Last news in Fakti

3 Декември, 2019 07:03 10 341 24

Как НАП ще отпише 20 милиарда вземания

  • нап-
  • схема-
  • милиарди

Схемата разкри икономистът Пламен Данаилов в предаването „Студио Хъ“ по 7/8 ТВ

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

"За да разберем един проблем трябва да видим как се е породил", заяви в началото на предаването икономистът Пламен Данаилов. И продължи:

"В края на 2009 в НАП се влива агенция Държавни Вземания.

Към края на 2009 НАП има да събира 11, 8 милиарда. 2010 стават 14,3 милиарда. С одитния доклад на сметната палата излезе следното:

2016 г са отписани 10,3 милиарда вземания, но цифрата като салдо в края на 2016 е близо 30 милиарда, тоест, ако не бяха отписаните общо щяха да бъдат близо 40 милиарда вземанията на НАП към 2016. За шест години това представлява 25, 5 нови милиарда лева, които НАП не е успяло да събере – по 4 милиарда и 250 милиона на година.

Ще дам един пример - аз съм бил дълги години главен финансов директор на една голяма компания, ако излизах пред акционерите и казвах „уважаеми дами и господа, всяка година няма да можем да събираме от нашите клиенти между 20-25 процента вземанията си“, ако аз го кажех това не на другия ден, на следващата минута нямаше да бъда финансов директор. Не искам да правя аналогия, но тя се налага от само себе си. Всички тези данни са от годишните доклади, които предоставя НАП.

Къде е финансовия министър? Той назначава директора на НАП. Цялата отговорност е негова. Последните две години НАП събират около 30 милиарда, но четири от тях стават непогасени и отиват в тази графа – несъбираеми.

Има обаче и сериозно разминаване между данните в това, което дава Мин. на Финансите и НАП като събрани приходи. Би трябвало да е едно и също, още повече че НАП е част от МФ.

Според Евростат през 2018 данъците и осигуровките са 32,8 милиарда.

По данни на МФ данъци и осигуровки са - 32,4 милиарда.

А според НАП за 2018 са събрани - 30,3 милиарда.

Разликата между МФ и НАП е 2 милиарда!

Това е счетоводен трик – едното е на база начисления, а другото на база отчетено събиране. И накрая на годината се изхарчват едни 2 милиарда.

За външния дълг. Като абсолютни стойности дългът нараства. За последните7 -8 години дългът е нараснал с едни 20 милиарда лева. 2009 година е най-ниското съотношение дълг – БВП, оттогава насам все нараства", завърши икономистът Пламен Данаилов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данъкоплатец

    66 0 Отговор
    Това е безобразие !!!!

    Коментиран от #22

  • 2 Тянка Иванова

    44 0 Отговор
    На вниманието на НАП ! Не може да отписвате толкова много вземания . Проверете и една фирма на един мафиот ДИ МИ НИ АУТО ЕООД там има интересни данъчни измами.

    Коментиран от #4

  • 3 Усмивката

    43 3 Отговор
    Тоя говори като да не е от ,,партията”.Това последното ,че дългът нараства от 2009 г. насам влиза в противоречие в огласяваното от ГЕРБерските политкомисари по места ,агитки и вечеринки.

    Коментиран от #5

  • 4 Бачо Киро

    43 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тянка Иванова":

    А, не могат... Могат, нали виждаш. Не бой се, моите и твоите няма да отпишат, ще отпишат на определени фирми - тея милиарди не ги дължат обикновени хора, ние сме от другите, дето ги събират.

    Коментиран от #8

  • 5 Byg

    4 53 Отговор

    До коментар #3 от "Усмивката":

    Не го зная тоз колко е експерт и колко е лайномет , но при третия кабинет на Борисов , дългът върви надолу 2018-14244.8 / 2017- 13246.6 / 2018-12491.5 , така че да духа гугука и със здраве да си харчи копеките.

    Коментиран от #9, #11, #13, #24

  • 6 Котарак

    34 2 Отговор
    За това, което прави тая държава и правителство с народа си, и един лев данъци са много. Мародери!
  • 7 ДДРОнег

    37 0 Отговор
    Не разбирам много от тези писания. В едно нещо е абсолютно прав - за много по-малко от действията на управляващите и техните пионки, във всяко частна фирма щяха да ги уволнят незабавно и най-вероятно да ги осъдят!!!
    И в друго съм абсолютно сигурен - България е богата страна и има предостатъчно пари за всички, но финансите отиват само за правилните наши хора !!!
  • 8 Усмивката

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Начи продължава политиката на Бай Тошо.Народа е добре.А ,,ние” още по добре.Тия червени куфарчета от къде дойдоха за да се влеят в българската икономика след 98 г.За Борисов, Костов не е толкова черен.
  • 9 Тиква

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Byg":

    Как да намалее дългът като купихте на кредит другари полицаи F16 с кредит Вие герберските полицаи владеете почти всички бизнеси Няма вървежна голяма а вече и средна фирма която в управителния си съвет да няма полицаи. Всичко в България минава през тях
  • 10 Светлоносец

    22 0 Отговор
    НАП ще отпише 20 млрд, до година ще отпише 10 млрд лв., спазвайки “етичния кодекс и стратегическия план на НАП “ НАП направи публични всички данни на гражданите на РБ, Горанов живее без наем в блока на МС, имаше прокурорска проверка от която му изписаха вежди, за сметка на това от национална медия, Слави пак отиде в кабеларка, но от тези факти нищо не следва, нито медиите ги искат оставки, нито гражданите протест та даже ги преизбират. Иначе Пламен Данаилов не каза нищо ново, но си пролича очевидното мълчание на всички национални медии.
  • 11 боцмана

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "Byg":

    Да де , вървим към батака! Иначе по стъкмистиката на ГЕРБ всичко е ОК а в действителност , е действителността всеки я вижда и усеща по собствен начин.
  • 12 Видовден

    15 1 Отговор
    Нашето търпение няма граници.Отстрани приличаме на много тъпи мазохисти.Целият свят ни се подиграва. И кво? Нищооо.
  • 13 ???

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Byg":

    Той Д. Кирилов ти го каза :като го обърнем наобратно и готово. Въпрос на гледна точка. Радвам се за теб щом си добре.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бесен

    10 0 Отговор
    Престъпленията на ГЕРБ!!! Това са 5 КТБта, които ще платим на бандитите и ще бетонираме във властта! Не играе ли тоягата по гърбината на тая престъпна паплач нищо няма да стане!
  • 17 БОКО

    9 0 Отговор
    Публично да кажат кои са длъжниците!Ако немогат да си платят задълженията има затвор!
  • 18 Матей

    9 0 Отговор
    Ашколсун бе,чапкЪни! 20 милиарда,ухаа,яка мръвкааа.А кой ще ги навакса ,народа изпосталял,нали!?Ударно увеличават и измислят нови данъци,сурвакане на ЧНГ готвят.Просперитет ли,трънки,само думбази и мангасари ще се возят на коли,а другите по китайски--пеш или на велосипед.Данъчна тежест за работещи--около 50% от дохода,такова чудо само в черна Африка има.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 VVV

    10 0 Отговор
    На кво отгоре тиквата е удвоил дълга ,а не си е свършил работата и не си е прибрал вземанията от тарикатите ??? В Хърватска която е нов член на ЕС а не стар като нас МРЗ и пенсиите са двойно по големи от на тиквата . Дебелогъзите са характерни с това че много искат да вземат от народа ,а малко да дават ;)Затова никъде в Европа не управляват дебелите и нагли като боко тиквата
  • 21 Гост

    5 0 Отговор
    Фалшива новина, това не може да бъде вярно. Излиза, че аз съм най големия балък да си плащам всички данъци до стотинка.
  • 22 Един

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Данъкоплатец":

    НЕ Е "Безобразие"! Това е "ДЕМОКРАЦИЯ"! (Нали не чувате "капитализъм", "империализъм", "глобализъм", ...! ) А тази 30 годишна "демокрация" си е чиста проба реставриран капитализъм - и то "борчески"!)
  • 23 Мълчаливо Агне

    3 0 Отговор
    Съсипаха я тая държава
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.