Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 08:22 13 380 46

Главният прокурор става залог за милиардите от ЕС

  • главен прокурор-
  • ес-
  • иван гешев-
  • милиарди

В плана си за възстановяване България обещава да осигури отчетност и ефективно разследване срещу обвинител №1

Главният прокурор става залог за милиардите от ЕС - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Още преди края на мандата на главния прокурор Иван Гешев България трябва да е реформирала тази фигура, ако иска да получи 13-те милиарда лева безвъзмездни средства по Плана за възстановяване. В плана, който ЕК вече разглежда, са набелязани мерки за повишаване на отчетността на главния прокурор и възможност той да може да бъде разследван ефективно. Лансираните реформи не са обвързани с конкретни срокове в плана, изпратен от служебното правителство в Брюксел на 15 октомври. Но жизненият цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост е до 2026 г., т.е. ако България няма напредък по поетите ангажименти, може да не получи цялата сума. 7-годишният мандат на Гешев изтича през 2027 г., припомня вестник "Сега".

Планът предвижда да се въведе в задължение за главния прокурор да отговоря на въпросите, постъпили в хода на общественото обсъждане на годишния доклад за дейността на прокуратурата. В момента този доклад не се подлага на обществено обсъждане, той се внася в парламента, който трябва да го одобри, но това е на практика формална процедура.

В документа, пратен в Брюксел, е записано още, че Законът за съдебната власт ще бъде променен в частта за правомощията на главния прокурор и те ще бъдат приведени в съответствие с Конституцията.

Друга точка в раздела на плана, озаглавен "Справедлива България", е "въвеждане на ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници чрез създаване на гаранции за практическа, институционална и йерархическа независимост на разследването срещу тях". Тук мерките са описани по-подробно. Като например - регламентация на временно отстраняване от длъжност на главния прокурор и заместниците му в случай на образувано наказателно производство срещу тях; гарантиране за независимо назначаване от Висшия съдебен съвет на висши прокурори и следователи, определени ад хок на случаен принцип, които да проведат разследването; създаване на гаранции за кариерна стабилност и независимост на прокурора, разследвал главния, включително назначаването му като върховен съдия след края на процеса. Друга идея е главният прокурор да не може да надзирава законността и да дава методически указания по актовете по разследването срещу него. Освен това за времето на разследване срещу главния прокурор и неговите заместници, срещу разследващия няма да може да бъде образувано дисциплинарно производство или за действия по това разследване той няма да носи дисциплинарна отговорност. Също така докато не изтече мандатът на главния прокурор, магистратът, който го разследва, няма да бъде атестиран.

Всички тези мерки обаче могат да бъдат изпълнени само при работещ парламент, който постигне съгласие за съответните законодателни изменения. Досега не веднъж Брюксел е указвал на България, че трябва да завърши реформата в прокуратурата. Отчетността и невъзможността за ефективно разследване срещу главния прокурор са проблеми, посочени и от съда в Страсбург в решението по делото "Колеви срещу България" още през 2009 г. и останали неизпълнени и досега. ГЕРБ опитаха да имитират реформа, създавайки странната фигура на прокурор, който ще работи единствено да разследва главния. По искане на президента Румен Радев обаче през май Конституционният съд отмени тези законови тестове.

И ОЩЕ

В плана се предвижда въвеждане на съдебен контрол върху постановлението на прокурора за отказ да образува наказателно производство; намаляване на формализма в съдебната фаза, който води до неоправдано забавяне и неефективен процес. Друга идея е пострадалият от престъплението и подателя на даден сигнал до прокуратурата да иска ускоряване на наказателното производство и преди повдигане на обвинение.

Обещава се и "ефективна годишна отчетност на разследванията и осъдителните присъди по дела за корупция".

ОЧАКВАНИЯ

Не е ясно колко ще продължат преговорите за плана на България с ЕК. "В тези преговори ще се отчита какъв е прогресът на нашия план по отношение на върховенството закона и енергетиката", обясни неотдавна ресорният вицепремиер Атанас Пеканов в интервю за EURACTIV. Той коментира, че още през лятото е казал на парламентарно представените партии, че върховенството на закона и енергетиката са проблематични сфери. "Тези две теми не бяха достатъчно засегнати в плана, който беше подготвен от предишните управляващи, но във финализираната версия се опитахме да отговорим на очакванията. Комисията беше посочила проблематичните сфери, без обаче да дава ясни указания. Всяка държава трябва да може да прецени сама кое е реалистично (за постигане)", подчерта той. Според него във финалния вариант на българския план има достатъчно конкретни стъпки, които отговарят на изискванията на Брюксел за засилване на отчетността и възможността за търсене на отговорност на главния прокурор, мерки срещу корупцията, насоки за подобряване на възлагането на обществени поръчки.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народе

    72 6 Отговор
    Е тия милиарди ви е...а майката.

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Мойте

    96 11 Отговор
    съболезнования каскет. Толкова има да се лапа от тея 13 милиарда, че ще те жертват като нищо, като нищо сега ще те тикнат в панделката за тея кинти... ми, не са малко...

    Коментиран от #15

  • 3 Коментар

    112 18 Отговор
    Ще ги теглим на негово име ли?
    Тоя главен престъпник е крайно време да бъде разследван и съден!
    Може ли в 21-ви век в държава от ЕС да има един единствен кандидат за гл прокурор????????
    Когато кандидатът е само 1 не се нарича избор, а поставяне на удобен кадър!!!
    Герб са абсолютни престъпници и всеки, който ги подкрепя е техен съучастник!!!
    Герб, бсп и дпс са 3 глави на една и съща ламя!!!
    Докато главите не бъдат отрязани, а доказаните престъпници опандизени, България няма да има подем!!!
  • 4 Земята

    35 7 Отговор

    До коментар #1 от "Народе":

    По целия свят е така, за това има пандемия.
  • 5 пожелание

    83 15 Отговор
    Главният прокурор трябва да вкарва крадците и бандитите в затвора ,а той им осигурява пълно спокойствие и свобода на действия !!! За това трябва да дойде комисия от ЕС. и да го разследва ,защото той е виновен за кражбата на милиарди

    Коментиран от #13, #32

  • 6 Обективен

    73 16 Отговор
    След изборите трябва Гешев, Бойко и мафиотската му шайка да влезе зад решетките, иначе ще стане, както в предишните 12 години и България не я чака никакво развитие на икономика и доходи, а инфлацията расте. В съседна Румъния с двойните доходи, дали не им е по-лесно да се справят с по-високите цени при двойни по-високи заплати?
  • 7 патриот

    26 45 Отговор
    Без посочен автор, тази статия е като изречена от черна радиостанция!
  • 8 съдията

    60 13 Отговор
    Само за муцуна му давам пет години затвор , без да е виновен за нищо !!
  • 9 Мале, мале

    52 13 Отговор
    само да се докопа Толупа и некадърниците около него какво лапанье ще е идея си нямаме! Особено ако финансовия е нагъл и без подобен като Горанката влади
  • 10 БРЮКСЕЛ ЗНАЕ

    46 12 Отговор
    КОГАТО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР Е ПОКРОВИТЕЛ НА МАФИЯТА / в лицето на шайката/ КАКВА ЗАКОННОСТ И ПРАВОВ РЕД ДА СЕ ОЧАКВА.....!!!!!????
  • 11 ВЪССССССССС

    47 12 Отговор
    немои 21 век ЕС някаъв каскет да ми дерибейства и да замита сеигналите срещи пеевски доган и боковата шайка под килима и все едно нищо не е станало , чиба да не та мятам с камъните каскет !
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 16 Отговор
    ИВАН ГЕШЕВ БОЙКО БОРИСОВ
    ПОЗОР
    СЪД
    ЗАТВОР
  • 13 Коментар

    47 14 Отговор

    До коментар #5 от "пожелание":

    Нали Лаура Кьовеши беше в България?!
    Когато я посрещнаха протестиращи, тя им отговори, че не е тук за да разследва главния прокурор, а евентуално някаква злоупотреба с евросредства!!!
    С други думи зад тиквата и останалите статукветици стоят кукловодите от Брюксел и Вашингтон!
    Ако тиквун нямаше такава силна подкрепа, щеше ли да изкара 10г на власт?! До последно се прегръщаха и целуваха с Меркел?! А оня Мамфред Вебер беше твърдо зад Боко след излизането на снимките и записите!!!!!!! Сиреч, на сащ и ЕС им е през оная работа за България!!!! Който не го е осъзнал все още това, е редно да го направи, докато все още ни има на картата!!!!!!
  • 14 Roze може

    42 13 Отговор
    С тоя главен прокурор България и българите са обречени на нищета и глад, олигархията ще краде докато има и един жив човек в държавата
  • 15 Той

    30 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мойте":

    не е жертва! Трябва да носи отговорност!
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Народе":

    САМО мафията да не
    СГОТВИ
    ЦАНОВ
    от
    Ю ТУБ
  • 17 фен на сидеров

    14 28 Отговор
    да сменим каскета с ушанка ! ама, то - все тая ! вишински ще оправи всичко и всички !
  • 18 psf

    14 39 Отговор
    Щом като Гешев и Борисов ви бодът очите толкова много, това е сигурен признак, че именно те са хората, които трябва да продължат да заемат поверените им постове. След като до сега, имахте възможността, не един а два пъти да реализирате вижданията си а не го сторихте, значи нямате нужния капацитет да управлявате страната!
  • 19 Гнида

    25 9 Отговор
    Милиардите от ЕС от които хората не виждат нищо . Та поне да се знае , чеа за едни жалки трохи управляващите ни продадоха интересите като държава . Сега на ЕС не му харесва Гешев . Всъщност има Гешев има проблем , няма Гешев ....... Чудесен паралел за авторитаризма в този прогнил съюз . И едни митични милиарди .... За които само чуваме . Прочетете Оруел и ще ви стане ясно ....
  • 20 Хахахахах

    12 8 Отговор
    Да сдава караула и да идва следващият милиционер...
  • 21 Българка

    26 10 Отговор
    Освен, че безотчетния и неконтролируем Главен прокурор е заплаха за спиране на милиардите от ЕС, то той е заплаха в момента и за националната ни сигурност. Начело на прокуратурата е мутра, която няма завършено юридическо образование и няма право да въобще на никаква длъжност в съдебната система. Дипломата на Гешев е фалшива- без номер, без печат и подпис , с вписани изпити и оценки, които той е държал много месеци след дипломирането си. В момента ВСС си мълчи, никой не сезира КС.
    Голям проблем е, че Главният Каскет е част от ОПГ, който унищожава човешки животи и обслужва мафията
    Гешев е позор! Оставка, съд, конфискация и затвор!

    Коментиран от #26

  • 22 Добре дошли в ада

    19 8 Отговор
    И.Г. е Поръчвал терор срещу неудобни на Борисов,парите са обвързани със Съдебни реформи и спазване на Човешките Права
  • 23 инчхай

    21 7 Отговор
    Мутрите и мафиотите само калайчето между очите ги оправя
  • 24 Гочо

    18 7 Отговор
    Този шибек какво постоянно се предлага...те не го искат в селото,той пита за къщата на попа...
  • 25 За протокола

    13 12 Отговор
    Абсолютни наглеци.
    Сага ще оправдват всяко забавяне, неприемане или оспорване на плана с това, че Гешев е Главен Прокурор.
    Типичен почерк на тоталитарните управляващи от времето на Живков.

    Коментиран от #38

  • 26 И аз да кажа

    9 10 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    Да те успокоя малко- и шефът на следствието, който беше дълго градски прокурор на София, има същото симеоновско образование- ама за него не са ви платили да ревете, нали?

    Коментиран от #27

  • 27 И аз да ти кажа...

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "И аз да кажа":

    Същият беше и същото правеше, ама с по ниска камбанарийка та не се чуваше толкова камбаната...
  • 28 cpv

    9 19 Отговор
    Вие умирате да дойдат олигарсите на власт,както го желае Радев и да има беззаконие в държавата!
  • 29 ЕДин

    6 4 Отговор
    Каква е целта на "помощите"? Помагащия да контролира "подпомагания" и да го изкара от конкурентния списък! А пък после мършояди колкото искаш!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Минувач

    5 6 Отговор
    Крайно време е да се намери институция като МВР която да се вземе в ръце и да тикне лицето Иван Гешев в затвора ако някой наистина държи България да излезе от схемите на соца и таз ретроградна Конституция каквато в момента е фигурата Главен прокурор - безконтролна от всякъде! Разчитайки на което същото лице закриля упорито организираната престъпност! Такова нещо в демократичните държави няма но в бившия СССР да! До кога ще се търпи това след като /уж/ имаме демократична с-ма!
  • 32 Де юре,де факто

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "пожелание":

    Не само каскета.Всички главни носят отговорност и имат вина.Без изключения.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гражданска справедливост

    7 1 Отговор
    Всичко в статията звучи много добре, дори отлично. Ноооооо!!! Когато настъпиш едно влечуго или хищник, те се опитват да те ухапят, а успеят ли, те, те изяждат. В случая до изяждане няма да се стигне, защото измислената демокрация вещае хуманизъм. А въз основа на хуманизма държавните служители мародерстват Народа, а магистратите /съдии и прокурори/ не намират достатъчно доказателства за извършети престъпления. Но, защо?! Защото Конституцията освобождава от отговорност магистратите за техните актове. Законите на демокрацията раждат измамите и то в невъобразими размери. Колко милиарда са присвоени през годините на демокрацията?! А тези средства не са в една личност, а разпределяни в група, и то в не малка група!!! Вероятно, към групата принадлежат и не малка част от магистратите, възнаграждавани за добре свършена работа!!! Точката в Плана за развитие "Справедлива България" трябва да бъде изпълнена от кого.............?, от магистратите! От кои магистрати?! От настоящите. Дори част от настоящите магистрати да бъдат отстранени, оставащите са добре възприели демагогството в правото и съответно ще продължат по същия почин, да защитават избранниците от Народа. Т.е. отново срещу Народа. Идеята за планове е добра, когато се изпълнява. А изпълнение се получава, когато има контрол. Контрол не може да осъществява отделна личност или определен колектив от личности по най-малко двепричини: едната е поддаване на корупция с обещана защита с ползване на съдебната власт /съд
  • 35 Пак се запя

    3 6 Отговор
    Стара песен А че радев погазва конституцията е нормално Всеки от опозицията е престъпник пък нарушителя е прав
  • 36 АУУУУУ

    3 4 Отговор
    НЕ СТАНА ЯСНО ОТ ГОЛЯМАТАААА СТАТИЯ КОЙ Е КАЗАЛ ТОВА.... СЪЩЕВРЕМЕННО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ( ПРОКУРОР КЬОВЕШИ) ДОЙДЕ СРЕЩНА СЕ С ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ГЕШЕВ И СИ ЗАМИНА .... И ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЯМА НИКАКВА ТАКАВА "СТРОГА " ПОЗИЦИЯ ЗА КОЯТО ПИШЕ ТУК..... ТОЕСТ СЕГА НА КОГО ДА "ВЯРВАМЕ"???? ..........
  • 37 Един

    0 1 Отговор
    Ами хайде да осигурим залога!
  • 38 кака

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "За протокола":

    Гербаджииските тролове, дето от сутринта лъскате пода в краката на Гешев, Борисов и Пеевски нямате хорска срама бе. Все хората са ви виновни. Докато не изметем тая гербаджийска сган добро няма да видим.
  • 39 оставка

    3 2 Отговор
    Не за залог, ами за нищо не става главният.
  • 40 ПЕЕВСКИ

    3 3 Отговор
    ТОЯ БОКЛУК САМОНАСТАНИЛ СЕ В КЪЩА №5 В БОЯНА НЕ Е ЗАЛОГ АЕМАНАЦИЯ НА БОЙКОВАТА ПРОСТОТИЯ И НАГЛОСТ !
  • 41 ШперПЛАТ

    0 4 Отговор
    Единственият залог , който може да бъде Гешев е , за да осигури на Борисов и Шайката му спокойствие и недосегаемост / поне докато е на власт / !
  • 42 ВЛАСТ НАГЛОСТ

    0 1 Отговор
    България не може да издава европейски заповеди за разследване, за претърсване и изземване, за разпит на свидетели, защото националната правна уредба не предвижда никакви правни средства за защита срещу тях. Това се разбира от заключение на генерален адвокат към Европейския съд в Люксембург. В четвъртък то ще стане част и от решението на самия съд, който разглежда дело по запитване, направено от българския специализиран наказателен съд.

    Това е пореден шамар за България и нейното наказателно правораздаване, и определено ще удари, както по репутацията, така и по ефективността му. След него, всяко искане на България към държава от ЕС да бъде извършено претърсване или изземване на нейна територия, да бъде разпитан неин гражданин или човек, намиращ се на нейна територия, да бъде извършено някакакво разследване или каквото и да е процесуално действие, може да бъде отказано.

    Шамарът е още по-звучен и заради още един аргумент, посочен в заключението на генералния адвокат. Там изрично е записано, че "държава членка, която нарушава минималните стандарти на Европейската конвенция за правата на човека и нееднократно е осъждана поради липсата на ефективно правно средство за защита, с което да се обжалва законосъобразността на претърсването и изземването, не може да издава европейска заповед за разследване, която неизменно ще бъде засегната от същия вид нарушение".
  • 43 този требва да бъде час по скоро очистен

    1 0 Отговор
    заедно с доган шиши тиквата
  • 44 БОКОКРАД

    1 0 Отговор
    Хемусгейт: Клошар изтеглил 18 милиона и умрял
  • 45 Румгрипен

    0 0 Отговор
    Бау.Аз съм главния прокурор и ще ви изям.Много съм страшен и зъл.
  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    Този път за 13 милиарда ще падне, мога да се обзаложа. Парите са по-силни от съда и прокуратурата едновременно.