Last news in Fakti

11 Август, 2015 18:26 1 708 2

Наплив от желаещи да пълнят вода от аязмото в Плиска

  • наплив-
  • желаещи-
  • пълнят-
  • вода-
  • аязмото-
  • плиска-
  • божидар димитров

Наплив от желаещи да си пълнят вода от Свещения кладенец в старопрестолна Плиска, отчита Регионалният исторически музей в Шумен. За целта археолозите на аязмото всяка сутрин пълнят по няколко туби и дават на всеки желаещ да си налее по едно шише. Това обяви на пресконференция днес директорът на РИМ Георги Майсторски, цитиран от ШУМ.БГ.

Той осъди обаче опитите за комерсиализация на водата от кладенеца. “Опасявам се, че има един комерсиален елемент, който не бива да бъде допуснат. Съжалявам, може би ще прозвучи като конфронтация с проф. Божидар Димитров, действително рекламата и привличането на вниманието на туристите е нещо изключително важно, но според мен не бива да изпускаме контрола над тоя процес. Най-малкото защото, ако някой иска да почерпи от силата на това място, трябва да дойде лично”, каза Майсторски.

Продажбата на вода според него обаче е абсурдно. “Това вече да се продава по павилиони прекрачва една граница и не е допустимо. Дори вероятно е повод да се намесят специализираните органи”, добави историкът.

Николай Овчаров, който присъства на пресконференцията, дори добави иронично “чакаме 15-ти август и флакончетата със светена вода” да приложат 10 000 флакончета с броя от тази дата.

Според Георги Майсторски, ако някой има някакви права върху тази вода и може да си позволи да развива търговска дейност с нея, това е Регионалният исторически музей в Шумен. “Аз лично бих претендирал пред МС за даване на концесия за точно едно такова премерено използване на тоя ресурс по някакъв вид концесия”, каза Майсторски.

Пред журналисти днес бе показана за първи път и изключително рядка византийска златна монета. Тя е била донесена в музея преди седмица от пастира Росен Попов, който я намерил край Плиска. Тя е с тегло 4,44 грама, почти чисто 24-каратово злато.

За първи път видя публичност и оловен кръст – реликварий от 14-ти век. Той е открит преди 7 години в древния град Мисионис, но досега е бил реставриран. “Това е единственият изработен от олово реликварий, който сме намирали”, каза проф. Овчаров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курьо

    0 0 Отговор
    Да пъснат и една баба радиодезистка да излъчва щастие наоколо!
  • 2 don kele

    0 0 Отговор
    Жреца Божо и цар Боко, обърнаха българските исторически руини в един,жалък и кичозен по мутренски дисниленд и бит пазар. Лично бих платил такса вход от 10 лв.за да видя жреца Божо окован със синджир до аязмото в Плиска да гребе с кофа от водата и да пълни на бабите мускалите. На цар Боко бих му подхвърлял дребни бели стотинки да си го гледам как се дуе ,като паунь в клетката си...