13 Май, 2016 08:00 10 276 29

ТПТИ ще посече 600 000 работни места в Европа

  • ваня григорова-
  • тпти-
  • европа

Според Ваня Григорова споразумението ще донесе повече вреди, отколкото блага за Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции безспорно ще донесе повече вреди за Европа. Един от базовите недостатъци на модела, който е използван е, че той не изследва безработицата или как ще се промени броят на работните места при въвеждане на споразумението. Ние цитираме доклад, който е изготвен от експерт на ООН – г-н Капалдо. Той изчислява тези ефекти и според него, след като се подпише споразумението и то работи между 10 и 15 години, около 600 хил. работни места в Европа ще бъдат загубени, а не спечелени. От това споразумение ще спечелят големите компании и от двете страни на Атлантика и ще загубят обикновените хора, както и малкия среден бизнес от двете страни на Атлантика. Българският бизнес е малък, той е направо микробизнес, който ще бъде смачкан от огромната конкуренция.“

Така пред Факти.бг председателят на „Солидарна България“ Ваня Григорова коментира широко дискутираното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и Европа.

Повече щети или ползи ще донесе Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) за Европа?

Мисля, че безспорно ще донесе повече вреди. В това, което ни беше представено от Европейската комисия като изследване на ефектите от споразумението, се виждат няколко основни недостатъци. Един от базовите недостатъци на модела, който е използван е, че той не изследва безработицата или как ще се промени броят на работните места при въвеждане на споразумението. Този модел смята, че когато един сектор замре под напора на конкуренцията, то нов сектор ще се отвори и той ще поеме хората, загубили работата си от замрелия сектор. За съжаление това е ясно, че не може да стане, въпреки това този модел продължава да е един от най-могъщите и ползваните през последните 20 години. За да разберем защо това не е действащо, нека да си представим един завод, в който се правят дадени детайли. В него има една поредица от процедури, която се извършват от група работници. Ако този завод замре, тези хора няма как автоматично и безпроблемно да станат компютърни специалисти да речем. Това е една от причините, поради които този модел не показва реалните ефекти от споразумението.

Ние цитираме доклад, който е изготвен от експерт на ООН – г-н Капалдо. Той изчислява тези ефекти и според него, след като се подпише споразумението и то работи между 10 и 15 години, около 600 хил. работни места в Европа ще бъдат загубени, а не спечелени.

Какви ще са ефектите от споразумението върху България? Вече се появиха опасения евентуален наплив на ГМО храни и загуба на работни места.

Ние сме твърде малка част от Европа, за да има значима разлика с това, което ще се случи с Европа по принцип. Миналата година от Солидарна България правихме доклад, свързан с ефектите върху нашата държава. Трудно е да се прецени кое в по-голяма и по-малка степен ще ни засегне. Проблемът с ГМО е реален. Аз няма да навлизам в детайли, тъй като не съм еколог и не познавам в детайл проблемите с безопасност на храни и т.н. Мога да кажа само това, което излиза като информация от преговорите. В един от предишните кръгове от преговорите американският преговарящ излезе и изказа съжаление, че Европейската комисия не е достатъчно отстъпчива за отваряне на европейските пазари за ГМО продукти. В същата вечер от ЕК обявиха, че пускат още 15 ГМО продукта на европейските пазари. Това показва как публичното говорене се разминава с действията, които същевременно се извършват с преговорите. Докато ние продължаваме да твърдим, че пазим Европа от ГМО и всички нарушения на стандартите за безопасност на храните, постепенно започваме да пропускаме нещата, от които сме се пазили десетилетия наред. ГМО е един от основните залози на американската страна. Когато Европа се опитва да направи пробив по отношение на машиностроенето, САЩ са тези, които се опъват. Те са по-скоро против. Част от изтеклите документи на Грийнпийс показват, че те заявяват, че при компромис по отношение на модерната селскостопанска технология, тогава биха могли да направят компромис с машиностроенето. Всичко малко прилича на пазарене на селски пазар. По този начин протичат преговорите, за да могат да се разберат до колко едната страна ще отстъпи и до колко другата. В тези документи още се описва как САЩ твърдо отстояват собствените си интереси, докато, както ви дадох примера с ГМО, европейците или не коментират смущаващите части или изобщо не дават контра – предложения. Няма как една страна да се наложи, когато не е активна в едни преговори. Тук искам да направя едно уточнение: това не е битка между САЩ и Европа. От това споразумение ще спечелят големите компании и от двете страни на Атлантика и ще загубят обикновените хора, както и малкия среден бизнес от двете страни на Атлантика. В България бизнеса мълчи, но той е малко по инертен. Време е обаче и той да бъде малко по-настойчив и да иска позициите на българското правителство, защото той ще пострада най-сериозно. Нашият бизнес е малък, той е направо микро бизнес, който ще бъде смачкан от огромната конкуренция, която няма да има какво да спре.

В началото на преговорите се посочваше желание за падане на тарифните бариери или митата. Митата между Европа и САЩ обаче и в момента са изключително ниски. Те са на средно равнище от 4%, като има някои по-високи, както и нулеви. Въпросът обаче не е в митата, а в нетарифните бариери, а като такива се считат, както стандартите за безопасност на храните, така и трудовите стандарти, така и всякакви изисквания, които водят до увеличаване на разходите и намаляване на постъпленията на големите корпорации. Това, което ще се случи на България и вече се случва е, че корпорациите ще имат още по-голяма възможност да съдят държавите. За да е ясно защо това е нечестно и е против интересите на българските граждани ще дам два примера. Това е информация, която през миналата година получихме от министерство на финансите.

В момента България е съдена по две такива дела. Едното дело е на Румен Гайтански – Вълка, който съди България за прекъснатата концесия за почистването на София през 2009 г. А тя беше прекъсната след тежката криза с боклука.

Другото дело е с ЕVN, защото когато договорът с компанията е сключван преди години, на нея й е обещана 16% възвращаемост, по спомени, но под влиянието на законови промени тази възвращаемост е по-ниска и за това в момента се води дело. Тоест, ако дадено правителство сключи неизгоден за нас договор в дългосрочен период, то никое следващо няма да може да го поправи, така че да защити гражданите.

Оправдани ли са опасенията на много европейски фермери, че това споразумение ще доведе до значително занижаване на стандартите за качество и до изместване на европейската продукция от евтина американска такава?

Малко ми е трудно да вляза в детайли по този въпрос. Това, което знам аз от специалисти е, че американската продукция, която е много сериозно субсидирана и използва препарати, които позволяват по-голяма продукция срещу по-ниски разходи, но се спира от европейските институции. Тази продукция с ниска себестойност, определено може да залее европейския фермер, който поддържа определени стандарти и ползва различни сортове. За него е нужно да направи по-големи разходи за същата продукция. Чисто икономически са причините да бъдат заплашени европейските фермери, но те са свързани и с тези за безопасност на храните.

Франция вече обяви, че е по-скоро против това споразумение, Унгария има подобна позиция, сякаш само Германия остава някакъв поддръжник. Изглежда ли, че то по-скоро няма да бъде сключено?

Австрия също се изказа против. Ако не се лъжа и Зигмар Габриел изказа някаква съпротива, но Ангела Меркел все още е твърд поддръжник. Хубавото е, че огромната съпротива, която започна преди 2.5 години, тръгна и се поддържа от гражданите на Германия. Там е и основният щаб на европейската гражданска инициатива срещу споразумението. Радостно е и че германският президент вече дава на заден. Хубаво е и че изтекоха тези документи, в които за нас няма нищо ново. За щастие това получи повече публичност и повече хора могат да се запознаят със заплахите, идващи от Трансатлантическото споразумение, както и това с Канада. Това са споразумения близнаци, които съдържат едни и същи заплахи. След като и европейски държавни глави вече се изказват против, ние имаме надежди, че вече може би ще го спрем.

Въпреки това в България такива знаци не се дават. На нас ни обещаваха нещо, което въобще не се съдържа в договорите – това бяха визите. Нас винаги ни съблазняват с визите. Без визи за САЩ и Канада. Преди един месец обаче стана ясно, че Канада няма никакви намерения да отмени визите на България и Румъния. Румънското правителство се възпротиви и заяви, че няма да подпише сета, докато българското правителство продължава да мълчи. Ние от две години искаме тяхната позиция, каним ги на нашите събития, а те отказват да дойдат. Оказва се, че колкото и да се говори, у нас няма чуваемост за опасенията на хората и стремеж към публичност и прозрачност. Единствената надежда на българските граждани е европейските граждани да бъдат чути от своите правителства. Другият вариант е да излезем на улицата.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    2 0 Отговор
    Брей! На тоя свят имало и умни жени!:) Още по-интересно е че не се опитва да хитрува и работи в интерес на България! Мдаа! Само мога да мечтая да съм близък с подобна жена! Предполагам че удоволствието е огромно, но е само за отличници!:)
  • 2 РАМБО

    1 0 Отговор
    Умна жена , от мен - поздравления !
  • 3 конкуренция

    0 1 Отговор
    Най-доброто за един бизнес е монопола, ние в България отлично знаем това! Както и държавната помощ - дали със законодателство, дали финансова, дали друга. И двете се прилагат в Европа (у нас още повече) и примери има в изобилие. Най-доброто за потребителите обаче е конкуренцията. Бизнеса се страхува от конкуренция, защото на всички е ясно, че в много сфери ЕВРОПА НЕ Е КОНКУРЕНТНО СПОСОБНА спрямо американците. Това е голямата драма. Бизнесите които са конкурентноспособни няма от какво да се притесняват, те ще оцелеят и ще се разширят. Другите ще се свият и ще изчезнат - това е капитализма! Ако произвеждаш по-лош и по-скъп продукт нямаш място на пазара. Като гледам коментарите на това споразумение бизнеса се опитва да говори от името на всички как това щяло да ни навреди, ползите били нищожни и тнт. Аз лично искам свободна търговия със Щатите! Тогава нашите търговци с печалба от по 30-50% на продукт не знам как ще оцелеят. Всъщност въпроса е трябва ли да оцелеят?
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Аз пък не искам да ям боклук храна (ГМО), не искам да ми налагат чуждо мнение, не искам да се разболявам по 10 пъти на година от разни измислени вируси, не искам да имам американски тип мислене. Не съм овца, която кротко похапва фуражец и гледа опиянено в иФона си (над 50% от смартфоните на американския пазар !?!?). Не мога да разбера защо Европа трябва да се дупи на тези американци. (т.е. всеки знае - за пари и влияние). Народите в Европа се обединяват, икономиките се обединяват, няма войни на континента и това е голям проблем за зад-атлантическите овце. Лично мнение.
  • 5 много здраве на конкуренцията

    0 0 Отговор
    Дреми ми за конкуренцията, ако ще ни заринат с американските храни. Което няма как да не се случи при подобно споразумение. След време в Европа гледката ще плачевна. Продукти с качеството което сега консумираме ще много скъпо ако вобще се намира на пазара.
  • 6 goni

    0 1 Отговор
    Абе, Конкуренция! САЩ така дотират селскостопанската си продукция, че Европа не може да ги стигне никога! Те разбира се дават и луди народни пари за други сектори, но ние там отдавна сме вдигнали "белият байрак"!
  • 7 рязан чесак

    0 0 Отговор
    На тази от снимката веднага може да и се предложи работа в публичен дом

    Коментиран от #10, #11

  • 8 СМЯХиТашаци

    0 0 Отговор
    Истинска експертка по оная работа, титип де.. :) Що не поканите и Банева или Дарина Павлова да направят един АНАЛиз на ТПТИ

    Коментиран от #9

  • 9 И защо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "СМЯХиТашаци":

    Ти си на мнение, че това споразумение е нещо добро ли или щатите ти плащат да го внедриш? А и все си мисля, че Банева е доста напред в икономическия материал, за разлика от теб.
  • 10 Да де

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "рязан чесак":

    Тук става въпрос за бъдещето на хората, обаче ти няма как да го проумееш.
  • 11 бучахавестинио

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "рязан чесак":

    Прррр коньооо .... Ша има да а буам ка буах Майли Сайрас миналата година на збора у мойто село, ама ша а буам саа оти след кат почнем да буам ГМО нема ми стайа .
  • 12 ЧЕСТНО

    0 2 Отговор
    ВАНЧЕ НЕОТДАВНА ТЕ МЯРНАХ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА.ЖЕСТОКА СИ .МЯРКАЙ СЕ ПО ЧЕСТО ПО МЕДИИТЕ БЕЛКИМ НЯКОЙ РЪКОВОДЕН КАДЪР ПОПИЕ ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ ОТ МЪДРОСТТА И ЧЕСТНОСТТА БЛИКАЩА ОТ ВСЯКА ТВОЯ ДУМА .
  • 13 серсем

    0 0 Отговор
    незнам знаете ли, че и тръмп, и клинтън са против договора, но това е популизъм - за масовия избирател. главният губещ от договора ще бъде русия и китай донякъде. това предопределя посоката на всички публикации занапред,особено в пропутинската българия. за нас ситуацията е точно както с шистовия газ - ще крякаме против и точно ние ще сме губещите. очудва ме празноглавието на всички гмо-противници : от поне 20 години вие ядете 100% гмо-пшеница, царевица, плодовете и зеленчуците. поинтересувайте се,вместо "да протестирате". от щатите вече идва лечението на рака с методите на гмо -откажете се от него и си купете парцели в орландовци. не проумявате,че при 3,5 милиарда през 1946г., само след 70 години вече сме над 7 милиарда и то е не от измиране от глад,а точно от обратното. протестирайте-за това ум и образование не се иска. не яжте гмо и ще умрете здрави-каква чудесна утеха! а договорът ще се сключи - това е геополитика и чак след това икономика. впрочем, в следващита 15 години само икономиката на германия ще се нуждае от нови 4 милиона обикновени работници/затова меркел приема мигрантите - тя не е бг-политик и мисли 15 г напред/ а според вас,умниците, договорът няма да се подпише заради 600 000работни места, които ще са фирата от ИНТЕГРАЦИЯТА НА ДВАТА КОНТИНЕНТА, от двата световни икономически колоса САЩ и ЕС ??? смешни сте, пожизнено топнати в СОЦА...
  • 14 From USA

    1 0 Отговор
    На симпатичната г- ца или г- жа искам да и кажа, че няма нищо лошо в конкуренцията, защото тя е двигател на прогреса. Що се отнася до българският микро- бизнес, всъщност той няма да пострада, защото е микро и не пречи на играчите. Визи до САЩ и Канада не Ви трябват, защото не дават право за работа а един престой от 2- 3 седмици в посочените две страни излиза около $5- 6 хил. Все- пак визите трябва да се премахнат, защото България е част от Европейският съюз, но от тях полза ще имат само определени хора.

    Коментиран от #15

  • 15 БУМ БАМ

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "From USA":

    НЕКА ДА БЪДЕ ЧЕСТНА КОНКУРЕНЦИЯ БЕЗ ДЪРЖАВЕН ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ И ДОТАЦИИ КОИТО СЕГА СА НИЩОЖНИ ЗА НАС И СВРЪХ НАДУТИ ЗА ДРУГИ НАЦИИ.АКО СТАРТА Е ЧЕСТЕН БЪДЕТЕ СИГУРНИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ НИ СТИГНА А ТОВА НЯМА ДА БЪДЕ ДОПУСНАТО НАЛИ....?:?

    Коментиран от #27

  • 16 БУМ БАМ

    0 2 Отговор
    НЕКА ДА БЪДЕ ЧЕСТНА КОНКУРЕНЦИЯ БЕЗ ДЪРЖАВЕН ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ И ДОТАЦИИ КОИТО СЕГА СА НИЩОЖНИ ЗА НАС И СВРЪХ НАДУТИ ЗА ДРУГИ НАЦИИ.АКО СТАРТА Е ЧЕСТЕН БЪДЕТЕ СИГУРНИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ НИ СТИГНА А ТОВА НЯМА ДА БЪДЕ ДОПУСНАТО НАЛИ....?:?
  • 17 КОЙ

    1 1 Отговор
    коя е тая и кой й плаща ?

    Коментиран от #20, #21

  • 18 жената

    0 0 Отговор
    за друга професия има призвание !
  • 19 без коментар

    0 1 Отговор
    „Благодарим на председателя на БСП Михаил Миков, който активно подпомогна кампанията, започната по инициатива на „Стоп ТПТИ”. Това заяви Ваня Григорова от „Солидарна България” в ефира на Радио „Фокус”.
  • 20 работодател

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "КОЙ":

    Москва - виж коментар 19 и Гугъл
  • 21 БЪДИ ГОРД БЪЛГАРИН

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "КОЙ":

    ЕЙ ЦЪРВУЛ СКЪСАН ВНИМАВАЙ С ОБРЪЩЕНИЯТА АКО ЩЕ И БИН ЛАДЕН ДА Я ФИНАНСИРА ТЯ Е ДАМА С ИНТЕЛЕКТ И КУЛТУРА НЕПОНЯТНИ ЗА ЧИЛЯЦИ БЕЗ ОБНОСКИ И НУЛЕВО КПД КЪМ ОБЩЕСТВОТО.

    Коментиран от #23

  • 22 граматиков

    2 0 Отговор
    А ти, български интелект, внимавай с пунктуацията (точките и запетайките)
  • 23 изненада

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "БЪДИ ГОРД БЪЛГАРИН":

    Я, не знаех,че да работиш за Путин, било да работиш за обществото !
  • 24 МАЙ ТИ ПАДНА ПАНТАЛОНА

    0 2 Отговор
    БАБА МИ БЕ НЕГРАМОТНА НО БЕ ЧОВЕК И РОДОЛЮБЕЦ И НЕ ВИЖДАМ ТОЧКИ В НЕСКОПОСАНАТА ТИ ЗАБЕЛЕЖКА
  • 25 БАШ БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Дами и Господа , като ви чета неграмотните коментари на една истина
    се питам защо съм БЪЛГАРИН
  • 26 Петър

    1 2 Отговор
    Чета и не мога да повярвам.Какви храни и стоки от Америка.Стоките са им от Китай.Храните 90% от целия свят.Каква конкуренция какви 5 лева.
  • 27 From USA

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "БУМ БАМ":

    Технологичното изоставане на българската икономика не може да бъде компенсирано сега и веднага чрез държавни дотации, които по същество липсват а и този процес изисква време. Дори и да се приложи протекционистична държавна политика за българският бизнес той може да бъде някакъв фактор, евентуално на регионално ниво. Погрешно е да се счита, че при равен старт ще може да се конкурираме с развитите икономики не само поради разлика в мащабите на икономиката, но и поради факта, че те правят бизнес от няколко столетия насам.

    Коментиран от #29

  • 28 jambazina

    2 0 Отговор
    СИФ, НАТО, БРИКС, ЕС, БРЕКСИТ, МВФ, ЕЦБ, сега па и това ............... да му писне на човек, секи ден нови тъпотии, кога ша живеем?
  • 29 БУМ БАМ

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "From USA":

    КОЛКО СИ ПРОЗРАЧЕН.ОТ НЯКОЛКО СТОЛЕТИЯ ТВОЙТЕ ГОСПОДАРИ КРАДАТ И ИКСПЛОАТИРАТ И КОЛОНИЗИРАТ ПРИРОДНИ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ.А ТУК НА НАШАТА РОДНА ЗЕМЯ ДОКАЗАНО ПОНЕ ОТ ОСЕМ ХИЛЯДИ ГОДИНИ Е ИМАЛО НЕ САМО ТЪРГОВИЯ А ТУК Е БИЛО СЪРЦЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ БЕЗ НИКОЙ ДА ИМ НАЛАГА БЪДЕЩИЯ СИ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ .ТЕ САМИ СА ПОСТИГНАЛИ ТОГАВАШНИЯ СИ ВРЪХ.