Last news in Fakti

4 Юли, 2024 12:33 4 656

Пари на вятъра! Имотните подобрения, които не си струват

Пари на вятъра! Имотните подобрения, които не си струват - 1

Пазарът на имоти в София продължава да наблюдава значително повишение в цените от лятото на 2023 г. до днес, като средно увеличението е 19%. Този факт стимулира все повече собственици да инвестират в подобрения, с надеждата да извлекат максимума от имота си при продажбата.

“За съжаление, не всички подобрения са равностойни по отношение на добавената стойност. Често разминаването между визията и предпочитанията на продавача с тези на потенциалните купувачи прави някои инвестиции неоправдани,” коментира Цветослав Христов, управляващ съдружник в Antre Real Estates.

Ето защо в следващите редове ще се разгледат подобренията по имота, които наистина въздействат върху цената, както и най-често допусканите грешки от собствениците.

Подобренията на имота могат да се разделят на три типа - основни, ключови и допълнителни.

Пари на вятъра! Имотните подобрения, които не си струват

Основните подобрения са по-скоро задължителни да се направят, тъй като ще дадат добавена стойност за купувача или няма да направят лошо впечатление. Това означава, че те биха възвърнали инвестицията от страна на собственика.

  • Изпразване на имота от ненужни вещи, в това число премахване на стари мебели и електроуреди.
  • Оправяне на течове и пукнатини. Това винаги притеснява бъдещите купувачи и е повод за намаляване на цената.
  • Освежаване или подмяна на подовите настилки.
  • . Най-добре е да се боядиса в бяло - дава простор, светлина и е добра основа за пребоядисване в друг цвят впоследствие. Естествено, този съвет е в случай, че се търси по-бюджетно освежаване на имота.
  • Оправяне на дограмата. Да се подмени дограмата, ако е стара. В случай че е алуминиева, то да се изчисти и ревизира.
  • Освежаване или подмяна на врати и ключове. Входната врата е първото впечатление за имота, хубаво е собственикът да се погрижи за добрия ѝ вид.
  • Нова баня и кухня. Видът на тези две помещение е изключително важен за открояването на имота. Причината е, че това са най-големите пера в ремонта и обзавеждане на нов апартамент. Ето защо тези две помещения или трябва да бъдат ремонтирани и завършени доста качествено или въобще да не се започват. Компромисните варианти едва ли ще се отплатят. В случай, че човек реши да се заеме, то банята след ремонта трябва да е с изчистен, ненатрапчив дизайн и санитария от поне среден клас. В кухнята, електроуредите е препоръчително да са висок клас с всички документи, които да удостоверяват това.
Пари на вятъра! Имотните подобрения, които не си струват

Ключови подобрения са тези, които с голяма вероятност ще повишат цената на имота. Те са такива, които купувачите високо ценят, но могат да се отложат във времето.

  • Преустройство на имота. Ако това е възможно и законосъобразно, то е добре да се направи. Все повече от имотните инвеститори днешно време, вземат двустаен старо строителство и го превръщат в модерен тристаен, като това значително повишава цената на имота. Преустройството също така може да означава свързване с тавански помещения или ако сте с партерен имот - усвояването на зелената площ около имота.
  • Подмяна на ВиК и ел. инсталация, особено ако има проблем, става задължителна точка. Препоръчително е да се документира със снимки.
  • Поставяне на изолация. В случай, че имотът е среден, то инвестицията е по-ниска, а енергоефективността става все по-важна с нарастване на сметките за отопление.
  • . Да се сменят старите осветителни тела с енергоспестяващи. В банята да се остави бяла светлина, а в спалните топла.

Според Цветослав Христов от Antre Real Estates подобренията изброени до тук заедно с добавяне на добър интериорен дизайн могат да увеличат стойността на един имот с до 35%. Всичко извън тези подобрения е нещо допълнително. Именно с допълнителните подобрения собствениците често “пресоляват манджата” и имотът им става по-труден за продаване, а инвестицията им може да не се възвърне.

Ето едни от най-често срещаните грешки:

  • Слагане на тапети, специфични декоративни и интериорни мазилки;
  • Озеленяване на терасата;
  • Изпълнение на жилището по специфичен интериорен проект - френски прованс, скандинавски стил, африкански и т.н.;
  • Закупуването на вана, масажни душове в банята или камина в хола;
  • Създаването на кичозност с обзавеждането на имота с премиум марки - посуда, спално бельо, мебели, електроуреди и т.н.
  • Боядисването с изключително ярки цветове на помещенията като червено, зелено, розово и т.н.
  • Пребоядисване или “оправяне” на врати и дограми в окаяно състояние.

Всичко споделено до тук се отнася за имоти на вторичния пазар. За такива ново строителство, повечето неща важат, но там инвестицията е по-голяма и трябва да се прецени, доколко би си струва финансовия резултат в края.

В заключение, преди да се направят инвестиции в подобрения на имот, е важно да се оцени какво действително въздействие те ще имат върху продажната цена. Фокусът трябва да е върху тези подобрения, които са в състояние да предложат най-голяма добавена стойност и да привлекат широк кръг от потенциални купувачи. Поради това е силно препоръчителна консултация с професионалист в областта на имотите. Те имат поглед върху тенденциите на пазара и търсенето на купувачите, за да могат да насочат в правилна посока всеки продавач, така че ефективно да увеличи стойността на имота си.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК