Last news in Fakti

15 Юли, 2016 14:50 2 442 7

АПИ и МРРБ като опълченците на Шипка за винетките

  • апи-
  • мррб-
  • опълченците на шипка-
  • винетките-
  • лазар лазаров-
  • агромах-
  • ам тракия-
  • ам струма-
  • ам марица
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Агенция „Пътна инфраструктура” и Министерство на регионалното развитие ще се борят за цената на винетките като опълченците на Шипка.

Днес стана ясно, че тричленен състав на Върховен административен съд (ВАС) отмени постановлението за действащите винетни такси. Тричленката отмени Постановлението на Министерския съвет №317/17.11.2015 г., с което бяха увеличени винетните такси. Жалбата в съда беше заведена от Сдружение Център за законодателни оценки и законодателни инициативи в началото на тази година. От МРРБ обжалваха светкавично решението.

Още преди месец стана ясно, че дори и съда да реши делото в полза на гражданите, АПИ ще обжалва и няма никакви намерения да компенсира никого. Тогава, в студиото на Нова телевизия, шефът на АПИ Лазар Лазаров заяви: „дори съдът да обяви винетките за незаконни, решението няма да влезе в сила, защото пътната агенция ще го обжалва”. Да, така и стана. Само, че аргументите на съда са, че АПИ и стоящите над тях са пренебрегнали законовите разпоредби в името на това, да съберат повечко парички от гражданите. Ето и мотивите на съда:

„Постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, вкл. не е съгласувано с останалите министри, съгласно изискванията на Устройствения правилник на МС;

Докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа. Това противоречи на чл.28, ал.2 от Закона за нормативните актове.

Постановлението противоречи на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на РБ, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и чл. 10, ал. 1, т. 1, изречение последно от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.”

Сега отново възниква въпроса за компенсацията на гражданите, който междувременно месеци наред стои с пълна сила, ако решението бъде потвърдено и от Петчленния състав на Върховния административен съд.

Отговор на този въпрос никой не дава, може би защото управниците знаят, че и този път хората ще си изпият чашата със студена вода, а те няма нужда да си подават оставките и всичко ще си продължи по старо му. Хората ще продължат да си плащат, защото така е по закон – плащанията за винетките не могат да бъдат прекратени, докато не се произнесе последната инстанция на съда, защото рискувате да бъдете глобени. Интересна е самоувереността на властимащите да приемат разпоредби в нарушение на закона, но и за никого не е изненада. Пример за това е Батко и Братко и шуробаджанащината в АПИ. На практика се оказва, че и директорът  на институцията Лазаров никога и за нищо не е виновен -  нито за некачествените магистрали, нито за поръчките на "Агромах" и европарите, нито за забравените отбивки по АМ „Тракия”, „Струма” и какво ли още не. Защо пък трябва да е виновен и за винетките?!

Сега нищо друго не остава на шофьорите освен отново да проявят търпение, да си плащат винетките и да чакат решението на следващата инстанция на съда... Пък после ще видим...

Отново на дневен ред е търпението, защото и винетките са ябълките на раздора. Ако съдът потвърди решението си, този път можем да доживеем и до оставки....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваня

    0 0 Отговор
    ЛАЗАРОВ,КАКВО ЩЕ ПРАВИМ СЕГА?ДО КОГА ЩЕ СМЪРДИ ТОЯ ЛАБОРАНТ В АПИ?КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ВЛИЗА В ЗАТВОРА!
  • 2 Григор

    0 0 Отговор
    Този Лазаров сега да си подава оставката и марш към Софийски Централен!!!Но преди това да повърне парите.....
  • 3 Мария

    0 0 Отговор
    Какво още трябва да се случи за да си подаде гьонсурата Лазаров оставката?
  • 4 гого

    0 0 Отговор
    а с една винетка като се карат няколко автомобила лепи се на прозрачно фолио и така се сменя
  • 5 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    От къде да си вземем надвнесените пари?
  • 6 Пипи

    0 0 Отговор
    Лаборантчето Лазар да повръща парите!Долният крадец е за затвора!
  • 7 Шефьор

    0 0 Отговор
    Ако петчленния състав на ВАС потвърди решението на тричленния състав, госпожа Павлова и господин Лазаров, следва да подадат оставки и да станат клиенти на Прокуратурата.