11 Август, 2015 16:32 2 683 2

Водата в Плиска може да бъде обявена за свещена и с два пъти повече бактерии

  • божидар димитров-
  • плиска-
  • водата

Божидар Димитров коментира информацията от РЗИ, според което във водата е имало два пъти повече нитрати над нормата

Водата в Плиска може да бъде обявена за свещена и с два пъти повече бактерии - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. Оказа се, че съдържанието нитрати в нея е два пъти над нормата, съобщиха от РЗИ -Шумен. По този повод потърсихме за коментар директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който неотдавна поръси с "чудотворната" вода премиера Бойко Борисов и някои от министрите му.

Според Божидар Димитров в така наречения „Свещен кладенец” е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Пред Факти.бг в кратко интервю Божидар Димитров заяви, че с нитрати или без нитрати водата може да бъде обявена за свещена и не той я е обявил за такава, а местното население преди години.

Какви са последните Ви данни за водата в Плиска, след като от Регионалната здравна инспекция в Шумен разпространиха информация, че в нея се съдържат два пъти повече нитрати?

Не знам и не ме интересува.

Не смятате ли, че прибързахте с обявяването на бликналата вода за свещена?

Тя можеше да бъде обявена за свещена дори с хиляда пъти повече бактерии. А и кой я е обявил за свещена? Обявило я е местното население. Аз не съм я обявявал за свещена. Кажете ми кога съм обявил това?

Все пак помазахте премиера Бойко Борисов с нея?

Помазах го за здраве. Това е старинен български обичай. Вас на рожден ден не са ли Ви поливали с вода сутринта, докато спите? Ако не, какво да направя? Това е български обичай от десетилетия наред. Колко бактерии има в нея, защо трябва да ме интересува? А в язовир Искър /бел. ред. от където се доставя вода за повечето софиянци/, в който се изливат отпадните води на Самоков, какво си мислите, че има?

В същото време, по което разговаряхме с проф. Димитров, Министерство на здравеопазването съобщи, че са разпоредили пълен анализ на водата в кладенеца в Плиска. Ето и пълният текст на съобщението: "

Поради големия медиен и обществен интерес към наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска, заместник-министър Адам Персенски разпореди на директора на РЗИ Шумен  д-р Пепа Калоянова да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване.

Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас А  и резултатите ще бъдат оповестени  до края на утрешния ден.

Министерство на здравеопазването не се ангажира с проби и резултати, оповестени от частни лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 вълю

    0 0 Отговор
    я окъпете созополския мошенник със свещенната вода та белким се отървем от грухтенето му по всички въпроси в държавата!!!