Last news in Fakti

13 Юни, 2024 16:49 3 167 10

На каква температура да държим климатика през лятото?

  • климатици-
  • лято-
  • температура-
  • полезни съвети

Неправилното използване на климатика може да има сериозни последици за здравето и комфорта ни

На каква температура да държим климатика през лятото? - 1
Снимка: Shutterstock

С настъпването на летните жеги климатикът става неизменен помощник в борбата с високите температури. Въпреки това, често се задава въпросът: на каква температура е най-оптимално да държим климатика, за да постигнем комфорт, без да рискуваме здравето си и ефективността на уреда? В тази статия ще разгледаме препоръките на експертите и възможните вреди от неправилното използване на климатика.

Оптимална температура според експертите

Според специалистите по климатизация и здравни експерти, най-добрата температура за климатик през лятото е между 22 и 24 градуса по Целзий. Тази температура е достатъчна, за да се осигури комфортна среда, като същевременно се избягват прекомерните разходи за електроенергия и потенциалните здравословни рискове. Ето някои основни причини защо тази температура е най-подходяща:

  • Енергийна ефективност: Поддържането на климатик на 22-24 градуса намалява натоварването на уреда и води до по-ниски сметки за електричество.
  • Комфорт: Температурата в този диапазон е достатъчна, за да се чувстваме комфортно, без да се налага да носим допълнителни дрехи в помещенията.
  • Здраве: Прекалено ниските температури могат да доведат до простудни заболявания и мускулни схващания.

Възможни вреди от неправилното използване на климатика

Неправилното използване на климатика може да има сериозни последици за здравето и комфорта ни. Ето някои от тях:

  • Респираторни проблеми: Прекалено студеният въздух може да доведе до възпаление на дихателните пътища, сухота на носната лигавица и развитие на алергии.
  • Мускулни болки и схващания: Рязката промяна на температурата може да предизвика мускулни спазми и болки, особено при дълго стоене в студено помещение.
  • Термичен шок: Големите разлики между вътрешната и външната температура могат да стресират организма и да доведат до термичен шок, когато излизаме навън.

Изборът на правилната температура за климатика през лятото е от ключово значение за нашето здраве и комфорт. Спазвайки препоръките на експертите и използвайки уреда правилно, можем да се насладим на прохлада през горещите месеци, без да рискуваме здравето си или да натоварваме бюджета си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 20 Отговор
    Аз нямам климатик защото е вреден, нужно ли е всеки да има климатик ?

    Коментиран от #5

  • 2 Хаха

    12 11 Отговор
    Всички сте като овци в едно стадо шаблонни ходите с едни и също дрехи, коли, фейсбуци и т.н никакви личностни качества.
  • 3 ала бала

    2 22 Отговор
    Климатикът се пуска на най-ниските градуси и най-слаб вентилатор, струята да бие в горната част на помещението, постоянно да работи, без автоматичен режим да се включва и изключва през 5 минути, а вечерта и когато няма хора се изключва. В началото може да се пусне вентилатора на най-бързи обороти да охлади на бързо и след това се намаля на най-слабо. Така харчи най-малко ток, температурата е нормална, шуми най-малко и най-малко натоварва климатика и вероятност за по-дългия му живот.

    Коментиран от #10

  • 4 Китайски вентилатор

    10 7 Отговор
    Първите климатици, използвани в арабските страни са довели до разпространение на тежки белодробни заболявания и инфекции.
  • 5 честен ционист

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Като почнат след някоя и друга година да растат палми в България ще те питам тогава, дали е нужен климатикът.

    Коментиран от #8

  • 6 Ел техник

    11 3 Отговор
    При температури като днешните и през последните дни ми е дотатъчно да го пусна на 26 градуса, като слезе на 25 изключва, като стане 27 се включва пак. Иначе без климатик в стаята става 31 градуса, защото е с южно изложение, въпреки стъклопакет "4 сезона", разходът е минимален, комфортът отличен. Не е нужно да правя температура като на Северния полюс. Зимата 21-22 също са добре.
  • 7 Витка

    9 1 Отговор
    Избираш автоматичен режим,и до там.Миене на филтъра.Не зная дали ще повярвате но имаме климатик Хитачи от зората на демокрацията.От времето когато ни беше страх да купим вестник Демокрация.Работи без да е отварян.
  • 8 Морски Гларус

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    По морето и сега имаме палми. Китайската палма и на сняг държи.
  • 9 От мен да знаеш.

    0 1 Отговор
    Ако ще спиш - поне 26 градуса.
    Ако ще работиш нещо леко - 24 градуса.
    За тежка работа - 22.
    При по-ниските вътрешни температури гледай да не излизаш навън. Шокът се случва без да го усетиш.
  • 10 Ел техник

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ала бала":

    Само си мислиш, че харчиш най-малко ток. Харченето зависи от много повече фактори като топлинния капацитет на помещението, топлопроводимостта на стените и разликата между вътрешната и външната температури. Ако така ти е кеф ползвай този режим със здраве, но не смятай, че е икономичен.