Last news in Fakti

26 Август, 2020 07:58 13 972 23

Бизнесменът, който осъди НАП пред ФАКТИ: Оценявам професионализма на НАП на 1 лев

  • нап-
  • лични данни-
  • теч на данни

„Българският народ не скочи и не ги изяде с парцалите. Това е най-голямото ми разочарование“, каза Свилен Максимов

Бизнесменът, който осъди НАП пред ФАКТИ: Оценявам професионализма на НАП на 1 лев - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 20 август тази година русенският бизнесмен Свилен Максимов осъди Националната агенция за приходите да заплати сумата от 1,00 лев, „представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, вследствие на незаконосъобразно бездействие от страна на ответника, изразяващо се в неизпълнение в достатъчна степен на задължение по чл.32, & 1, б.“б“, чл. 59, ал.1 ЗЗЛД и по чл. 24 и чл. 32 от Общия регламент относно защитата на лични данни ЕС 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г. /GDPR/, а именно да гарантира достатъчно ниво на сигурност на обработваните от него лични данни на ищеца, довело до неразрешено разкриване и достъп до личните данни на ищеца“, както е посочено в решението на VII - ми състав на Административния съд в Русе по дело номер 115/2020.

Става дума за теча на лични данни от системата на НАП, който се случи на 15 юли 2019 година. Русенският бизнесмен и собственик на кабелен оператор Свилен Максимов е един от над шестте милиона българи, които бяха пряко потърпевши от теча на данни. От ФАКТИ се свързахме с него, за да разберем какви са били мотивите му да съди НАП и защо за сумата именно от 1 лев. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Максимов, какви Ваши данни изтекоха от базата данни на НАП?

- Изтекоха достатъчно данни, че човек да започне да се притеснява и за физическата си сигурност, за сигурността на своето семейство, и за фирмената си сигурност. Има достатъчно недобросъвестни хора, които могат да си купят тези данни в интернет срещу скромна сума, да ги сортират и да видят кой разполага с достатъчно пари, този човек да бъде изнудван например или пък да бъде отвлечен той или член от семейството му и отново да бъде изнудван за пари.

Това постила един килим пред такива хора и казва: „Ето ги, вижте кой с какво разполага, какво има и си изберете кого да изнудвате“.

- Вие съдите НАП за морални щети, нали така?

- Да, точно така. В делото за съжаление не може да се отрази цялата обективна реалност. Например не можем да кажем в делото, че оценяваме професионализма на НАП на 1 лев. На Вас обаче мога да го кажа – сумата от 1 лев не е за моралните щети, моралните щети не се изразяват в пари. Другото нещо е, че аз няма да разчитам на НАП да ми плаща заплатата. Това, което искам от НАП е да си оправят сигурността, да си оправят организацията и да си оправят професионализма.

Ако нашият български съд е наистина морален и загрижен, той ще ги задължи да извършват всички необходими действия, така че такова нещо да не бъде повторено. Нека да припомня какво стана: след като скандалът гръмна, обвиниха едни хорица, които реално са виновни – не оправдавам "ТАД Груп", но хвърлиха цялата вина върху тях, Комисията за защита на личните данни каза: „Да, сега ще ги глобим НАП“, глобиха ги, излезе Владислав Горанов и с цялата си наглост заяви на българския народ: „Това е някаква операция, гледайте си работата“.

Имаше въпрос, зададен от журналисти – кой ще плати глобата, откъде ще дойдат парите за тази глоба, тези лица, тези „професионалисти“ от НАП, които са допуснали това нещо, те ли ще понесат някаква отговорност. Горанов каза: „Това е операция“. Такава подигравка с българския народ, който плаща заплатата на всички тези хора аз не съм виждал. Такова нагло държание просто е недопустимо. Да не говорим за тази шефка на НАП, която взе „гениалното“ решение да не си прекъсва отпуската. То било „стратегическо“ решение, тя така обясни.

Това нещо ме мотивира да заведа това дело и честно да кажа, аз съм огорчен, че от всички шест милиона потърпевши, аз съм един от малкото, които са си потърсили правата. Трябваше да бъдат заведени шест милиона дела по един лев.

- Кога заведохте делото?

- Скоро след скандала и най-вече след неадекватното поведение на шефката на НАП и на Владислав Горанов.

- Това ли е нещото, което Ви провокира да заведете делото – поведението на директора на НАП Галя Димитрова и на финансовия министър Владислав Горанов?

- Абсолютно, да. Това показва отношението на всички надолу по веригата. Направи ли са някакъв гаф, шефката казва, че няма да си прекъсне отпуската, Влади Горанов казва, че „то това е някаква операция“, тези хора надолу по веригата, които работят в НАП какъв извод си правят от ситуацията – че без значение колко простотии ще направят, те са хората. Долу овцете нека да ги стрижат, да си плащат данъците и да не мрънкат.

Аз не съм съгласен с това нещо и затова заведох дело за един лев. Най-голямото ми огорчение обаче не е шефката на НАП Галя Димитрова или пък Влади Горанов, а е, че се оказах един от много малкото. Българският народ не скочи и не ги изяде с парцалите. Това е най-голямото ми разочарование. Трябваше да има повече реакция. Огорчен съм от българският народ, защото той търпи. Това ако стане в някоя по-нормална държава, ще има повече отзвук. Не видяхме нито една оставка, не видяхме нищо. Хората го подминаха.

За това нещо трябва да се говори. Трябва да има отзвук. Хората трябва да си вземах поука, защото иначе ще има още един пробив, след това друг, след това още една група на „Наглите“ и така.

- Защо заведохте делото, какво целяхте – да покажете на НАП, че не са прави, съдът да го потвърди или нещо друго?

- Точно това беше причината. НАП не откриват вина в себе си, явно трябва съдът да им разпореди, да им покаже, че имат вина.

- Мислите ли, че ще има подобрение в НАП след това съдебно решение?

- Това зависи само от НАП. Аз мога само да се надявам, че ще има подобрение. Имам две вътрешни усещания. Едното е, че някой, четейки в медиите ще изпита някакъв срам и ще вземе някакви мерки – това е вариант едно. Вариант две на вътрешното усещане е, че ще прочетат, ще се озлобят срещу мен и ще започнат проверки, за да ми натрият носа. Това са възможните сценарии.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    102 2 Отговор
    НАП знае ли с какво разполага Тиквата в шкафчето си?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1-20

    6 54 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Божков не те ли научи че трябва първо да четеш и после да пишеш

    Коментиран от #10, #13

  • 4 А добрютрю

    79 2 Отговор
    ,,Българският народ не скочи и не ги изяде с парцалите. Това е най-голямото ми разочарование. Трябваше да има повече реакция. Огорчен съм от българският народ, защото той търпи. Това ако стане в някоя по-нормална държава, ще има повече отзвук. Не видяхме нито една оставка, не видяхме нищо. Хората го подминаха."
    Бг.народ и изяждане с парцали ???
    Ама ти сериозно ли бе братле ?
    За тоя същия народ ли ми говориш, дето въпреки зверския геноцид спрямо него самия,продължава да си иска диктатурата и да си подкрепя диктатора?
    Продължава сам себе си да убеждава колко хубаво живее въпреки, че от години е станал обект на подигравки от държави като една Румъния.
    Да изяде с парцалите,а?
    Ами той ако това го можеше,от години да сме на нивото на румънците...поне !
    Виж му само ,,революцията" на бг.народ основаваща се на хора и ръченици, ядене на торти и раздаване на баници и детски играчки и спри да пишеш.
    Народ с днк обвито в робски манталитет.
  • 5 1234

    74 5 Отговор
    Ако не бяха руснаците 1877, народа щеше да скочи и пръдне и пак да сложи феса. ЛЕВСКИи БОТЕВ са били утописти, че сами ще правим революции! Е, 150 г по късно сме съшите потурковци. Те са си мислели, че ще се самоосвободим като Гърция сами! Пълен смях. Гърците не си мълчат когато ги натиснеш, а тука просто надигаш поредното наздраве и махаш с ръка.....нап са просто поредното доказателство за убитата душевност която носим
  • 6 Емил

    52 1 Отговор
    Да изхвърлим мутрите и мутресите!
  • 7 Бългaрин

    47 4 Отговор
    В нормална държава, след като хакер от щарска фирма публикува данните на всички българи, щеше да има международен скандал и изгонен американски посланик.!

    Коментиран от #8

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бългaрин":

    точно така е но в БЪЛГАРИЯ СА НА ВЛАСТ МАФИЯТА МУТРИ ГЕРБ
  • 9 ГРАД РУСЕ

    26 1 Отговор
    След като наритахме мутрите от града, сега и ги осъдихме. Браво, русенци! Българи, не позволявайте матрицата да ви асимилира. Follow the white rabbit! Да си върнем държавата.

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чакъра

    20 1 Отговор
    Герберасчо, не можете да си обършете задниците от ф екалиите дето за 11 години произведохте, ти си тръгнал за Божков да говориш. Винету и Орката Горанов май добре се облажиха от Божков?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Алеко КАН

    17 0 Отговор
    Робите и техните господари се взаимно привличат - като магнит!
    Да живее вечно Алеко Константинов!
  • 15 бахо

    14 1 Отговор
    Ако ги съдеше за 1 млн лева,да речем,мислите ли,че щеше да ги осъди?Тези л*йнари само папкат,пари не дават.НАП само лап и пап.Това е.
  • 16 Правилно

    2 8 Отговор
    Те и Google и Facebook ги съдят за същото! Ама няма протести доколкото знам нали?
    Не съм чул, за хакерски пробиви, където и да е , да се иска оставка на правителството!
    Едно време се ограбваха банки, сега се краде в интернет!
  • 17 Неправилно

    15 0 Отговор
    В Гугъл и фейсбук си предоставяш данните доброволно и то такива данни, каквито си решиш. Докато в НАП разполагат с всички възможни данни и са длъжни да осигурят елементарна сигурност.
  • 18 Ицо Хазарта

    7 1 Отговор
    Имам човек в НАП и ми дреме на г...
  • 19 hmhmhm

    0 4 Отговор
    Все едно нищо не си направил. тези пари са дошли от твойте и наще данъци. А това че някой ти е изтеглил някакви си данни който смяташ за важни си е твой проблем
  • 20 МАМАЛИГА БАБАНГИДА

    3 1 Отговор
    търпи народът наш той има петстотин годишен стаж
  • 21 село Русе

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД РУСЕ":

    Кого си наритал бе комунистче! 1000 платени черепчета и фатмачета тормозите държавата. Кога България е била по-добре. Кажи от дата до дата, а не слагай "-"-та.

    Коментиран от #23

  • 22 muzis

    1 0 Отговор
    трябваше да ги съди за повече пари, тогава другите хора щяха да се поблазнят и те щяха да искат да съдят и тогава щеше да стане интересно
  • 23 село Русе

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "село Русе":

    Нямате отговор от кога до кога, очевадно. Затова слагате "-" -та.