Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 21:09 12 832 52

Как с 3,80 диплома по медицина се става шеф на водещата Чиркова болница?

  • болница-
  • чирков-
  • валентин говедарски

Упорито в средите на лекарите се коментира, че Говедарски е от най-близкото обкръжение на Начев

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Може ли с диплома от 3,80 по медицина да оглавиш водещата кардиологичната болница в София “Проф. Александър Чирков”? Оказва се, че у нас това не е никаква пречка.

Дипломата на назначения преди близо месец проф. Валентин Говедарски показва, че общият успех от следването му е бил точно толкова. Документът изобилства от тройки по важни предмети като анатомия и хистология, биофизика, микробиология, фармакология, УНГ-болести и т. н. Една от причините той да се отлепи от тройката и да заформи успех 3,80 вероятно се дължи на отличната му оценка от дисциплината “хирургически болести”.

В медицинските среди упорито се коментира, че конкурсът, на който той се яви скоро за директор и спечели, е бил манипулиран. Твърди се, че членовете на комисията са били “увещавани” от високопоставен служител в МЗ да променят оценката, така че Говедарски да се класира първи, а след него да остане доскорошният шеф на лечебното заведение - ученикът на проф. Чирков - проф. Николай Димитров. Припомняме ви, че проф. Димитров бе сменен наскоро от служебния министър Асен Меджидиев, след като пред очите на всички спря финансовия теч, вдигна заплатите на работещите и на бял свят извади куп нарушения в управлението на болницата по времето на проф. Генчо Начев.

Упорито в средите на лекарите се коментира, че Говедарски е от най-близкото обкръжение на Начев и нонстоп се допитва до него. Нещо повече, допуска се, че именно Начев го е посочил на здравния министър като “най-добър вариант” за директорското кресло.

Настоящото ръководство на Чирковата болница може да се “похвали” и с други кадрови “достижения”. Според вътрешни източници в трудовото досие на началника на стопанския отдел липсва до този момент диплома за висше образование. Казват, че на практика той трябва да върти дейността на цялата база. Досега въпросният служител се е водел “уредник сграда”. Посочва се обаче и една малка, но съществена подробност, а именно, че е братовчед на Генчо Начев.

Служителите са силно озадачени от новия икономически директор. Има данни, че назначението му е протежирано от ръководен фактор в МЗ. Въпросният началник, твърди се, няма никакъв опит в лечебни заведения. Казват, че през последните години основно се изявява като телевизионен анализатор. Свързват го и със залязлата от политическия небосклон партия - НДСВ.

През последните дни в редица медии бе публикуван скандален одит на МЗ, от който изплуваха данни за грандиозни нарушения, извършвани докато Чирковата болница се е управлявала от Генчо Начев. Първата работа на проф. Говедарски като директор бе да върне Начев в болницата, което отново навежда на мисълта за тясната връзка помежду им.

Изплуваха дори съмнения, че сега някой ще се опита да сложи ръка и на отпуснатите наскоро 30 млн. лева на лечебното заведение, както и че всички рокади вероятно се правят именно с такава цел.

След шокиращите разкрития за случващото се в болницата, лечебното заведение предприе пиарски ходове. Мястото, където се очаква да се извършват най-сложните интервенции на сърдечно - съдовата система, включително и трансплантации, започна публично да се хвали с отпушване на артерия на крайник. На практика подобни манипулации са рутинни за всяка окръжна болница, споделят лекари.

Източниците ни споделиха още, че атмосферата в болницата не е особено здравословна. Твърди се, че се притискат служители, за да се подписват под искане за махане на името на проф. Александър Чирков от названието на лечебното заведение. В същото време от ръководни фактори има закани към медици, които са се включили в подписка, подкрепяща бившия директор проф. Николай Димитров. Някои окачествяват тези действия като “лов на вещици”.

Припомняме ви, че проф. Чирков създаде тази болница, като я превърна в еталон за лечение на сърдечно-съдовите заболявания на световно ниво. Освен това успя да обучи много лекари, които в момента успешно прилагат опита си не само у нас, но и в други страни. .

Очаквайте нови разкрития за обществени поръчки в болницата!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    95 2 Отговор
    Как ли е станал професор с този успех?
    Всичко в България е мафия, а вие ходете при професори и вярвайте, че те са най-големите специалисти и здравето ви е в добри ръце...

    Коментиран от #26

  • 2 Емил

    91 2 Отговор
    Въпросът не е защо става шеф на клиника с този успех, а КАК е станал професор!? Или знанията от студентската скамейка са безсмислени, или професор се става без знания!

    Коментиран от #22

  • 3 Бибитко

    84 10 Отговор
    И какво ново? Той Гешев стана главен прокурор, че този Говедарски няма да стане изпълнителен директор на голяма болница. В държавата на тиквите, в която най-уважаваната и най-неприкосновената личност е цар Кратуна от Банкя всичко е възможно!
  • 4 Този професор Говедарски по всичко

    57 3 Отговор
    Личи, ЧЕЕ от потомствена лекарска фамилия!!

    Коментиран от #21

  • 5 Много жалко

    65 2 Отговор
    Тоя Начефф разгроми добрата болница и я превърна в митница. Страшно падна нивото на обслужване на пациентите. Връзки, неспазване графици и ред даже като си платил, се ного заети, се бързат, не обясняват, телефони не се дигат и квто се сетиш. Истински пазар и неудобство за лекарите, които държат на името си.
    БКП и проф. Чирков създадоха нещо изключително не само за времето си което демокрацията превърна в бакалия

    Коментиран от #25

  • 6 Тетовае

    62 1 Отговор
    Те това е у нас: некадърниците и невежите са на почит, а добре образованите и отличниците са плюти и заклеймявани!!! Важни са връзкарите у нас да се докопат до важни постове и власт!!! Тикви и некадърни Говеда са на върхови позиции, затова страната ни буксува и здравните заведения са губещи и с ниско ниво!!!
  • 7 1234

    56 1 Отговор
    Тия всичките начело с Начефф са едни ТЪРГАШИ, не могат на малкия пръст да му стъпят на ЛЕКАРЯ и ЧОВЕК проф.Чирков!

    Лекета!!
  • 8 Койчу

    25 6 Отговор
    Удобрявам, удобрявам. Нека този с диплома 3.80 да става чиновник а не да идва да ма реже. Некадърния като началник в някои случаи прави по малко бели

    Коментиран от #13

  • 9 Тома

    52 1 Отговор
    Професор е стал след като начев го е изпитал как се краде от здравната каса и му е писал отличен 6
  • 10 Винкело

    30 3 Отговор
    E, да, ама преди да стане директор със същата диплома е станал професор... тогаз що не пищяхте?
  • 11 Е-ха

    9 8 Отговор
    Документът изобилства от тройки по важни предмети като анатомия и хистология, биофизика, микробиология, фармакология, УНГ-болести и т. н
    Голям кретен е написал статията
  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 26 Отговор
    Дипломата не е чак толкова важна, важни са сподобностите, Айнщайн е бил посредствен ученик в училище, а когато е пораснал е станал един от 10 най-големи умове на човечеството. Добре, че не са го питали каква е оценката в дипломата му, че сега още щяхне да се в ерата на парния локомотив.

    Бил Гейтс, Стив Джобс ... не са могли да завършат университет, и с живота си са показали, че това не е важно.

    Коментиран от #14

  • 13 По-точно

    28 3 Отговор

    До коментар #8 от "Койчу":

    Този с диплома 3,80 не става ни за хирург, ни за чиновник, ни за шеф. Да си сменя професията некадърника. Напразно си е губил времето в следване.
  • 14 6нтщ5ж

    41 2 Отговор

    До коментар #12 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Ами да става като Бил Гейтс, Стив Джобс и Айнщайн ... сам да си е шеф, а не да ръководи болница.
  • 15 няма страшно

    24 4 Отговор
    3.80 е важна оценка. Това значи, че човекът е наясно кое е глава,
    къде са лява, дясна ръка, краката.
    Какво искате повече. И без това пациентите отиват с готова диагноза, само за рецепта. Стига му 3.80. Пак ще забогатее, споко.
  • 16 Минаващ

    47 0 Отговор
    Значи този т. нар. професор Генчо Начев съвсем скоро беше гост на Светослав Иванов в предаването 120 минути по БТВ! Този наглец сам се похвали, че помагал на болницата си като и давал 10% от това, което пациентите плащат за избор на екип, а 20% отивали за екипа и само 70% - за него! Е гати медицинските застрахивки дето ги плащаме, е гати професора търгаш, е гати БТВ телевизията и е гати и държавата!
  • 17 Феърплей

    26 0 Отговор
    В България всичко е МАФИЯ! Няма нищо което да е както трябва, никъде по света няма такава концентрация на некадърност и корупция. Честито, разбойковщината върви по план.
  • 18 Простотия до шия

    25 1 Отговор
    проверете и дипломата на "икономиста" Данчо ментата - уж завършил във Варна?!
  • 19 Ало ?!

    6 10 Отговор
    Така ли се публикуват дипломи ? Неща като лични данни има ли за вас, иначе познавам и отличници!!!
  • 20 Гост

    15 0 Отговор
    Принципа "силно наш човек" и бележките в училище са две коренно различни неща и нямат никаква допирна точка!!!
  • 21 Дика

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Този професор Говедарски по всичко":

    Да, ветеринар.
  • 22 Дика

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Е, с четворка академиците.
  • 23 Кога ще ги стигнем

    7 0 Отговор
    .....,че и задминем дори...дали???
    Да ни откраднат чистачките,.....
  • 24 Американците

    6 1 Отговор
    Ние сме ви виновни,и никой друг!
  • 25 Проф.Чирков

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Много жалко":

    Ако не беше учил в "изгнилата" ГФР,нямаше как БКП да се фука с него ,щото партизанския академик Малеев беше си останал в "руския мир" завинаги
  • 26 РЕАЛИСТ

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Логичен въпрос. За да кандидатстваш аспирантура се искаше успех над 4, 50 . Как е станал кандидат на науките и после е бил хабилитиран? Учудващо е но тъпаните правят по успешна кариера от отличниците.
  • 27 Цялата система е

    16 1 Отговор
    сбъркана и преразполага към корупция и то законна.
    Начев нищо незаконно не е направил, действал е по правилата.
    Дава му се възможност да лапа и той лапа и то яко.
    И сигурно всичко е законно.
    Докато не се реформира системата ще е така, една шепа правят много пари, останалите нищо, пациентите не получават добро облсужване и в провинцията затварят отделения.
    И между другото, по белия свят директорите на повечето болници не са доктори а мениджъри, а докторите си правят парите от докторстване а не от мениджънт (който им дава възможност да лапат).
  • 28 Някой

    17 1 Отговор
    Абе, че се слагат свои хора. ЯСНО. Че дипломата му била 3,80. И не бил подходящ за управител на болницата. Ама аз питам - КАК Е СТАНАЛ ПРОФЕСОР. Като сумати отличници си стават редови лекари. Той с 3,80 диплома. После става УЧЕН - ПРЕПОДАВАТЕЛ, най- вероятно.
  • 29 мнение

    10 2 Отговор
    Добре ще е някой да каже какъв капацитет от знания трябва да има един студент, за да е завършил с 3.
    Според мен от всеки випуск, дипломи за лекари да трябва да получат само най-добрите, студенти с доказани знания. Другите да стават мед. сестри.
  • 30 Дядо Петко

    13 3 Отговор
    По страшно е , когато дипломата е пълна с шестици, но е купена, а притежателят и си няма и понятие от това, което е завършил. Този доктор може и със слаб успех да е добър доктор, а друг може с отличен успех да е само касичка.
  • 31 Гост

    6 0 Отговор
    Професор Начев, много обича, пациентите да избират неговия екип. Лично няма да ви го каже, има си хора за тази работа. Преди десетина години, 4000 лв, струваше лично да ви сложи 2-3 стенда. Сега не ми се мисли....
  • 32 МАЛКА пенсИЯ

    5 0 Отговор
    Ама пише-ДОБЪР3,80.КАК Е?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Д-р Нели Гугушева лекар с 40 години прак

    7 7 Отговор
    Е не,отврат, тази явно поръчкова поредна гадост не може да опетни името на д-р Говедарски,един доказал се съдов хирург и помогнал на много хора А тези ,които пишат това винаги ще са си там в блатото

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 не че нещо

    5 0 Отговор
    но това не е критерий. Критериите се изяснява докато не се намери подходящия кандидат в интервю или практическата част на интервюто за работа.. Какъв е успеха на специалиста не е важно при условие, че е придобил нужната квалификация.
  • 37 Предлагам

    5 1 Отговор
    Всички, които са били на власт и в момента са в управлението на държавата да си публикуват дипломите. Ще е много интересно.
  • 38 Там са чакали

    4 0 Отговор
    Всеки читав лекар да не влиза там, влиза в гнездо на оси.
  • 39 Смех

    4 2 Отговор
    Ако почнем да разчепкваме как изобщо са ставали студенти в Медицинската през комунизма по рабфаговци много от познатите ни уж Светила трябва да си заминават
  • 40 Гошо

    7 0 Отговор
    И какво общо има оценките от дипломата му с професионалното развитие Той какво документи за стипендия за отличен успех ли е подал
  • 41 Бай Ламбо

    8 0 Отговор
    Стига да не оперира, а само да менажира - тогаз може! Обаче като знам на какво дередже е здравеопазването, сигурно колегите са Среден 3 на релси! Айде лягай ся да проверим дали съм слушал в час! :)))
  • 42 костов

    10 0 Отговор
    Сокола как е станал ХИДРОЛОК ИЛИ ДОКТОР

    Коментиран от #45

  • 43 Мафиозо

    1 0 Отговор
    Мафия и корупция ръка за ръка
  • 44 Логика

    1 2 Отговор
    Вероятно политиците ни имат за говеда, щом за здравето ни се грижи тройкаджията Говедарски!

    Коментиран от #46

  • 45 изпитна комисия

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "костов":

    с много труд и 4етене на дебели книги.
  • 46 Неутрален

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Логика":

    Що бе тройката не е ли успешна оценка за взимане на изпитите а и практиката учи не оценката
  • 47 мн неща не са наред

    1 0 Отговор
    Оценките са бошлаф. Повечето хора в системата не мога тда направят разликата между 2 и 200.

    По дефиниция децата, зетьовете и снахите на хората в системата имат дежурна шестица по всичко.
    Ако пишеш на такъв човек дори 5, проблемите ти са гарантирани.
    Освен това от началото на 90-те досега са минали 30 години. Това са 30 години изграждане, стагниране или деградация. Защо някакви си тройки (иули шестици) отпреди 3 десетилетия да бъдат възприемани като най-адекватния и окончателен предикат за дадена личност?
    Това е комунистически начин на мислене. Межъ 18-тата и 24-тата година ченгетата слагат рамките на всяко дете и после много се мусят, ако някой излезе от начертания му коловоз.
  • 48 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Общата оценка в дипломата е все пак някакъв показател за цялостното ниво на възприемане и усвояване на учебния материал.
    Обаче, с една административна длъжност вав всяка една организация не е нужно човекът да е "професор" по нещо. На него му са нужни общи познания в даденото направление. И по-вече трябва да има дарбата да разбира от човеци, да бъде добър организатор., да умее или да има дарбата да изслрушва всекиго и да взема правилните за работата решения. Също така са важни и връзките му с висшестоящите органи - били те административни, държавни, синдикални, охранителни и т.н. и т.н.
    Ако пък "за капак" е и любовник на съпругата на прекия си началник .....още по-добре !!
  • 49 Дирректория

    1 1 Отговор
    Шеф на болница? Вулгарно деградиране да си Директор на Болница!
    Шеф има в ресторанта и в престъпния свят!
    Да си директор на болница изисква способности на ръководител а не на хирург или ортопед!
    Тази безименна статия говори за завистливи, срамежливи мижитурки?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 максим

    0 0 Отговор
    абе, този говедарски и начев какви са? най великите? богове ли са?
    дай да взема няколко сирака,ще ги гледам,уча и ще им разкажат играта на тия.държавата ни не струва.това е.образователната система е нищо.аман от висшисти.не вярвам, че от сираците не може да се получат няколко велики светила в медицината ни.ама срам и позор.говори се за баснословни цени за някакви елементарни неща.не говоря за хипократова клетва,морал и човечност.много не са запознати с тези термини.