на това, че "Делта" вариантът на Covid-19 нанася големи поражения в Русия. За да говорим по темата, както и за това очаква ли се следващ пик на коронавирус у нас – кога ще бъде той и може ли да бъде предотвратен, от ФАКТИ се свързахме с пулмолога д-р Александър Симидчиев, народен представител в 45-тото НС и кандидат за народен представител от гражданската квота на „Демократична България“ в изборите на 11 юли.

Разговора четете в следващите редове:

- Д-р Симидчиев, отворихме България за полети от Русия, а знаем, че там "Делта" разновидността на коронавируса нанася тежки поражения, какво смятате на това?

- И в България си имаме "Делта" вирус, секвениран надлежно в нашия Национален център по заразни и паразитни болести. Там вирусите могат да се секвенират. Седем от пробите на хора от градския транспорт в София реално са секвенирани и показват "Делта" варианта, така че той е в България. Нямаше как да го избегнем, за съжаление, въпреки че от около четири месеца говоря по тази тема – а именно, че трябва да ограничим трансграничния внос на "Делта" вирус. Това обаче не се случи, а вече би било трудно.

- Предвид това, че вирусът така или иначе вече го има в България, това отваряне с Русия би ли се отразило негативно?

- Не драматично, не съществено. Но всеки внос на вируса – откъдето и да е, независимо дали е от Русия, Турция, Македония или от някъде другаде, ще се отрази, защото това е трансграничен внос. Ние вече имаме вируса локално и няма да е нещо ново, но ще се внася допълнително инфекция.

За разлика от протиевоепидемичните мерки, които са вътре в държавата, противопандемичните мерки са тези, които се въвеждат между отделните държави, за да се спре разпространението между държавите. Те са не по-малко важни от мерките срещу разпространението вътре в самата държава. От тази гледна точка е важно да имаме адекватен контрол по летищата – с термокамери, с въпросници, както би следвало да е. Не знам доколко колегите, които работят на летищата, правят това ефективно.

Според мен би трябвало да има и независим контрол – пътници, които така или иначе пътуват, част от тях да бъдат използвани като тайни клиенти и да се види работи ли системата, в каква степен човек може да я подмине, да не попълни адекватно нещо във въпросника или да не бъде измерена температурата му например. Трябва да има контрол, за да сме сигурни, че системата работи.

- Каква е Вашата информация относно "Делта" – той по-смъртоносен ли е, по-заразен ли е?

- Със сигурност е в значителна степен по-заразен. За смъртността има противоречиви данни – някои от публикациите говорят, че е с по-висока смъртност, други казват, че е със сходна смъртност. Вирусът ще еволюира, ще се закрепват тези мутации, които са полезни за самия вирус. А това, което е полезно за самия вирус, е той да увеличи разпространяемостта си, леснотата, с която той заразява.

Всички мутации, които досега установявахме – и британския вид, и южноафриканския, и бразилския, всички те бяха свързани с мутации, с повишаването на разпространяемостта. Колегите първоначално се притесняваха дали "Делта" има по-висока смъртност или не, но реално няма как до такава степен да се промени тежестта на болестта. Ние вече знаем доста повече за самата болест, знаем как по-ефективно да бъде лекувана тя и от тази гледна точка смъртността вероятно няма да се повлияе драматично в някаква посока. Може да има леко повишаване, ако се кара малко по-тежко, но това са неща, които все още не са установени с доказателства.

Засега част от данните говорят, че тази мутация е същата по тежест, някои данни пък говорят, че се кара по-тежко. Все още нямаме категоричност в научните данни. Независимо от всичко, това, което имаме като цифрова данна е, че ваксините, които са изследвани срещу "Делта" варианта, защитават 88% спрямо него. В момента ключовото по отношение на стратегическото мислене напред е, че ако ние имаме висока степен на ваксинално покритие, то ще бъдем предпазени от "Делта" варианта в значителна степен – 88% предпазени от него. Много повече трябва да се говори и да се убеждават хората в нуждата от ваксинация, защото това е единственият смислен, безопасен и ефективен начин да се справим с пандемията, независимо от мутациите, които се получават при този вирус.

- Виждаме обаче едни бавни темпове на ваксинация у нас, поне на мен така ми се струва.

- Категорично, да. Не само на Вас Ви се струва, а навсякъде цифровите данни говорят за това, че България много изостава. За съжаление основната причина за това вече не е логистиката на ваксините. Имаме достатъчно ваксини, дори имаме избор – тоест отделният пациент има възможност да избере каква ваксина да си постави. Въпросът е на желанието и на убедеността, с която хората биха си поставили ваксина. За съжаление 10-12 процента, които вече имаме като покритие на населението, са на хората, които бяха убедени още преди това. Тоест те нямаха нужда от убеждаване. Те се ваксинираха и затова сега виждаме едни относително бавни темпове. За останалите хора има нужда от разяснителна кампания, която да може ефективно да ги убеди в ползата от ваксинацията не само в индивидуален план, а и в обществен план. Ние всички трябва да се пазим едни други, защото, когато се ваксинираме, освен индивидуалната защита на човека, който е ваксиниран, ние имаме и т. нар. колективен имунен отговор, така че да можем да бъдем пазени като общество, да пазим и тези, които не биха могли да се ваксинират.

Това за съжаление не се случва. Голямата част от хората, които са по-ниско рискови, си казват „за мен не е толкова рисково, аз нямам нужда да се ваксинирам, ще го прекарам леко“. Де факто този човек не участва в обществения имунен отговор, който е необходим, за да можем да се предпазим от евентуални бъдещи пикове, каквито е много вероятно да има още с отварянето на училищата през септември.

- Ако тези бавни темпове на ваксинация продължат, как би се развила ситуацията с коронавируса, кога очаквате следващ пик?

- Очаквам следващия пик, когато времето започне да става по-хладно, хората започнат да се събират в затворени помещения с относително по-ниска вентилация, което е рисковото за предаване на вируса и тогава, когато учениците се съберат на едно място, тъй като, събирайки се на едно място, позволяват на тази инфекция да се разпространява много бързо. Независимо, че при тях инфекцията не е тежка, по-горните класове – от 8. до 12. клас, когато индивидите са горе-долу с размера на възрастен човек, те могат да разпространяват вируса заради мястото, откъдето излиза той – от устата и от носа.

По-малките деца са много ниски и не се получава толкова ефективен трансфер на вируса. По-малките деца по-малко разпространяват вируса, но при по-големите деца – след 8. клас, е много по-вероятно да разпространяват инфекцията. Отварянето на училищата ще послужи като допълнителен поведенчески фактор, който да ускори пандемичния процес. Виждаме, че този процес още не е угаснал. На дневна база имаме между 80 и 100 заразени души и в момента.

Предаването го има в общността, макар че температурата е висока и не се групираме на закрито. Вирусът не може да се разпространява активно именно заради това, че не се групираме на закрито, но все пак се разпространява. В момента, в който създадем по-добри условия за разпространение – с връщането на учениците в училище и със събирането в закрити помещения в по-голяма степен, ще се подобрят условията за разпространение.

Това, което със сигурност може да се твърди, че ще се случи, е, че ще постигнем нещо, което се нарича ендемия. Ендемията, за разлика от пандемията, е, когато инфекцията остава на определена територия, въпреки че на околните територии тя се заличава. При настоящото ниво на ваксинация в България е вероятно България да бъде ендемична зона. Тоест да бъде зона, която ще остане с циркулираща в общността инфекция, докато съседните ни държави като Гърция, Турция, Румъния, Сърбия ще бъдат с по-високи нива на ваксинация и с по-ниско разпространение. Ние ще бъдем по-светещи в червено, когато поредният есенно-зимен пик започне. Тогава вирусът ще продължи да влияе върху икономиката, върху туризма, върху културата.

- Какво може да се направи, за да предотвратим това?

- Всичко това може да бъде предотвратено в сегашните по-топли месеци, когато вирусът не пълзи толкова бързо. Сега е моментът, в който повече хора могат да бъдат убедени да се ваксинират. Това обаче става с убеждение, не може да стане насила. Трябва да бъдат убедени, а за да бъдат убедени трябва първо да имаме проучване какви конкретни нагласи има в обществото в момента. Трябва да знаем конкретните причини защо хората не желаят да се ваксинират. За да разберем, трябва да се направи социологическо проучване. А след като се направи такова проучване, да се разработи ефективна, емоционална, убеждаваща кампания, която да се направи конкретно за отделните таргет групи.

Групите, които настоящият министър на здравеопазването определи – служебният министър д-р Стойчо Кацаров, бяха правилно подбрани. Възрастните хора с допълнителни заболявания бяха правилно подбрани, защото те са най-рискови от смърт, но не са най-рискови по отношение на разпространение. Затова, когато говорим за превантивна ваксинация, трябва да мислим как групите, които контактуват повече – хората от градския транспорт, хората от обслужващата сфера, хората в туризма, в ресторантите и в звената за обществено хранене, да бъдат ефективно мотивирани да направят необходимото за предпазването ни като общност. Тези таргет групи трябва да бъдат изследвани, при тях трябва да се изработи специфична програма, за да бъдат ваксинирани ефективно, да получат двете дози преди септември месец. Ако те получат двете дози от ваксината преди септември, няма да имаме есенен пик. Ако това не се случи, за съжаление ще си караме поредната есен с мерки.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 67778

    118 20 Отговор
    А защо само 30 процента от лекарите искат да се ваксинират и от тези 30 процента, колко процента са фиктивно ваксинирани. Щом лекарите отказват ваксини защо ги пробутвате на другите хора? Що за измет сте лекарите?

    Коментиран от #13, #51

  • 3 Врачка

    85 10 Отговор
    Корона вирусната пандемия се изроди в информационна война срещу държавите ,които премахват мерките.Изведнъж се увеличават заразените и вместо морков получаваме тояга.
  • 4 С две думи

    30 5 Отговор
    Оазис за COVID ?
  • 5 ТОШКО

    99 17 Отговор
    Абе бийте си кво искате бе! Кво ни интересува! Не се ли усещате че колкото повече пропагандирате, толкова повече ефекта е обратен

    Коментиран от #9

  • 6 Антимилиционер

    51 3 Отговор
    Много тъпанарос и милиционери в територията.
  • 7 АУУУУУ

    26 84 Отговор
    СЕГА ПЛЮЕТЕ .... НО ЗИМАТА КАТО ЗАТВОРЯТ ОТНОВО ВСИЧКО ..... ДА ВИДИМ ТОГАВА КОЙ ЩЕ Е ВИНОВЕН ..... ИЛИ МОЖЕ БИ ТРЯБВА КАТО В МОСКВА ....ИМАШ ВАКСИНА , И ВЛИЗАШ В КРЪЧМАТА ...НЯМАШ ВАКСИНА ГЛЕДАШ И СЕ ОБЛИЗВАШ НА УЛИЦАТА .....

    Коментиран от #15, #16, #25, #28

  • 8 Майна

    54 11 Отговор
    Пишейки за паспортите за ваксини и знака на звяра, описан в Книга Откровение, Чад Томас заявява:

    „... носенето на маски, предстоящите ваксинални лични карти и паспортите за ваксини са част от дневния ред, за да се принудят хората да приемат този знак в крайна сметка; ... Сега беше близо една година носене на маски, с мандати, маскиращи земното кълбо. В повечето страни има федерални санкции за неспазване на правителствените мандати. Изводът е, че хората искат живота си обратно “.

    Коментиран от #36, #58

  • 9 Баш психиатър

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "ТОШКО":

    Да,на гюбрето не можеш нищо да кажеш,то няма да те разбере.

    Коментиран от #22

  • 10 Майна

    44 12 Отговор
    За много от тези, които се ваксинираха, зимта нистина ще е ...страшна, могат да си помогнат като пият чай от борови иглички...Това се препоръчва от тези, които са запознати с генни терапии...ПОСЛУШАЙТЕ ГИ

    Коментиран от #55

  • 11 точно

    6 4 Отговор
    обратното !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 добре

    11 24 Отговор

    До коментар #2 от "67778":

    Защото и между лекарите има шашкъни. Лекари повтаряха , че няма вирус, вие искате същите да се ваксинират !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не е хубаво

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "АУУУУУ":

    да лъжеш. Не си стъпвал в Москва !
  • 16 Майна

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "АУУУУУ":

    Ако оживееш тази зима след боцкането.., със съжаление го казвам, щото и форумът ще оредее...
  • 17 Страничен наблюдател

    62 8 Отговор
    Реално повече от 50% от хората у нас са изкарали короната - кой по-леко, кой по-тежко. Като добавим и тези, които са се прецакали да се ваксинират, отиваме на 70% и повече - т.е. стадният имунитет е налице. Така че, дръжте си ваксините или си бийте по няколко на ден, аз лично пасувам. Аз лично пропуснах короната, но пък заради намордника два пъти се уредих с бактериална инфекция, та ми съдраха задните части от инжекции! За тях нещо да кажеш, дофтуре?
  • 18 Олеле

    60 6 Отговор
    С такива доктори начело ни чака ковидален концлагер. За справка Гърция! Рекламата и натрапването на абсолютно недоказаните като ефективност и безопасност течности едва ли е безплатна, едва ли е без обещания за облаги и бъдещи министерски постове! Клакьорите на този фашизъм един ден ще бъдат изправени пред съда и ще отговарят за плашенето, манипулациите, лъжите и склоняването към само нараняване!
  • 19 провинциалист от провинция Тракия

    11 1 Отговор
    А бе, Шмунги, к'о стана с имунизирането след преболедуване?
  • 20 Щ щам

    52 6 Отговор
    Мафията с бръснати кратуни ще си иде, но мафията с бели престилки е световна и ще унищожи хората. Това са алчни и безскруполни същества, за които има един бог - парите.
  • 21 ЕЕЕ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА И.Т.НТ.

    2 3 Отговор
    КОРОНА БАЦИЛ 4×4
  • 22 Чекмеджан

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Баш психиатър":

    ...и слава богу!
  • 23 абг

    58 10 Отговор
    Англия и Израел са с най-голям брой ваксинирани, 50% от населението. В момента в Англия и Израел има най-много новозаразени и починали, като 60% от умрелите са напълно ваксинирани с пфайзер. Защо симидчийо не споменаваш тази статистика ? Как, ще спре пландемията в другите държави, като ги изпонаваксинират наред и всичките измрат ли ? Как, къде и кога, ще харчиш парите които ти дават за словоблудството ти, при положение, че ако плана на твоите господари се осъществи, ти и другите слуги като тебе, ще бъдете първите отстранени.

    Коментиран от #30, #39

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Механик

    36 3 Отговор

    До коментар #7 от "АУУУУУ":

    Ми аз не искам да ходя в кръчма, бе! Ти като искаш, бий си квото искаш!
    Кръчми ще ми разправя той! каун!
  • 26 Военен Съд

    35 4 Отговор
    Спри да всяваш паника, милиционерю! Вcякa мeдицинcкa, здрaвнa, вируcнa и вaкcинaциoннa инфoрмaция или cтaтуc нa чacтнo лицe CA ПOВEРИТEЛНИ и прeрoгaтив CAМO И EДИНCТВEНO НA ВЪПРOCНOТO ЛИЦE! Зaдрaвнитe дaнни Пoдлeжaт нa зaщитa, кaктo вcички останали лични дaнни нa вceки грaждaнин! Вcички т.нaр "кoвид-мeрки" и рecтрикции ca прoтивoкoнcтитуциoнни и нeзaкoнни. Eтo eднa cтaтия тук във фaкти, кoятo щe ви пoкaжe кaквo тoчнo ни причинихa "МEРКИТE" ви - Публикувaнo във фaкти.бг: "България през локдауна: По-малко раждания и повече домашно насилие; През пандемичната 2020 г. в България са се родили с 2452 деца по-малко спрямо 2019 г." Публикувaнa: 29 Юни, 2021 09:54
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    9 29 Отговор

    До коментар #7 от "АУУУУУ":

    Точно за кръчми,кафета и молове ако се излара задължителна ваксинация глей кво става ганьо кви опашки за вакаиниране ще сформира ! За нула време ще сме на 100% ваксинирани преди есента!
  • 29 знание

    36 3 Отговор
    Защо като знаете вече достатъчно за ковид не казвате , че преболедували от ковид си увеличават антителата с пъти в сравнение с началото. Аз съм такъв и не съм изключение . кажете как да ви вярвам. Ще го изтриете ли това.

    Коментиран от #34, #41, #67

  • 30 АБГ2

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "абг":

    Това пък как го разбр
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Споко

    11 6 Отговор
    На есен с песен и пак ще слушаме за умиращи по стълбите хора. Пак ще пише как няма местаъв болници. Боци и НОЩ си заминаха, аа вируса остана, как така?!
  • 33 КРОКОДИЛА

    24 1 Отговор
    АБЕ ПЪЛНО Е СЪС НЕГРАМОТНИ ДОКТОРИ БЕ ............ТОВА Е ДЪРЖАВАТА НА НЕГРАМОТНИТЕ УПРАВНИЦИ БЕ ..........ГЛАДНИ
    СЕЛЯНИ .........................................................................................................
  • 34 Увеличил си ти

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "знание":

    Или са в различни лаборатории или си провери мерните еденици на различните изследвания. В началото обикновено бяха АU/L, сега са най-често BAU/L .

    Коментиран от #54

  • 35 Копипасте

    30 3 Отговор
    от пост под статията от 4.11.2020 г. : "Д-р Симидчиев: Ако имате симптоми, вероятно е COVID-19, в момента няма грип"
    Този шегува ли се?! Цяло лято и хепатит А нямаше защото може би всички най-усърдно си миехме ръцете и зеленчуците! Значи ли това, че само грипни и коронавируси предизвикват т.нар. ОВИ и ОРЗ с подобни симптоми! Ами, че той задраска цял списък с около 200 такива вируси / парагрипни тип 1и2, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите/!
    Коронавирусите също са много на брой! Не е само КОВИД!
  • 36 Копипасте

    35 2 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари! Цяла година водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
  • 37 аман

    17 4 Отговор
    Ивермектин е решението, пие се веднъж седмично профилактично, медикамента вече има и peer-reviewed study. I-MASS протокола може да погледнете, ветеринарните имат чисти формули, само четете състава. Моля ви, споделяйте на ваши близки и познати, източна България се спасява с това, особено Лудогорието.

    Коментиран от #38

  • 38 Копипасте

    7 8 Отговор

    До коментар #37 от "аман":

    Знам го тоя доскоро ветеринарен лек за глисти и прочее! Киро Гела го произвежда! Опаковката е към 150 лева! И трудно се намира! И не е за самолечение!

    Коментиран от #43

  • 39 Антимилиционер

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "абг":

    Добър виц. ХАХАХААА ХАХАХАХХА ХАХАААААА

    Знаеш ли други подобни? ХАХАХА
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 2 Отговор
    Този миналата година каза.....ПО ПРОТОКОЛ Лекуваме БОлните от КОвид 19 с КОАГУЛАНТИ............и това е лекар и никой не му направи забележка....Само един Журналист Савов каза АНТИкоагуланти,Антикоагуланти!И сега ми го цитирате!татози е Неграмотен медицински,сигур е ПРОСТфесор???Помня,помня....
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "знание":

    Преболедувате ли Нещото,вие имате имунитет не само срещу НЕщото,а срещу всякакви вируси!!!
  • 42 Доктор

    32 0 Отговор
    Подобна некомпетентна, нагло провеждана и насаждаща страх пропаганда от всевъзможни измекяри е контрапродуктивна.
  • 43 Леле

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "Копипасте":

    Баш за самолечение става и никой не те кара на гнусния Домусчиев да купуваш продукта. Затова споменах ветеринарните. Ивермектин от много години учени са доказали, че има и антивирусни свойства. Медикамента не е създаден в лабораторни условия с цел точно лекуване на антипаразитни, а е открит от японски учен, микроорганизми в почвата около Токио го създават. След това го проучва и вижда, че има антипаразитни свойства. В Европа и западния свят се ползва главно във ветеринарната медицина защото просто паразитите, които лекува, не се срещат при хората от тези страни, но пък в Африка и до ден днешен хората го ползват за болести като речна слепота. През 2015 получава Нобелова награда. Peer-reviewed study е реално най-важният и достоверен критерии за ефективност, вече е покрит. Безопасният профил е безумен, проучено е вече 40 години откакто е открито. Вместо директно да нападате се образовайте.

    Коментиран от #45

  • 44 Гост

    23 2 Отговор
    Тоя мустакатия насаждач на паника в никакъв случай не трябва да става министър на здравеопазването! Ако не познаят за наесен, че ще има "ендемия", ще си съсат ли публично дипломите тия доФтори, математици, безкнижници и всякакви кавали...
  • 45 Копипасте

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Леле":

    Това знам, това пиша! За Домусчиев си прав, за нападението - не! Само това остава - да си спретнем едни анонимни нападения и защити за радост на рекламодателите и НЕТ-трафикантите! И да кликаме; да кликаме...!

    Коментиран от #47

  • 46 АНОНИМЕН

    14 1 Отговор
    Щoм излязoхa знaйни и нeзнaйни cпeцoвe пo мeдиитe дa aгитирaт зa вaкcинaции и дa плaшaт нaрoдoнaceлeниeтo c пoрeдния щaм, вaриaция, мутaция....- извoдa e eдин: щe имa пaк КПП-тa нaeceн!
  • 47 леле

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Копипасте":

    Става въпрос за нещо изключително важно съответно нападам, изобщо нямам намерение да рекларам Киро Гела, а самият медикамент е без патент, всеки може да го пусне на пазара. Ветеринарните са един куп марки, просто трябва да чете човек състава на активните вещества, почти всичките са само Ивермектин. Казах и по кой протокол да се водят хората - I-MASS, та той е обявен публично заедно с други протоколи от екип уникални лекари, FLCCC Alliance. Ако имахме журналисти и буден народ, отдавна да се беше разчуло за това нещо. Уви, Киро Гело е в устата на повечето и дотам.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Скрий се

    15 0 Отговор
    бе,мустакат милиционер.
  • 50 киро

    12 0 Отговор
    Аман от "специалисти"!
  • 51 киро

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "67778":

    Тия 30% не искат,а ги е страх да не останат без работа. Или са псевдо доктори с дипломи за пред родителите си.
  • 52 Ковида

    16 1 Отговор
    Тоя Симидчиев в особено гнусен измекяр психопат и предател!
  • 53 Народа

    6 1 Отговор
    Заради тоя ДБ изгуби моя глас

    Коментиран от #64

  • 54 Не подценявайте

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Увеличил си ти":

    ЗНАНИЕТО!
    Вярно е, че мерните единици се променяха във времето, но затова има фактор/коефицент за трансформация от AU/L към BAU/L. Достатъчно е човек да се интересува с кой от тестовете е направено изследването за антитела. А това ще ви каже всяка лаборатория, стига да попитате.
    Така че: Който се интересува - знае.
  • 55 Политолог

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Скрий се ве сельо-конспиратор😂
  • 56 Фен

    2 0 Отговор
    Пускайте братушките, че са нашата опора. Те имат собствености тук в България плащат данъците си дори много повече от някой българи.
  • 57 баба Цола

    3 0 Отговор
    Днес работещ беден на 50г. Живот в България , трудов стаж 31години не ползвал почивка за това време мога да кажа , че на тиквун схемите бяха до тук. От утре нататък да си е...е май...та.
  • 58 Пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    И аз мога да си пиша волни съчинения . Това си е художествена литература
  • 59 Перо

    16 1 Отговор
    Същият Симидчиев участваше в мутренската уйдурма за чувалите с трупове. Нека сега да обясни как БГ с 10% имунизирани има много по-малко заразени от държави с 60% имунизирани,а Израел връща мерките отново. Хаоса,безхаберието и липсата на отчетност на болните при домашно лечение в БГ родиха неконтролируемата зараза и стадния имунитет! Мангъров излезе прав!

    Коментиран от #63

  • 60 Симитчиев

    1 0 Отговор
    симит,симит-безплатно.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Перо":

    Прав , но отчасти. Редовите лекари в Ковид реанимациите/ не тези по телевизиите/, не могат да го дишат.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Студент

    8 1 Отговор
    Този е психо. ДБ загубиха с този нарцис.
  • 66 аяаяао

    6 1 Отговор
    Те 2/3 го караха вече вируса без да афишират :)...
    Да не са луди да ги уморят в болница и да им продадат органите?!?
    Така че, трайкай си там и не ни мисли!!! получили сме стадния имунитет!
  • 67 kkok

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "знание":

    А ти що не кажеш, че се кара няколко пъти ?
  • 68 жжжжжж

    1 0 Отговор
    хлебаров , вие сте вече титулярите. вие носите отговорността . оправдания не се приемат . цялата власт е ваша.
  • 69 Баба Марта

    4 0 Отговор
    Ето заради такива. като тоя, ме е страх да отида на доктор!
  • 70 хахаха

    1 0 Отговор
    а защо се свързвате с ПУЛМОЛОГ, а не с ИНФЕКЦИОНИСТ или поне ЕПИДЕМИОЛОГ? Що не питате следващия път някой ветеринар? И без това властта се отнася с нас като с овце...