Last news in Fakti

1 Юли, 2024 09:12 4 473 8

Промениха визията на новия Терминал 3 на летище „София“

  • летище-
  • софия-
  • терминал-
  • реконструкция

Ще бъде с ръкави и да се отива от/до самолетите пеша

Промениха визията на новия Терминал 3 на летище „София“ - 1

Влизането на България във въздушния Шенген, а не удобството на пътниците, наложиха промени на проекта за строеж на третия терминал на летище „София“. Първоначалният замисъл, терминалът да е без ръкави, доведе до недоумение как така в XXI в. ще се строи летищен терминал без ръкави. Влизането ни в шенгенското пространство обаче наложи да се извърши променя. Така Терминал 3 на столичния аеропорт ще разполага с ръкави и с възможност да се отива от/до самолетите пеша (т.нар. WiWo – walk in, walk out).

Терминал 3 ще бъде свързан с Терминал 2 посредством топла връзка, а последният ще бъде разширен с три ръкава, пригодени да посреща най-големите пътнически самолети като Airbus A380 r Boeing 747. Строителството на третия терминал ще започне през първото тримесечие на 2026 г. и ще продължи поне 3 години, уточнява Travelnews.

Предстой реконструкция на Терминал 2 като през това време ще работи и Терминал 1. След това Терминал 1 ще бъде затворен за ремонт и ще обслужва само частни самолети и VIP пътници.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма такава държава

    13 1 Отговор
    АФРИКА

    Коментиран от #3

  • 2 Стоянова

    15 0 Отговор
    Пише се "предстои", не "предстой".
    Срамно е автор на статии да не владее основен правопис.
  • 3 ИЗНосА

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Няма такава държава":

    Износа на мигранти продъжлава, без значение дали български или чужди - всичко изнасяваме през 3 летища само в София, да не говорим за останалите градове. Минах по софийските услице вечерно време събота/неделя - само дегнерерати 5-ти поколение от новите ни партньори са дошли и се костюмират като извънземни по улиците, пък пият като пришълци.
  • 4 Койчо

    5 1 Отговор
    Интересно ми е кой олигфрен е одобрил първоначалният план терминала да е без ръкави. Добре че от време навреме от Европа ни бършат д.то и ни оправят бъркотиите,
  • 5 Кога на нашето летище

    10 1 Отговор
    ще кацнат А380и В747. Цялото летище е пародя.Новите паркинги не са на нива (няма дългосрочни паркинги), няма топла връзка с метрото, няма козирка за стоянката на такситата, няма дроп зона, лоджа е в мазето и е пълна сръб, тоалетните винаги мръсни, намръщен персонал - често и не спазват качването по групи в самолетите. До продължавами още?
  • 6 България

    3 3 Отговор
    Кой идиот гласува с един глас повече това голямо село да бъде избрано за столица?...
  • 7 Оракула от Делфи

    1 1 Отговор
    Това е 100% -копие, на силуета на летище "Ландветтер ", -Гьотеборг в Швеция,
    дали с тази визия , сега една" кула-вход," може да обслужи два самолета едновременно...???
    Или ще трябва да се използват стълбите и автобусите отново за достъп до самолета ...???
  • 8 Учител

    2 0 Отговор
    До неграмотния автор на статията: "предстои" не се пише с "й"!!!

    Срам за българската журналистика, срааам !