Last news in Fakti

1 Декември, 2018 17:15 14 256 24

Интерпол по петите на наш полицейски шеф, прикривал Бирмите

  • георги станоев-
  • малката бирма-
  • антон станоев-
  • любомир иванов

Бившият директор на "Криминална полиция" в столичното Второ РПУ, Любомир Иванов, се издирва с червена бюлетина

Интерпол по петите на наш полицейски шеф, прикривал Бирмите - 1

Бившият шеф на "Криминална полиция" в столичното Второ РПУ Любомир Иванов се издирва с червена бюлетина в Интерпол. Той е обвинен задочно като член на престъпна група за производство на нелегални цигари, ръководена от семейството на Бирмите, научи "24 часа".

Освен 49-годишния полицай, който е в неизвестност, се издирват още Евлоги Станоев-Голямата Бирма и синът му Георги Станоев-Малката Бирма. В ареста е Антон Станоев-Средната Бирма, който сам се предаде преди месец. На топло са още няколко души от по-ниските нива на организацията, която е финансирала 4 нелегални фабрики за цигари.

Разследващите имат достатъчно данни, че бившият полицай е помагал за престъпленията на групата. Официално е служител на МВР до юли 2016 г., но през последните години няколко пъти е уволняван и преместван от служба в служба.

Жоро Бирмата и баща му Евлоги също се издирват.

Името на Любомир Иванов попада за втори път във връзки със съмнителни бизнесмени.

Преди 10 г. беше арестуван, после съден и оправдан за теч на информация към приближени на Красимир Маринов-Големия Маргин. Тогава в ГДБОП разработват пловдивчанина Хованес Манукян и Христо Халваджиев за данъчни престъпления и нелегална търговия с горива. Двамата са в икономическата група на Маргините.

Над 30 души се подслушват заради мащабното разследване. Оказва се обаче, че в МВР има къртица. Засечен е разговор между зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и Хованес Манукян. Иванов му казва, че скоро ще бъдат арестувани. Информацията имал от Любомир Иванов, шеф на Криминална полиция в столичното 2-о РПУ. Двамата съфамилници са арестувани, както и началникът на Икономическа полиция в главната дирекция Георги Радков. По-късно Иван Иванов е осъден условно, Любомир Иванов е оправдан за разгласяване на класифицирана информация. Хованес Манукян и Христо Халваджиев все пак са задържани, обвинени и предадени на съд.

Военната прокуратура не успява да докаже обвиненията срещу Любомир Иванов за теч на информация към хората на Маргините и той е оправдан през 2009 г. По-късно е възстановен на работа в МВР. Назначават го за шеф на Икономическа полиция в 9-о РПУ в “Люлин". През 2014 г. го махат и оттам, защото редовно отсъствал от работа без причина. Дори не му бил издаден пропуск до сградата на дирекцията и никой не му възлагал задачи. С това бил натоварен друг служител. Преместили го като началник на сектор “Охранителна полиция" в провинцията, но Иванов не се появявал и там.

Тогава го уволнили дисциплинарно Той обжалвал пред съда, но през 2016 г. и магистратите потвърдили заповедта на министъра за уволнението му. След това Любомир Иванов започнал да се занимава с бизнес. За последно е бил собственик на транспортна фирма.

Разследването срещу Бирмите и бившия криминалист от София продължава.

През юли бяха разбити 4-те нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Сапарева баня и Горна Оряховица. Бяха арестувани работниците и човекът, който ги снабдявал с тютюн. Още тогава беше ясно, че ръководителите на групата не са задържани.

След като делото беше преместено в спецпрокуратурата, разследващите стигнаха до семейството на Евлоги Станоев-Голямата Бирма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    65 2 Отговор
    В това РПУ държът на ръководни позиции много съмнителни личности разследвани за корупция!
  • 2 Бесоолу

    48 1 Отговор
    Прилича на сходна ,по род престъпна група с Пловдив като град.
    Там лицето А.Б е на хранилка при кума му,дали са му и апартамент .
    А прокурора Г.Г. е пазача на групата, ако има жалби , тук е тапата.
  • 3 бсфн

    39 3 Отговор
    да има доста къртици когато трябва да се удари герберска фирма,а ако някоя фирма като полисан спре да се отчита куция депутат командва мвр и чудото става фалит
  • 4 комисар рекс

    53 5 Отговор
    Такава е цялата ни полиция
  • 5 Будалата

    54 0 Отговор
    За съжаление това е истината. Коромпирани:Полиция, Прокуратура и СЪД. От там държава на мафията, мутрите и циганите.
  • 6 НИНДЖА

    32 0 Отговор
    боклук
  • 7 Garrincha

    19 0 Отговор
    Убавци ...
  • 8 123

    31 3 Отговор
    А ЦвЦв него ли издирват

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 българин

    22 0 Отговор
    А какво стана с нелегалната фабрика в бургаско,която засякоха преди години?
  • 11 случаен

    37 1 Отговор
    Много "бирми", много нещо! Малки, големи, всякакви! А издирваният от Интерпол "наш полицейски шеф", така добре изглеждащ на снимката, може да послужи като емблема на българската полиция и какви хора ни "пазят". Даже предлагам клип по прекрасната песен на Веселин Маринов "Родната полиция ни пази". Маринов пее, а зад него тази снимка в едър план. Нищо повече! Лош късмет, дами и господа, много лош. Да живееш в България в тези времена. Едно е сигурно - и по-добре се е живеело в България, някога!
  • 12 Townboy

    17 1 Отговор
    "Нас (организираната престъпност) полицията ни пази".
  • 13 Милен

    17 0 Отговор
    Това е Любчо г...я прави тромпети на маргина(гея)
  • 14 бат мишо

    19 2 Отговор
    ще ги издирим - 1 народен съд кът додът братушките и сичко ще върнат или в разход-Турция вече е с тях- кът свършат с тях а тва ще е скоро -идат тука....после справедлив народен съд - койт е скубал народа- кът ангел сражара на карнобатския баир-койт ги върне в Бухово , барабар с другите неработещи класи без да има картечар и ограда- кюнци и мутри-и да видите как ще има и пари за пенсии и за армия и за здраве и за самолети и за кораби И ЖЕНДЪРЛЯКА в казармата
  • 15 Расулюлах

    18 1 Отговор
    Имало и средна бирма муахахахахах
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 н стоименов

    16 3 Отговор
    все едно човек чете автобиография на член на герб
  • 18 Странно ми е

    21 0 Отговор
    Как така като не се явява на работа и не си върши добре служебните задължения го преместват като шеф отново на друга служба.
  • 19 адресно пререгистриран

    13 1 Отговор
    Яде рахат локум при аверите в синйото хале в град Нови Искър срещу стадйона в квартал Кумарица барабар със екстрите
  • 20 Оракула

    6 0 Отговор
    Проблема в Полиция и Прокуратура а и Съдът ,е един и същ ,а тоест,
    Отличника, по тези звена се избира от Политика, който ги контролира, в случая е Цветанов ,или Доган,ГЕРБ, ПОДЧИНЕНИ НА ТОЗИ НАЧИН НА ИЗРАСТВАНЕ В КАРИЕРАТА , не може да се появи Корадо, защото неговите шефове, ще го смачкат, още в зародиша си, така че оставете ,народа да си избира, шефовете в тези системи, и тогава специализирана прокуратура ,и КПКОНПИ няма да ти е необходима.
    Няма как да разследваш Шефа си и той да е съгласен.
    В момента начина на управление, създава корупция!
    Жалко за тези, които са честни и читави и биват покварени.
  • 21 Емил

    8 1 Отговор
    Много прост народ-ама страшно прост-само си седи и търпи

    Коментиран от #22

  • 22 отговор

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Емил":

    Че сме прост народ, никой не отрича. И какво да направи народът? Гражданска война? Ами нали такива като този на снимката само това чакат. Веднага ще извадят "законно притежаваното оръжие". И какво? Победа за мафията! Ще развеят мафиотския байрак. Сега от време на време се спотайват. Само "легенди" се разказват за тях, каквито заглавия често четем в този сайт. Те хайдутите от всякакво естество винаги са били легендарни. И величествени!
  • 23 бат мишо

    8 0 Отговор
    даваш ли си сметка ТЕ ако извадят оръжие ,че на другия ден И НИЕ ГО ВАДИМ....стреля убива сина ми и после се прибира в БЛОКА И ЗАЖИВЯВА щастлив ...АДЖЕБА дъл ще стане точно тъй....в народа по полицейска стат има 200 000 нелегални цеви ....а в ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ са двойно - койт няма знаещите ще му покажем кък се прай , само мерак да има А СТРЕЛЯТ ЛИ ПО ТЕБЕ МЕРАКА ИДЕ бъйже бъйже....Ше ви дам жокер - кормилния прът на старата ГАЗ ка е от закалена ,,оръжейна стомана ,, и съвпада с 16 кал .....ОЩЕ ДА ОБЯСНЯВАМ ЛИ - А СА ГРЪМНАЛИ и убили протестиращи на другия ден ще им зачерним майките.....аз затуй са моля да почнат да гърмят те ПЪРВИ ,
    че бая съм набрал
  • 24 Прокурор

    3 0 Отговор
    А...?!?! Ама, как така корумпиран?!? Моля ви, ;) станало е недоразумение, та това е доблестен радетел за правда,... Как ще помага на мафиоти и бандити... НЕ ВЯРВАМ... В БГ, няма схеми и кражби народа е интелигентен и свръх интелектуално развит а полиция, съд и прокуратурата са ХОРА НА ЧЕСТТА!!!