Last news in Fakti

2 Юли, 2024 13:21 1 818 6

Строителството на мега град е под въпрос

  • неом-
  • саудитска арабия-
  • проекти-
  • преструктуриране-
  • преразглеждане

Саудитска Арабия може да се наложи да спре някои „мегапроекти“

Строителството на мега град е под въпрос - 1
Снимки: Shutterstock

Саудитска Арабия преразглежда някои от своите амбициозни мегапроекти. „Визия 2030“ на кралството предвижда няколко мащабни строителни проекта, включително футуристичния мегаград и развлекателен град Неом в покрайнините на Рияд.

Растат слуховете, че Саудитска Арабия се бори да понесе финансовата тежест на мащабните си планове. Съветник, близък до правителството, каза наскоро пред BBC, че някои проекти в момента се преразглеждат. Съответно може да има и забавяния.

„Решението ще зависи от няколко фактора, но няма съмнение, че ще има преразглеждане. Някои проекти ще продължат по план, но други може да бъдат отложени или засегнати от съкращения“, допълва източникът.

През април министърът на финансите на кралството каза, че е необходимо да се коригират някои аспекти на плана Vision 2030, който включва Neom, поради появата на редица „предизвикателства“.

Обръщайки се към среща на Световния икономически форум в Рияд, Мохамед Ал-Джадан каза, че страната ще „промени курса“ и ще направи „корекции“. „Ние ще намалим някои проекти и ще ускорим други проекти“, каза финансовият министър по време на сесия за глобалния икономически растеж.

Амине Мати, заместник-директор на МВФ и ръководител на мисията в Саудитска Арабия, каза пред Financial Times, че саудитските власти „рекалибрират“ проектите с цел по-добра преценка дали някои разходи трябва да бъдат отложени.

Публично Саудитска Арабия до голяма степен настоява, че мегапроектите, особено Neom, са първостепенна важност. По-рано тази година министърът на икономиката и планирането на Кралството каза пред CNBC, че обхватът на проекта „не се е променил“ въпреки съобщенията в медиите за обратното.

Саудитска Арабия се бори да привлече чуждестранните инвестиции, необходими за развитието на страната. Поевтиняването на петрола се отрази и на държавните финанси, което изглежда принуждава саудитците да търсят нови източници на доходи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Строителството на мега град е под въпрос


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 3 Отговор
    За 2030 год Ганчо ще получи зелена карта за тоя град - затвор, за сметка на родните чукари.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 дарк фючър

    4 0 Отговор
    Знаят нещо, което ние все още не знаем?
  • 3 Варненец

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    По рядко пишеш, никой не ти изкупува копейките ли?
  • 4 Щом

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    стане готов, ще пратим Кочо да прави оценка на Хапартаментите:))

    Коментиран от #5

  • 5 Циганче

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Щом":

    На а ка ну ти на Кочо можеш да.му.дишаш прахта от пУдметките саму

    Коментиран от #6

  • 6 твоят

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Циганче":

    Кочо е като Зевс Олимпийски, я х а м а й к а си и с е с т р а с и.