Last news in Fakti

20 Юли, 2017 11:45 1 400 2

Задушаваме Земята с найлонова торба

  • пластмаса-
  • отпадъци-
  • земя-
  • планетата-
  • заплаха-
  • полимери-
  • производство

Това ли е бъдещето, което искаме за нашата планета?

Американски учени изчислиха, че към момента на Земята има близо 8,3 милиарда тона натрупани пластмасови отпадъци. Те са достатъчни за направата на една гигантска найлонова торба, в която да поберем цялата Планета, съобщи Би Би Си.

8,3 милиарда тона се равняват на 25 000 небостъргача като Емпайър стейт билдинг или на 1 милиард слона.

Това огромно количество от полимери се е натрупало през последните 65 години.

Близо половината от цялата произведена пластмаса се използва еднократно под формата на опаковки за храна и напитки, вкл. торби за пазаруване.

За производителите на опаковки използването на рециклирана пластмаса е икономически неизгодно - новата пластмаса е в пъти по-евтина от преработената. Точно това е и големият проблем, засягащ въпросния материал – той е изключително евтин, което го прави лесно заменим. В същото време 30% от пластмасата отива директно в океаните, моретата и почвите.

„Планетата е в огромна опасност, а главният виновник сме ние. Ако не искаме да живеем в сметище, ще трябва да преосмислим как използваме някои материали, по-специално – пластмасата“, каза д-р Роланд Гайер пред Би Би Си нюз.

Проучване, изготвено от Калифорнийския университет в Санта Барбара, се появи в списанието Science Advances. Там е предоставена основната информация относно глобалното производство и рециклиране на пластмаса:

  • Общото количество пластмаса произведено някога е 8,3 милиарда тона.

  • Половината от това количество е произведено само през последните 13 години

  • Около 30% от производството остава в употреба днес

  • От изхвърлената пластмаса се рециклират приблизително 9%

  • Около 12% се горят, а останалите 78% отиват директно на сметището

  • Смята се, че до 2050 г. пластмасовите отпадъци ще се равняват на 12 милиарда тона.

  • Нивата на рециклиране през 2014 г. са следните: Европа (30%), Китай (25%), САЩ (9%)

  • Пластмасовите изделия, използвани най-дълготрайно, са строителните машини, а тези, който се използват за най-кратък период са опаковките на храна и пластмасовите бутилки.

Няма съмнение, че пластмасата е „невероятен“ материал. Нейната адаптивност и дълготрайност са главните доказателства, както и фактът, че тя e един от най-широко произвежданите материали след стоманата, цимента и тухлите.

Масовото производство на материала започва още от 50-те години на миналия ХХ век, а сега полимерите са буквално навсякъде около нас – от опаковките на храна до строителните машини и самолетите. За съжаление обаче нито една от обичайно използваните пластмаси не е биоразградима. Единственият начин за окончателно унищожаване на пластмасовите отпадъци е чрез така наречения процес, пиролиза, или чрез просто горене (въпреки че учените смятат, че това има негативен ефект върху човека и природата).

Безпрецедентното замърсяване с пластмаса и неговите пагубни ефекти са една от причините водещи учени да настояват обявяването на нашата ера за Антропоцен – превръщане на човека в геологична сила, която променя химичния състав на Планетата ни.

Всички тези факти отдавна са добре известни на пластмасовата индустрия с годишен оборот от 80 милиарда долара, както и на нейните преки клиенти, а именно глобални компании за храни и бутилирани напитки, за които опаковките от пластмасата са основният двигател на маркетинг стратегии, логистика и продажби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изабела

    6 2 Отговор
    Съгласна съм, че е крайно време да се предприемат някакви мерки относно опазването на околната среда.
  • 2 гост

    4 1 Отговор
    Трябва, да, но в България кофите за разделно събиране не се приемат все още като нещо нормално. Няма го мисленето, че рециклирането е добре за всички. По-старите генрации с насмешка гледат на разделното събиране и изхвърлят всичко на едно място: бутилки, опаковки и органични отпадъци. За тях няма значение. И да им обясняваш всеки ден, те си знаят едно. Навремето на село се живееше много по-екосъобразно: бутилките бяха стъклени и се рециклираха/подменяха; пазаруваше се в текстилни торби; биологичните отпадъци отиваха на сметище за тор във всеки двор и нямаше пластмасови отпадъци.