14 Ноември, 2019 19:04 6 507 19

Уникални документи от създаването на съветската атомна бомба

  • атомна бомба-
  • съветска атомна бомба-
  • росатом
Уникални документи от създаването на съветската атомна бомба - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

В навечерието на 75-годишнината на руската ядрена индустрия „Росатом“ публикува уникални исторически документи за създаването на съветската атомна бомба. Папките, пазени по-рано под гриф „секретно“, също така показват планове и изграждане на промишлени комплекси за производство на оръжеен плутоний и уран.

Общо са публикувани над 55 тома фотографии, поръчки, бележки и справочни бележки, както и други документи. Сред тях има документи, адресирани до съветското ръководство, включително лично до маршал Йосиф Сталин. В един от тях, от 17 януари 1946 г., той е запознат с доклад за състоянието на работата по производството и използването на атомната енергия.

Много кореспонденция е получил вицепремиерът и ръководител на Комитета за управление на атомните проекти Лаврентий Берия. Той е информиран как фабриките са подбрани за проектиране и че индустрията изпитва недостиг на суровини за производството на оръжеен плутоний и уран. От съображения за поверителност плутоний-239 е наречен „продукт Z“, а „продукт A-95“ - уран-235.

Освен това се предлага публикуването на специална книга, която да информира съветското население за опасностите, свързани със създаването на атомната бомба.

Уникални документи от създаването на съветската атомна бомба

Изключителен интерес представляват уникални фотографски материали, върху които за първи път е демонстрирана първата съветска атомна бомба. За по-голяма яснота, до „продукт 501“ позират работници. Имената им, за съжаление, са неизвестни. От особена стойност е албумът „Фотографии на атомния проблем, публикувани по различно време в САЩ, Англия и Канада“. Много снимки са направени от съветските разузнавачи под прикритие.

Уникални документи от създаването на съветската атомна бомба

Представена е и анкета, попълнена от изключителния германски и съветски ядрен физик Николаус Риел. Очевидно, специално за учения, в документа параграфите и въпросите са дублирани на немски. Трябва да се отбележи, че след успешното изпитание на първата съветска ядрена бомба на 29 август 1949 г. Лаврентий Берия награждава 33 участници в ядрения проект със званието Герой на социалистическия труд. Сред наградените Риел е единственият чужденец и освен това в момента е военнопленник.

Превод: В. Сергеев

Източник: "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАРС

    30 4 Отговор
    За съжаление това е най ужасното което е създало човечеството да се избиваме.Няма значение кой е създал и кой ги претежава тия бомби те са с една цел да унищожават живата сила и да рушат.

    Коментиран от #2

  • 2 Morgoth

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "БАРС":

    Иронията е, че именно най-страшното оръжие е спряло третата световна война, така че тези бомби са спасили много повече животи отколкото са отнели.

    Коментиран от #9

  • 3 Истината

    18 35 Отговор
    Евразийските примати нищо не са създавали а са получили от руските шпиони Елиус и Етел Розенберг чертежи и информация на американската бомба.

    Коментиран от #5

  • 4 жужи

    20 14 Отговор
    Общо над 300 германски учени участват в създването на руската ядрена бомба. Густав Херц, Николаус Риел, Манфред фон Ардене, Петер Тисен, Хайнц Позе и Роберт Депел са част от екипа работил за болшевиките.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ким

    15 21 Отговор
    Също така и немския инженер Хуго Шмаисер и екипа му,работят по създаването на АК-47 в ижевск (1946-1952)
  • 7 Многознайко

    16 11 Отговор
    За първата съветска атомна бомба е използван уран от находище Бухово край София. Немците са го били приготвили, но той попада в ръцете на победителите. Пак нашенски принос.

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    20 7 Отговор

    До коментар #7 от "Многознайко":

    Поинтересувай се откога работи мина бухово и откога се добива уран. Не гледай като теле светлото евроатлантическо бъдеще. Мухахаха.

    Коментиран от #15, #17

  • 9 БАРС

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    То както е писано ако е трябвало да стане то и с бонби и без бонби пак ще стане.
  • 10 gggw

    11 0 Отговор
    хубави или лоши са сьздадени от умни хора, а не от чалгаджии
  • 11 стоян георгиев

    5 14 Отговор
    интересно сега другарите тук кво ще кажат ,след като ни надуха ушите за фон браун дето е баща на американската космонавтика?оказва се че нацистите са бащите на съветската ядрена програма и ракетната такава.отвлечени са цели институти от германия ,давани им са пари в русия квито съветските учени не е могло да си и помислят въпреки че немците са били преди това нацисти.за да е по -спокоино го криха до скоро.реално ядреаната съветска програма е плод на съветското разузнаване и жеалнето на част от учените в сащ да дадат инфо на ссср за да стане света двуполюсен и да се избегне ядрена воина. съветските учени са били далече далече от атомната бомба преди да доидат немците и преди да се получи инфо от американците!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 изумен

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    И си изръсил таяпростотия в 2 часа през нощта ! А, стига бе ! Сигурно за да вземеш двойна надница от сороското НПО

    Коментиран от #19

  • 13 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Деси така и не разбрах ти другар ли си или си враг. А пък че не си никакъв Господ е ясно на всички.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 МДТ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Умнико виж http://www.nabore.bg/statia/parvata-saverska-atomna-bomba-s-nash-uran-383-14

    Коментиран от #18

  • 16 Borislav Popov

    4 4 Отговор
    Защо няма снимки от момента на кражбата на технологията от американците?
  • 17 681

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Уикипедия: В България добивът на уран води началото си от мина Бухово (Област София), където през 1938 г. Третият райх започва добивни работи за да получи суровина за ядрената си програма. След края на Втората световна война Народна република България започва да изнася добитата суровина за СССР.
  • 18 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "МДТ":

    Добивът на уран започва в мина Бухово през 1945 г. Разбира се, немците са открили залежи на уран, но не бил изкопан и грам.
  • 19 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "изумен":

    тва е самата истина другар.може да провериш до къде са били руснаците 1945 година с изграждането на атомна бомба .после може да провериш кои ръководи проекта за въпросната бомба,нарича се берия.знаеш ли другар кои е берия и защо на един милиционер му възлагат ядрен проект?след това може да провериш кво става с немските учени по ядрената програма на нацистите и докъде са били стигнали те в нея 1945 година и накрая може да провериш процеса в сащ осъдил на смърт учените издали американската ядрена програма на руснаците и защо са го сторили.та успех в четенето другарю!