Last news in Fakti

28 Януари, 2013 11:48 1 116 0

Тибетският спектакъл в НДК с песен призната от НАСА и ЮНЕСКО

  • тибетският спектакъл-
  • ндк-
  • песен-
  • призната-
  • наса-
  • юнеско

„Любовна песен на Кангдинг” има почитатели в цял свят

Автентично изпълнение на „Любовна песен на Кангдинг” е един от акцентите на тибетския танцов театър „Музика от небесата“, който  ще се играе в зала 1 на НДК на 21 февруари от 19 часа. 

Уникалното танцово шоу, познато по световните сцени, се изпълнява за първи път в България и съчетава театър, танц и музика от района на Тибет.

„Любовна песен на Кангдинг” е една от най-популярните по света песни от китайския фолклор, включена от ЮНЕСКО в списъка с 10-те най-добри фолклорни песни. Тя е и първата китайска песен,  която НАСА избира сред най-записваните песни в света, за да излъчва по един от сателитите в Космоса през 1990 г. Затова парчето е познато още и като „Любовна песен на Вселената“. Изпълнявано е многократно от световноизвестни артисти, сред които е и испанския тенор Пласидо Доминго.

„Любовната песен” разказва легендата за млад занаятчия и неговата любима Ли.  Както при повечето фолклорни произведения, авторът на текста и музиката са неизвестни. Всъщност Кангдинг е красив град, столица на провинцията Съчуан, откъдето е и тибетската танцова трупа, обясняват организаторите.

Танцовият театър „Мелодия от небесата“ ще бъде представен в България по повод настъпването на Китайската нова година (Чун Дзие), която през 2013 година започва на 10 февруари и е под знака на змията.
Продуценти на събитието са Националния дворец на културата и  Посолството на Китайската народна република. 

Билетите за спектакъла вече са в продажба на билетните каси на НДК и в мрежата на Eventim.bg. Цените са на стойност от 15 до 50 лева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА