13 Януари, 2021 15:03 3 813 11

Какво ще се случи с пазара на луксозни имоти у нас

  • unique estates-
  • имоти-
  • лукс-
  • жилища-
  • тенденции-
  • къщи-
  • пазар

Инвеститорите ще се насочат към нови райони

Какво ще се случи с пазара на луксозни имоти у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено пандемията промени нагласите на купувачите, включително и на тези, които се насочват към луксозния сегмент. Промяната тук е, че все повече купувачи се насочиха към покупка на къща в крайградските зони. Друг сегмент, който привлича клиентите, е новото строителство. Тенденцията тук ще се запази и през новата годината. Разпространението на коронавируса засегна относително слабо глобалния пазар на жилищни имоти, показва проучване на международната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), който у нас е представен от компанията Unique Estates, проведено на 273 пазара в света. Според него повечето пазари дори отбелязват покачване на цените за последните шест месеца. Там, където се наблюдава спад, той е смекчен от ниските лихвени нива и наличието на свободни капитали. Много инвеститори търсят надеждно убежище за парите си, а жилищният пазар традиционно се възприема като стабилна инвестиция в дългосрочен план.

Българският пазар на луксозни имоти не прави изключение от общия тренд. Въпреки че глобалният индекс на Leading RE го нарежда сред пазарите с лек спад на цените, потенциалът за възстановяване е сериозен, продиктуван предимно от местното търсене и появата на нови предпочитани от заможните купувачи локации.

„Вътрешното потребление има ключова роля за възстановяването на сектора. Пазарът у нас до голяма степен е затворен за външни участници и влияния, а ограниченията заради Covid затвърждават позициите на местните купувачи. Макар и с периоди на лек застой, търсенето бе активно през цялата година. Увеличават се запитванията от клиенти, търсещи по-висок жизнен стандарт, вследствие на новите условия на живот. Разширяват се предпочитаните локации, променят се изисквания към имотите и възможностите за сезонно ползване“, пояснява Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

След временното „замръзване“ през пролетта на 2020 г., пазарът на луксозни имоти у нас показва устойчиво развитие. Обемът на транзакциите доближава миналогодишните нива, което е показателно за възвръщане на активността. Единствено в сегмента над 1 млн. евро има спад на транзакциите, тъй като хората, които могат да си позволят подобни имоти, очакват намаление на цените, поясняват от компанията.

Нарастващото търсене на къщи с голям двор в околностите на София насочва вниманието към нови локации, които до момента са били извън полезрението на купувачите - Банкя, Горна Баня и Лозен. С появата на по-големи жилищни проекти и самостоятелни имоти от висок клас тези райони все по-видимо привличат клиентите, интересуващи се от извънградски имоти с повече пространство и уединение. В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени локации, но с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог.

Интересът е към къщи с голям двор, самостоятелни или в рамките на затворени комплекси. Има търсене и на парцели за строителство, но с квадратура над 3 дка. Желанието на хората, които купуват подобни имоти, е да си подсигурят място, където да избягат от града в случай на ново затваряне, поясняват от Unique Estates. В други случаи целта на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, за да има повече пространство за обитателите му. При наемите се налага тенденцията за удължен престой – много често договорите са за сезонно ползване, например за 6 месеца.

„Промяната в ежедневието на по-заможните купувачи се отразява пряко върху изискванията им към жилището. Задължително става условието то да разполага с кабинет, особено при хората от корпоративния сектор. Клиентите държат също на обособена кухня и достатъчно лично пространство за всеки член на семейството. Модерните жилища отворен тип поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи”, допълва Весела Илиева.

Скорошно проучва на Luxury Portfolio International за нагласите на заможните потребители откроява подобни тенденции и в глобален план. Участниците в него смятат, че личните пространства стават по-ценни от споделените, тъй като на много хора им се налага да работят, комуникират или учат от вкъщи. Това води до оптимизиране на помещенията в дома според нуждите на членовете на семейството. Например, лесни за пренареждане пространства се използват по различно време за учене онлайн, художествени занимания, индивидуални хобита и др. Все по-търсени стават удобства като домашния фитнес, офис или басейн, които също създават различни опции за повече лично пространство на потребителите. Съответно, липсата на достатъчно пространство е основната причина, поради която продавачите искат да се преместят в нов дом.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ше играе брадвата там

    16 0 Отговор
    И фадромата
  • 2 Дълбоко виждащ

    22 1 Отговор
    Когато ви убеждават в нещо-правете обратното!от прочетеното разбрах!Ще купя-гарсониера,Старо здраво построено строителство!
  • 3 Жоро

    22 0 Отговор
    И 1% комисионна е твърде висока цена от един имот, дадена в ръцете на посредници, които са направили 5 снимки и са ги качили в интернет.
    Не разбирам, как още се намират балъци, който се съгласяват да заплатят 3 %

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 4 Texas

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    ако си чужденец или българин живеещ в чужбина(нямаш доверие на роднини или приятели),,и искаш да продадеш имота си,няма как да не ползваш агент.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 careless

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Ами като ти застанат на пътя брокерчетата и ти кажат, че ако не подпишеш "протокол за оглед" като кандидат-купувач, в който пише, че им дължиш комисион, хич няма и да ти покажат имота... А колко % от обявите са от собственици?
    Да не говорим колко брокерчета чакат двоен комисион и дори и обаждане не ти връщат, ако си представляван от твой брокер като купувач... Чакалят да цоцнат 3 % от едната и 3 % от другата страна.
    Крайно време е тази дейност да бъде законово регламентирана и по закон да нямат право да "представляват" и двете страни по сделката, както и да не получават повече от 1 - 1.5 %. Даже им е много на тези ключари.
  • 6 Умен

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Texas":

    Е как точно ще стане сделката, ако си в чужбина? Как брокера ще го продаде без физически собственика да присъства? Намирисва много на имотна измама така!
  • 7 careless

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Texas":

    Значи на роднина и приятел няма да имаш доверие, но ще имаш доверие на непознато за теб лице, именувало се "брокер"? Браво! Че то нотариуси и ЧСИ-та участват в схеми, та какво остава за брокерче?
    Ето затова правят каквото си искат, защото не носят никаква професионална или каквато и да е отговорност ключарчетата.
  • 8 Брокер

    7 0 Отговор
    Лапач-снимкаджия.
  • 9 Знаещ

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Не става.... никой не звъни на частни обяви с месеци.... дадох на агенция.... и ужас(3%)за.. 4дни Го продадоха!.

    Коментиран от #11

  • 10 Коко

    6 0 Отговор
    Давал съм обява без брокер - резултатът е 99% обаждане от брокери, които си предлагат услугите и нито един от тях не доведе клиент!
  • 11 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Знаещ":

    на кого ги разправяш тия? Затова ли обявите от брокери седят по три и по четири години по сайтовете?