Last news in Fakti

26 Юни, 2024 14:32 852 6

Гастроентеролог: Подсладителите могат да бъдат по-вредни от захарта

  • захар-
  • подсладители-
  • гастроентерология-
  • сладко-
  • здравословно хранене

Изкуствените подсладители предизвикват сериозни заболявания, казват медици

Гастроентеролог: Подсладителите могат да бъдат по-вредни от захарта - 1
Снимка: Shutterstock

Захарта несправедливо се смята за вредна, каза гастроентерологът Юлия Калугина. Според нея няма здравословни и нездравословни продукти, така че няма нужда да демонизираме захарта и да я забраняваме. Калугина подчертава, че за правилното функциониране на тялото е необходимо да му се осигуряват протеини, мазнини, витамини и въглехидрати.

Захарта е прост въглехидрат, така че трябва да присъства и в диетата на здравия човек. Но е важно да поддържате баланс, подобен на средиземноморската диета, смята лекарят.

Що се отнася до хората, които искат да отслабнат или имат диабет тип 2, те наистина трябва да ограничат приема на захар, но в разумни граници.

Според Екатерина Зобова количеството захар, което може да се консумира без вреда за здравето, е по-малко от 5 - 10% от общата диета. По-добре е да не давате захар на деца под 4 години, съветва тя.

Според експертите е по-добре да се избягват подсладителите.

Учените са доказали, че сукралозата, аспартамът, захаринът, стевията и други могат да увеличат вероятността от развитие на исхемичен инсулт, деменция и болестта на Алцхаймер. Затова Зобова също смята, че не си струва напълно да се премахне захарта от диетата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    1 0 Отговор
    гастроентероложката Юлия Калугина
  • 2 инж технолог по хранене

    7 0 Отговор
    Аз правя компоти от плодове,като им добавям захар,а не сукралоза, аспартам, захарин или стевия ,или други подсладителни вещества. Пия сутрин чай с лъжица пчелен мед.
  • 3 Права

    2 1 Отговор
    Е за подсладителите. Но нищо не споменава за фруктозо - глюкозния сироп, който е не по-малко вреден.
  • 4 препис

    0 0 Отговор
    Глюкозо-фруктозният сироп се добива чрез процес на ензимна хидролиза на царевично нишесте и е много богат на фруктоза. Това е калоричен подсладител, който се използва за засилване сладостта на много напитки и храни. Понеже той е около 75% по-сладък от захарта, по-евтин и траен, глюкозо-фруктозният сироп се използва в редица храни и напитки. Освен способността на сиропа да увеличава трайността на продуктите, той се смесва много по-лесно с течностите и запазва своята сладост по-добре от захарта. Понеже той е около 75% по-сладък от захарта, по-евтин и траен, глюкозо-фруктозният сироп се използва в редица храни и напитки. Освен способността на сиропа да увеличава трайността на продуктите, той се смесва много по-лесно с течностите и запазва своята сладост по-добре от захарта.
  • 5 в кратце

    3 0 Отговор
    Хубаво,ама леко с копи-пейст-а.
  • 6 Умен по цялата глава

    3 0 Отговор
    Изкуствените подсладители причиняват ДИАБЕТ.Те лъжат рецепторите,че се консумира въглехидрати,организма отделя Инсулин,но бе намира въглехидрат и така след многократно " лъжене" ,организма спира да отделя Инсулин при приемане на въглехидрати и Диабета е готов ..Придобит рефлекс...Не консумирайте изкуствени подсладители!!!Хиляди деца са Диабетици от Аспартам....