11 Март, 2016 16:25 6 731 11

Погнаха големи строителни фирми за данъчни измами

  • агромах-
  • пътища пловдив-
  • данъчни измами-
  • лазар лазаров

Разследва се дейността на търговски дружества, които се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки

Погнаха големи строителни фирми за данъчни измами - 1
Снимки: Прокуратурата

На 9 и 10 март 2016 г. под ръководството  на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на НАП извършиха претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти, съобщиха от прокуратурата.

Дружествата от групата на „Агромах“ ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ -  „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.   

При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр. Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро. 

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи.

Засега няма информация тримата съсобственици да са задържани.

Факти.бг припомня, че „Агромах” спечели търгове с  АМ „Струма” и АМ „Марица”, където имаше не един и два проблема.  Обществена тайна е, че шефът Лазар Лазаров е близък до благоевградската фирма „Агромах” ЕООД.

Според информация на бивши и настоящи служители на агенцията не е тайна, че преди назначаването му за председател на АПИ за втори път, Лазар Лазаров дори лично е присъствал на оперативки, провеждани на терен, като представител на „Пътища Пловдив”АД при изпълнение на проекти строени от „Пътища Пловдив” АД и възложител Агенцията.

 Справка в Търговския регистър показва, че дружеството „Пътища Пловдив” се представлява от Асен Христов Савев  - баща на Христо Асенов Савев / едноличен собственик на капитала на „Агромах” ЕООД. Той е мажоритарен акционер в дружеството от 25.03.2014 г. В периода от тази дата до избора му за председател на УС на АПИ Лазар Лазаров се е явявал на провежданите оперативки, като председател на „Пътища Пловдив” АД, въпреки че официално се е водил, че оглавява Пловдивския панаир на Георги Гергов, от когото пък Савев купува „Пътища Пловдив” АД. Другите двама съсобственици на фирмата са Методи Бачев и Виктор Велев.

Агромах ЕООД е 100% собственик на Агрома холидей ЕООД, което дружество от своя страна през последните две години е подавало нулеви отчети за приходите и разходите към Търговски регистър към Агенция по вписванията.

"Който ми покаже документ, че не сме внесли 14 млн. лв. ДДС, ще му дам лично половината сума. Това е поръчка срещу нас и изпращам поздрави на поръчителите. Знам кои са, но засега няма да ги кажа. Никой не казва, че имаме 30-40 млн. лв. кредити са текущи обекти и купуване на нова техника", коментира пред "24 часа" единият от собствениците на "Агромах" Методи Бачев акцията в офиси на фирмата.

Той смята, че у нас работят фирми с политически протекции и друга група, които са силни и извършват качествена работа. "Ние нямаме политически чадър, затова са атакита срещу нас", допълни Бачев.

В групата фирми на "Агромах" работят около 3500 души. Фирмата е сред най-силните у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧОМБЕРА

    0 0 Отговор
    ДУБРУ УТРО СВАТЕ.............
  • 2 хорхе

    0 0 Отговор
    От големите, към средните и накрая стотиците хиляди дребни тарикатчета. Това е начинът!
  • 3 късно чадо

    0 0 Отговор
    -Късно чадо мандалото хлопна....по-света и у нас е всеизветно че чрез спечелени държавни поръчки са крадът милиарди годишно държавни пари а със троителство на жилищни гради курорти хотели и казина се изпират мръсните пари и се узаконяват от черният и сивият сектор...и тук е същото само където не си плащат данъците и укриват доходи това продължава повече от четвърт век-26 годинки едни и същи мишоци и техните деца и внуци източват държавата като дашна-дойна крава.
  • 4 Хера

    0 0 Отговор
    Това е дружество на шефа на АПИ Лазар Лазаров-Лаборанта!Тези малки бандити са подставени лица иначе как ще си обясните,че за последните години тази фирма строи 3 магистрални и десетки регионални обекта?Присъствала съм на обществени мероприятия,на които Лазаров се целува с тезибандитчета по мафиотски!Това е мафията в АПИ!С фирмата освен Лаборанта са свързани и другите двама членове на УС на АПИ-Дончо кампютъра и Захариева Безпътната!Срам!Всички в затвора!!!!!
  • 5 Тонката

    0 0 Отговор
    Сега вече Малкия Батко-Лазаров ще духа супата!Едва ли ще му помогнат Батето и Лилето,които Лазар твърди,че храни!
  • 6 Оля

    0 0 Отговор
    крадец Лазаров си намери майстора!Сега трябва и него да го проверят,а също имоти,джипове,конфликт на интереси!
  • 7 Кобрата

    0 0 Отговор
    Това са най-големите престъпници, първо тях трябва да опандизят, и след това всички надолу по веригата. Тук става въпрос за измами за милиони левове
  • 8 какасврака

    0 0 Отговор
    А ПРОЦЕНТИТЕ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ И ТОЗИ ,КОЙТО ГИ ПУСКА, А СЕГА УЖ ГИ СПИРА ТЕЗИ ОБЩ. ПОРЪЧКИ.ДЯНКОВ КАЗА,ЧЕСА ПОЛУЧЕНИ 18 МИЛИАРДА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ.КЪДЕ СА ТЕЗИ ПАРИ.А РУМЪНСКИЯТ НАРОД СЕ СДОБИ С ПРАВОТО ДА ЗНАЕ КОЛКО ПРИХОДИ И РАЗХОДИ ИМА В ДЪРЖАНИЯ БЮДЖЕТ.А ТУК НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗВА КАКВО СТАВА С ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА.
  • 9 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    От кога чакаме,някой с "джип"да прави свирка!.......
  • 10 999

    0 2 Отговор
    Парите намерени в касите са предназначени за подкупи, иначе задника да си одереш държавна поръчка не можеш да вземеш.Чак сега ли откриха топлата вода.
  • 11 Хари

    0 0 Отговор
    Да за подкупи на престъпника Лаборанта от АПИ,който им дава поръчките!До кога ще го търпим този крадец?Дали защото и той носи нагоре?????На КОЙ!!!!!!