Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 12:06 6 810 34

Кабинетът тайно махна тавана за заплатите в 17 държавни фирми

  • заплати-
  • шефове-
  • държавни фирми

Максималната заплата в бордовете и без новата екстра надхвърли 14 000 лева

Кабинетът тайно махна тавана за заплатите в 17 държавни фирми - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Правителството тихомълком е премахнало лимита за заплатите в бордовете на 17 държавни фирми. Досега възнагражденията на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до максимум 18 минимални работни заплати, а на членовете на бордовете на тези предприятия - до 6 минимални работни заплати. Занапред тези лимити се премахват, както какви да бъдат възнагражденията на шефовете ще решават съответните министерства-принципали, разкрива в. "Сега".

Това става ясно от окончателните редакции на промените в правилника за прилагане на закона за публичните предприятия. В документа са добавяни текстове, които отсъстваха в обявения за публично обсъждане вариант, има и редакции в обратната посока.

Според финалния вариант на документа лимитите за шефските заплати отпадат във всички публични предприятия, създадени със специални закони. В момента съществуват 17 такива предприятия - тотализаторът, всички горски предприятия, НКЖИ и "Пристанищна инфраструктура", РВД, "Радиоактивни отпадъци", "Управление и стопанисване на язовирите" и др. Предвидено е те да се преобразуват и след преобразуването РВД ще остане единственото предприятие с такъв статут, но в момента в групата са всички 17 компании, които съответно ще могат да се възползват от новия ред за неограничени възнаграждения за бордовете.

Не е ясно кога ще бъдат преобразувани те - до юни трябва да представят график как ще се движат процесите, но кога точно ще приключи преобразуването - не е ясно.

И без отпадането на лимитите максималните възнаграждения в държавните дружества скочиха рязко покрай увеличената минимална работна заплата. При лимит от 18 МРЗ за заплата на изпълнителен директор в държавно АД това е равносилно на възнаграждение от 14 040 лв. при 12 780 лв. максимум през миналата година. Размерът на възнагражденията се актуализира на всяко тримесечие в зависимост от резултатите на дружеството по формула, но е преценено, че трябва да има и горна граница на заплащането.

С измененията в правилника държавата е ограничила част от правомощията на Агенцията за публичните предприятия и контрол за сметка на засилване на правата на Министерския съвет и министерствата-принципали на фирмите.

Така занапред методиката за оценка на изпълнението на бизнес програмите на дружествата ще се приема от МС вместо от агенцията. Агенцията ще отговаря единствено за оценката на бизнес програмите на големите предприятия, а останалите ще се оценяват от министерствата-принципали. С промените в правилника се въвеждат и изрични основания за предсрочно прекратяване на договорите на членовете на бордовете. Такива текстове досега липсваха и това силно затрудни рокадите в дружествата при установени проблеми в тях.

Занапред договорите за управление на държавните фирми ще могат да се прекратяват при неизпълнение на задълженията повече от три пъти в рамките на период до 3 месеца и при тежки нарушения на служебните задължения. В списъка с тежки нарушения попадат уронването на престижа на дружеството или министерството-принципал, разпространяването на поверителни данни, извършването на конкурентна дейност през свързани лица. Не е ясно дали тези текстове няма да отворят врата за саморазправа в държавните фирми. В първоначалния вариант на документа списъкът с нарушения, водещи до предсрочно прекратяване, бе още по-широк, като включваше като основание и бездействието.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    77 1 Отговор
    золуми и само харчове !
  • 2 да де

    72 1 Отговор
    Това с хранилки за наши хора никой от политиците няма да има нищо против.
  • 3 ЯВНО ЩЕ СЕ КРАДЕ ЯКО

    77 1 Отговор
    И ТО ЗАКОННО.
  • 4 ВДИГНАЛИЯТ УМРУК

    63 5 Отговор
    И ПАВАЖНАТА СБИРЩИНА ПАК ЩЕ КРАДНАТ. ВЪРНАХА НИ 10 ГОДИНИ НАЗАД.
  • 5 Комунистическо-престъпни

    68 5 Отговор
    Гадини. Без значение от ГЕРБ, ДПС, БСП или Възраждане са. Всичките са един дол дренки и са се пръкнали от едно котило.
  • 6 Жоро

    50 6 Отговор
    Процента на Радев колко е ?
  • 7 лелее

    61 0 Отговор
    Този кабинет, колко ги натвори...Без думи...
  • 8 АнтиФатмак

    49 1 Отговор
    калинките на фатмака да лапат, лоялност се купува !!!
  • 9 Ганю

    58 0 Отговор
    гърби и плаща данъците си , а те пълнят гуши и пилеят неистово за негова сметка !
  • 10 Да бе,да

    31 1 Отговор
    Като за умрял--или хубаво,или нищо.Направиха цяла България,Туингпийск.
  • 11 Свиня балканска

    26 3 Отговор
    Яжте прасенца да пораснат коренчетата ви!
  • 12 Варна

    59 0 Отговор
    Дано на този не особено умен народ му светне, че софийските търтеи са заплаха за цялата страна. Издръжката на инсектите от държавният апарат ни струват на година към 15 млрд. лева в заплати и още над 5млрд. за издръжка. - И тези търтеи нямат спирка!
    През 2001 година целият бюджет на страната е малко над 13млрд. лева при 8 милиона население. Сега само заплатите на инсектите и издръжката им са повече!

    Коментиран от #30, #31

  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    19 1 Отговор
    Всичкото е игра с идея останалите държавни структури да се обявата за неефективни и губещи.
    Та да бъдат подарени на чужди хищници или нашенски тарикати близки до силните на деня.

    А стадото да рупа тревица и сенце .
  • 14 Всяка една година

    37 1 Отговор
    Само в Софийската община на година изчезват 2 200 000 000 лева.
    Само там всяка година и се увеличава ,а да сте видели нещо налице?
  • 15 ТаУмВзе

    15 4 Отговор
    Какво е Държавна Фирма? Евалата Холдинга!
  • 16 Закривай

    20 1 Отговор
    На Радев гугутката. Толкова си може.
  • 17 Браво,аплодисменти,

    17 1 Отговор
    Много престижно решение....Голям престиж,няма що.
  • 18 БЪЛГАРКА

    20 2 Отговор
    НАЛИ ИДВАТ ИЗБОРИ ШАЙКАТА В ДЕЙСТВИЕ ФАТМАКА НАЛИ КАЗА ЧЕ ГЪЛЪБА И СИЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ПОДСИГУРЯТ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ А КАКВО СТАВА -АМИ ТОВА ДЪРЖАВНИТЕ ТРАНТУТНИЦИ СА ГВАРДИЯ ОТ 500-600 ХИЛЯДИ ЧОВЕКА ВО ГЛАВЕ С ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ЕТО ТИ ИЗБИРАТЕЛИТЕ КОИТО ЩЕ ПОДСИГУРАТ МНОЗИНСТВОТО НА МАФИЯТА ЕЙ НЯМА ОТЪРВАНЕ --ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ ДА НЕ ДОПУСНЕМ ОТНОВО ДА НИ КРАДАТ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ммм

    16 1 Отговор
    КАКВО ПРЕСТИЖНА РЕШЕНИЕ НА ПОСЛУШКОВЦИТЕ НА ФАТМАКА -ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТРАНТУТНИЦИ ИМА ПАРИ А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДЕЦАТА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ НЯМА-- СРАМОТА РЕЗИДЕНТЕ СРАМОТА ЧЕ КАЗА ЧЕ ТЕЗИ ТВОИ ПОДЛОГИ ЩЕ НАПРАВЯТ ЧЕСТНИ ИЗБОРИТЕ НО НЕ ТЕ ПОДСИГУРЯВАТ ЕЛЕКТОРАТА НА МАФИЯТА А И ТЕ ЩЕ ПОЛУЧИШ СОЛИДНА СУМА-НАЛИ
  • 21 Да се връща Бойко

    9 15 Отговор
    Да се връща Бойко, че да вкара ред в дая загиваща държавица.
  • 22 Тома

    19 1 Отговор
    Още през социализма най хубаво се крадеше от държавните предприятия и сега вече в пъти още по добре
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Ако се вземат от Печалбата на предприятието,не ме касае,но ако се вземат от Моите и ваши пари ,които ежемесечно плащаме.......тогава много ме касае.каква е тази бюро-клатична наглост?????
  • 25 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    бРАВО!Тъй,се праи.
  • 26 Наивник на средна възраст

    14 0 Отговор
    В една супер раздухана,щатно,администрация,сега и западноевропейски заплати си нагласят.Народът - икономически роб.Оният,мавър,дет разби икономиката,земеделието,а сега и книги си пише,нагласи една държава от чиновноци,на хранилка.Кат са ни толкова умни и кадърни зашо продадоха еенерго разпределението на чужди държавни фирми?Защо ще ни ограбват тези дет в Европейския съюз не ни искат,но иначе ни цицат здраво.Една шайка от лумпени,любители на комисиони ни управлява вече над 30 години,а ние си кютаме и си пишем по форуми.Разделяй и владей.240 хил.чиновници и техните семейства - платени гласоподаватели.Народ,който спи нов петвековен сън.Бойко щял да оправи - той себе си и свойта шайка оправи вече.Сега борбата е - да няма последствия.Жалки сме хора,а иначе тачим Левски....
  • 27 Наивник на средна възраст

    11 1 Отговор
    Що се отнася до обясненията на Факти - къде се провеждали журналистически разследвания,бих искал да ги насоча и към области на превратно прилагане на закона от страна на магистрати.От своят житейски опит съм убеден,че не им стига куража да пишат за незаконията царящи в българската правораздавателна система,за невино осъдени и за оправдани виновни.Именно законите и тяхното правилно прилагане са гарант за общественият ред и справедливост.Страна,в която е по-добре да си богат и виновен,отколкото беден и невинен не е страна на справедливостта.Така и не разбраха,че обратната страна на бедноста не е богатството, а именно справедливостта....Нея в България не можем да я намерим,няма я,а това най-малко не е правилно.Аман от "демокрация",искаме ред и справедливост,хубав живот тук за децата ни,прокудени по далечни земи...
  • 28 Стига сте увеличавали

    3 0 Отговор
    заплатите на учителите, пардон държавните служители.
  • 29 Шопо

    2 1 Отговор
    Бай Тошо беше министър председател и генерален секретар на БКП, извода е че с една заплата не се живее.
  • 30 безпартиен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Варна":

    Как така никой не сложи поне един минус?Аз също не можах!
  • 31 Баш Батка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Варна":

    Това е нищо спрямо измисления одит на община Варна!
  • 32 максим

    0 0 Отговор
    колко, директори има в българия?какво- получават?колко работника има в българия,какво получават? нещата са ясни.докога ще ги търпите,тези засранци? вие решавате.ами търсете си правдата.стачки,бунтове,не се явяваш на работа.пълно унищожение ,на тези паразити.няма кой да работи заради тях.всичко е нормално.няма обидени или неразбрали,надявам се?
  • 33 максим

    0 0 Отговор
    българия се напълни с висшисти.социолози,политолози,анализатори,военни пенсионери,съветници..........аман от юнаци и паразити.и за всички работи, работническата класа.а колко работника, има вече у нашата българия? до кога, работническата класа ще издържа тези твари? то не бяха професори,доктори,академици,генерали...........всичките мамини синчета,хайлази и мижитурковци.дайте да ги научим да работят.или мизерия и глад.обидих ли някой? не казвам ли истината?
  • 34 М3 голд

    0 0 Отговор
    Аз не разбирам тази псевдо държава България. Всички знаят всичко, но парите са най важното нещо. Да си дойдем на думата. Моето мнение: най висока заплата трябва да взема Президентът. След него надолу: шефовете на трите власти. От тях надолу: заместниците им, шефове на подчинени структури и т.н. какви са тия огромни пари, раздавани в държавни структури - заплати и бонуси. Безобразие. Но вижте: никоя политическа сила не поставя тази тема за обсъждане и решаване, защото или сега или в бъдеще ще се ползват от нея.