28 Май, 2020 11:00 7 359 11

Мостът, който спаси Европа от атомната бомба

  • европа-
  • германия-
  • мост-
  • атомна бомба-
  • втора световна война-
  • ремаген-
  • рейн-
  • сащ

Един като по чудо оцелял мост над Рейн изиграва ключова роля в края на Втората световна война

Мостът, който спаси Европа от атомната бомба - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На въпрос кои са за тях най-известните забележителности в Германия, много от американските посетители споменават редом с Хайделберг и замъка Нойшванщайн и това: мостът край Ремаген – южно от град Бон.

Мостът край Ремаген играе немаловажна роля в хода на Втората световна война, помагайки да се ускори настъплението на съюзниците. На 7 март 1945 американските войски, настъпвайки от освободената вече Франция към Берлин, успяват да овладеят оцелелия по чудо мост над Рейн при град Ремаген. Само за едно денонощие по него преминават 8 000 американски войници. Историците са убедени, че мостът в Ремаген е приближил края на войната, предотвратявайки даването на много нови жертви.

Мостът край Ремаген придобива световна известност благодарение на Холивудската драма "The Bridge at Remagen", заснета в края на 1960-те. Същият мост е споменат и във филма "Monuments Men" от 2014 година с Джордж Клуни в ролята на командващ специално подразделение, спасяващо произведения на изкуството от нацистите в последните хаотични дни на войната.

Път от запад на изток

Строителството на железопътния мост над Рейн в района на Ремаген започва в разгара на Първата световна война. През 1918 той е кръстен на името на генерал Ерих Лудендорф. Съоръжението е трябвало да обезпечи доставките на подкрепления за фронта, с цел да се усили натискът над Франция. Строителството му обаче е завършено чак в края на войната, а релсите на моста са положени още по-късно - през 1919 година, така че товарни превози през моста в западна посока така и не са преминавали. Само войниците са се връщали по него от фронта.

След края на Първата световна война мостът почти изцяло губи своето стратегическо значение, но все пак остава свързващо звено между двата бряга на Рейн. Пешеходната зона на моста, дълъг 325 метра, активно е била използвана от местните хора, което довело до бум на сватбите между живеещите на левия бряг жители на Ремаген и тези от десния бряг - в Ерпел.

По времето на Втората световна война съюзническата авиация бомбардира моста, опитвайки се да го разруши, но без успех. А когато американците успяват да превземат съоръжението, нацистите се опитват безуспешно да го взривят.

"Чудото от Ремаген"

И така, на 7 март 1945 година преден отряд на 9-та бронетанкова дивизия от армията на САЩ за свое голямо изумление заварва непокътнат моста при Ремаген. Отрядът е бил воден от 22-годишния лейтенант от германски произход Карл Тимерман.

Войниците съобщават на командването за щастливото откритие и получават заповед да щурмуват моста и да го превземат. За това се оказват достатъчни само 3 часа. Същия ден по-рано, майорът от Вермахта Ханс Шелер дава заповед за унищожаването на моста. Заложеният от нацистите взрив обаче се оказва твърде слаб за здравата конструкция. Мостът е разтърсен, но основите му издържат на взривната вълна. Така преминаването на хиляди американски войници по моста над Рейн влиза във военната история на САЩ като „чудото от Ремаген". Твърди се, че генерал Айзенхауер е казал по този повод: „Цената на този мост е равна на тежестта му, премерена в злато".

Историците оценяват това събитие малко по-трезво, като отчитат факта, че Ремагенският мост не е бил единственият неразрушен мост над Рейн по онова време. Въпреки всичко, превземането на моста от съюзническите войски значително ускорява придвижването им на изток.

Историкът Курт Клеман казва: "Преди да стигнат до Ремаген, САЩ предполагаха, че войната ще се проточи до есента на 1945 година". По думите му, те дори смятали да нанесат ядрен удар срещу Берлин, за да заставят противника да капитулира.

Други историци също не изключват да е имало подобен сценарий, макар да е ясно, че евентуален ядрен удар е щял да има опустошителни последици за цяла Европа.

Мостът рухва сам

Неуспешният опит да се разруши моста бил оценен от Адолф Хитлер като „предателство". Четирима германски офицери, включително Ханс Шелер, биват осъдени от военен съд. „Израснах, съпровождан от обвиненията, че баща ми е бил страхливец", спомня си синът му Герд. През 1967 година майор Шелер е реабилитиран със съдебно решение.

Мостът край Ремаген се срива на 17 март 1945 година в резултат от множеството повреди, нанесени му от многобройните бомбардировки. Само четирите кули - по две от всяка страна - и до днес се издигат край брега на Рейн. Кулите са изпълнявали функцията на отбранителни крепости с бойници за стрелба, помещения за войниците и складове за муниции.

От 1980 година до 2019 в кулите на разрушения мост край Ремаген се помещаваше музей, разказващ за драматичните събития в края на Втората световна война. В книгата за гости там можеха да се прочетат трогателни коментари на потомци на онези американски войници, които през 1945 преминават по моста на път за Берлин.

Автор Елеонора Володина


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    32 5 Отговор
    До 8.5.1945 г. никой няма атомна бомба. След като намират документацията на немците американците довършват бомбата и бързат да я използват.

    Коментиран от #5

  • 2 Абе

    25 10 Отговор
    Интересно, а краварчитата и другите им "съюзници" да се благодарят на СССР че победи германците и на разни алчни дегенерати дето им създадоха атомната бомба, иначе им беше спукана работата.
  • 3 Историята пита

    12 1 Отговор
    Интересно, ако все пак "се беше наложило" американците да ползват бомбата, дали нямаше да е с/у Ред арми по пътя и за... Париж?!
  • 4 стоян георгиев

    17 2 Отговор
    пълни щуротии за някакви атомни бомби в европа.докато е жив рузвелт атомни бомбандировки въобще не са на дневен ред ,а и програмата манхатън още не е завършена.първата американска атомна бомба е изпробвана юли месец 1945 година .демек няколко месеца след края на воината в европа.няма как март месец да планираш ползване на несъществуващо оръжие.
  • 5 стоян георгиев

    6 14 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    тва не е вярно.американците са далеч пред немците в ядрената си програма.на немците им липсва огромен дял в цялата технология,което затруднява в последствие руснаците ,които събират немските ядрени специалисти и ги завличат в ссср.налага се кгб да вербува американски участници в проекта за да си набавят краината информация,което ги и забавя,а въпросните американски евреи са осъдени на смърт в сащ!ссср блъфира че има ядрено оръжие поне две години преди реално да го има инсценираики ядрен взрив,но ползваики конвенционални муниции!

    Коментиран от #6

  • 6 Еколог

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Вярно е това, но ти се разминават датите. Едно старт на проект "Манхатън", друго е готова бомба. Немците са имали един поне ядрен опит, не се знае колко успешен. Кратерът му стои и до днес. Както и да е, на американците не им прави чест да използват това оръжие срещу цивилно население. Независимо от причините.

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Еколог":

    никъв ядрен опит са нямали немците и никакви дати не ми се разминават.първата американска бомба се казва тринити и е активирана юли месец.немците нямат технологията за бомбата.правят тежка вода имат теорията ,но са много далече от реалната бомба.американците дори имат подготвена операция да убият шефа на немската ядрена програма,но като виждат колко са назад и се отказват.другото са щуротии,подобни за немските бази в антрактида и летящите им чинии.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8_(%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82)

    Коментиран от #10

  • 8 BMW5

    9 1 Отговор
    Това доста смешна приказка за американски ученици. Значи до есента не могат стигна Берлин и ще трябва атомна бомба. А руснаците от Марс ли са пристигнали неочаквано?
  • 9 Без коментар

    4 0 Отговор
    След загубата ни на Силезия и Померания индустриалното военно сърце на Германия , то нашата основна цел във войната ни срещу СССР ще се състои във това , да можем да дадем достатъчно време на Америка и Англия да успеят да ни ударят в гръб- Теодор Бюссе - германски генерал.
  • 10 Туй то

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Германците са имали технологии , и даже атомно гориво, но войната , така или иначе с била в края и загубена , къде ще я взривят тази бомба в Берлин ли ? Учените са знаели какво ще остане от Европа и не са пожелали да рискуват. Но следва продължение . най модерната за времето си подводница натоварва Урана и бумагите с чертежите , тръгва към Япония където да ги предаде на японците , в големите открити пространства на Тихият Океан , има възможност за ползване срещу американските самолетоносачи , бази , и флот. По пътя я заварва края на войната , според други екипажа се предава на американците , според други са засечени с Енигмата . Урана попада в американците и те имат достатъчно ядрено гориво , което добавят към своите бомби. Американците също са разработвали такова - факт. Иронията е , че част от това ядрено гориво , вместо да послужи на японците срещу американците , попада на техните глави.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Туй то":

    има си исторически факти няма нужда от фантасмагории,особено за втората световна където има огромен снимков,филмов и документален материал.проекта манхатън при които се изработва бомбата вече не е секретен и лесно може да провериш кои и къде и как е правил в него.там не фигурират никакви немски подводници,а и е нямало нужда от такива.немския ядрен проект също е известен и с подоробности може да прочетеш кои участват в него и до къде стигат.основните немски учени организиатори на проекта са напълно изненадани от атомната бомба.както писах една част от тях са откарани в ссср и участват активно в съветската ядрена програма , по-късно и в специално създадения за тях институт в гдр.та пак ти повтарям не чети щуротии писани от любители на сензации.