Last news in Fakti

26 Юни, 2024 15:28 2 167 2

Домът ви ще стане перфектен, ако спазвате правилото 60-30-10

  • декор-
  • дом-
  • правило-
  • украса-
  • обзавеждане

Правилото диктува как да избирате декора си и да направите дома си уютен

Домът ви ще стане перфектен, ако спазвате правилото 60-30-10 - 1
Снимка: Shutterstock

Едно от най-честите препятствия, с които се сблъскват хората при декорирането на дома, е изборът на цветове. Дали да заложите на нещо смело, или да играете на сигурно и да се придържате към неутралните цветове? След това, дори и след като сте избрали доминиращия цвят в пространството, ще се сблъскате с всички други допълнителни решения за цветовете - от цвета на мебелите до текстила и акцентите.

А без опит в областта на дизайна може да не се доверите на собствените си инстинкти, за да изберете кои цветове се съчетават добре и да създадете цветова палитра, която да е съвместима с вашия дом. За щастие, има един прост, одобрен от дизайнера трик, който прави избора на цветове за вашия дом много по-лесен и далеч не толкова плашещ:

Нарича се правило 60-30-10.

По-долу ще научите повече за това "правило", което трябва да възприемате по-скоро като полезен наръчник, и как можете да го използвате в декорацията на дома си, пише actualno.com.

Какво представлява правилото 60-30-10?

Не се плашете от числата тук - правилото 60-30-10 е просто лесен начин да мислите за цветовете в дома си.

"Вашата цветова палитра може да бъде разделена на три части, като се използва правилото 60-30-10: 60% от пространството е доминиращ цвят, 30% - вторичен и допълващ цвят, а 10% - акцентен цвят", казва Амбър Гейтън, дизайнер. На практика това може да изглежда като дневна с доминиращ цвят на стените, дивана или килимите, вторичен цвят на прозоречните покрития и страничните мебели и акцентен цвят на по-малките декоративни елементи и възглавници.

"С тези насоки, използвайки цветове със сходни тонове, вероятно ще успеете да комбинирате няколко цвята в шедьовър", казва Гайтън. Макар че Гейтън се самоопределя като "смело момиче на цветовете", което не се страхува да играе с тях в своите пространства, тя разбира, че процесът на избор и добавяне на цветове в дома ви може да бъде плашещ. "Всичко обаче е въпрос на баланс", казва тя.

Правилото 60-30-10 вече е определило този баланс за вас, така че можете основно само да попълните празните места.

Как да използвате правилото 60-30-10 във вашия дом

Разбивката на правилото 60-30-10 ще изглежда малко по-различно в зависимост от стаята, която декорирате, но можете да го използвате в целия си дом. Например, както беше споменато по-горе, елементите, които съставляват 60% от дневната ви, могат да включват стените, голям диван и килим.

В кухнята обаче тези 60% могат да се отнасят за шкафовете, 30% - за плота, а 10% - за обкова и дори за уредите. Затова започнете да запълвате кофите 60-30-10 въз основа на елементите на помещението, което декорирате. Оттук нататък ще имате по-добра представа за това колко добре вашето пространство вече следва правилото и кои елементи може да искате да редактирате или да подмените. И не забравяйте да вземете предвид съществуващите естествени материали и тонове около вашето пространство.

Например, ако в цялата стая има дървена облицовка, тя може да попадне в групата на 30% или 10% от цветовете и можете да използвате този дървесен тон, за да вземете решение за вторичен или акцентен цвят в подобен тон. Когато избирате цветовете, които да причислите към всяка кофа - доминираща, второстепенна и акцентна - погледнете напред към цветното колело. За да постигнете най-голям контраст и ефект, можете да започнете с доминиращия цвят (60%), след това да изберете допълнителен цвят от противоположната страна на цветното колело като вторичен цвят (30%), а след това да изберете акцентен цвят (10%), който е по-близо по позиция до доминиращия цвят. Ако обаче искате да постигнете по-фина визия, можете да изберете три цвята, които са доста близо един до друг на цветното колело.

"И накрая, не забравяйте да се забавлявате и да не премисляте прекалено", насърчава Гейтън. "Целта е да направите така, че пространството да се усеща добре и да създадете радост в дома си. Ако това е изумрудено кариран диван и пурпурни тапети с кобалтов полилей, така да бъде. Приемете го и си играйте с цветовете до насита!"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорд Минчу

    2 2 Отговор
    Предпочитам у дома 90-60-90😉

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.