Last news in Fakti

10 Май, 2023 07:22 5 841 45

Плажът в Евксиноград става обект на националната сигурност

  • евксиноград-
  • плаж-
  • охрана-
  • национална сигурност

Този подход осигурява защита и безопасност на обектите и охраняемите лица от потенциални рискове и заплахи от терористичен характер

Плажът в Евксиноград става обект на националната сигурност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Правителството превръща не само почивната станция „Евксиноград“, но дори и прилежащия плаж на властта в стратегически обект, който е от значение за националната сигурност. По този начин цялата зона, намираща се във Варна, се приравнява на места като АЕЦ "Козлодуй", военни поделения и заводи, сградите на правителство, президентство, Народното събрание, пише "Сега".

Това става ясно от проектопромени в Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, пуснати за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации strategy.bg.

И до момента има специални мерки за достъп до почивната станция на властта, но сега правителството вдига степента на секретност и застрашеност, която допуска всевъзможни мероприятия, включително и разполагане на войски и дори ракетни комплекси за защита.

Измененията предвиждат "допълнение на раздел IX, сектор „Държавно управление“ от Списъка с определяне на стопанство „Евксиноград“ и прилежащите обекти по Закона за управление на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) за стратегически обект е с оглед функционирането на обекта като представителен държавен обект и статута на лица с особена важност за функционирането на държавното управление на Република България и чужди държави".

Според мотивите на кабинета, в двореца на стопанството се провеждат официални мероприятия с чуждестранни делегации и гости на председателя на Народното събрание, президента и министър-председателя. Към настоящия момент НСО осъществява охраната на стопанството. "С включване на стопанство „Евксиноград“ ведно с прилежащите обекти по ЗУЧК в Списъка на стратегически обекти и дейности от значение за националната сигурност, раздел IX, сектор „Държавно управление“, нормативно ще се регламентира ограничението по чл. 4, ал. 3 от ЗУЧК".

Въпросният законов текст предвижда, че за части от територията на обектите "достъпът на гражданите може да бъде ограничен само в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, опазването на защитени територии и обекти, при опасност за здравето или живота им, както и в други случаи, определени със закон". На практика това означава, че във всеки един момент може да се забрани присъствие на обикновени хора в изключително широк периметър, включващ не само плажа, но и голяма част от морското пространство около почивната база, наричана от авторите на промените "стопанство".

"Този подход осигурява защита и безопасност на обектите и охраняемите лица от потенциални рискове и заплахи от терористичен характер, а в цялостен смисъл – опазване на националната сигурност, което е наложителна мярка в контекста на съвременните динамични условия", пишат хората от правителството и добавят: "Подобни действия по отношение на официални обекти и прилежащи територии като резиденции, вили, сгради за провеждане на официални държавни мероприятия с присъствие на международни делегации и на високопоставени държавни лица от ранга на президент, министър-председател и председател на парламент се прилагат в международен аспект като задължителна мярка в обхвата на мерките за сигурност".

Смята се, че включването в списъка на посочените обекти "разширява обхвата на контрола по отношение на охраната на обектите в района на стопанството към повишаване на нивото му предвид осъществяваните контролни дейности и съдействие от ДАНС". Според авторите на промените, "взаимодействието между институциите на ниво охрана (НСО) - контрол (ДАНС) гарантира ефективно противодействие срещу заплахи и рискове за националната сигурност от различно естество".

Още по-странна е промяната, която правителството предлага за правомощията на началника на Националната служба за охрана (НСО). Авторите на измененията изведнъж "установили нормативна празнота по отношение на правомощията на шефа на НСО като ръководител на служба за сигурност по Закона за защита на класифицираната информация". Те разбрали, че "основните функции и дейности на службата по Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО) се определят с оглед статута ѝ на специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката".

Затова и те предлагат промяна, която "урежда нормативно началникът на НСО със заповед да определи стратегически обект или дейност, предоставен за управление, съответно възложена за осъществяване на НСО, които са от значение за националната сигурност след предварително съгласуване с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)."

Мотивите за този подход, според който шефът на НСО сам може да си определя какво ли не за стратегически обект, са, че "осъществяваната охранителна дейност за осигуряване безопасността на определените в ЗНСО лица, обекти и мероприятия е съществен елемент от системата за защита на националната сигурност, установена в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност (ЗУФСЗНС)".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    97 3 Отговор
    Комунизма си бил отишъл, а !?! Бардака може и да е нов, ама персонала е същия

    Коментиран от #7, #23

  • 2 Народната любов

    82 1 Отговор
    Ще се пазят от народа...
  • 3 интересно

    55 2 Отговор
    И кой министър ще строи там !!!
  • 4 Както вилата на Доган в Росенец

    72 2 Отговор
    Сараите му, сега и Евксиноград добива такъв статут на защитен обект....все повече се опитва да се отдалечи от народа политическата класа, това разграничаване дразни допълнително българските граждани, скоро ще има големи промени за доброто на България и българският народ
  • 5 Разбирай

    37 15 Отговор
    Не е за българи, а за нaтoвци. Къде да си пекат з...... те.
  • 6 дядото

    62 2 Отговор
    бавничко връщате всичко от времето на соца.защо тогава е целия тази цирк вече 33 години.нещо много гнило има в тази държава
  • 7 абе хилещия се,

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Прочете ли статиятя? Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. И кой е на власт?

    Коментиран от #9

  • 8 На власт е

    41 2 Отговор
    Баце /?Винету - бореца срещу тройната коалиция или триглавата ламя както се изразяваше
  • 9 Хихи

    45 0 Отговор

    До коментар #7 от "абе хилещия се,":

    Що каква е разликата между управляващите през 2009 и сега? И ако 2009 е прието постановлението, тия сега вдигат нивото на защита и секретност. Ти май не четеш.

    Коментиран от #11

  • 10 Пурко

    51 1 Отговор
    Ама разбира се, въпрос от националната сигурност е да не би някой простосмъртен да иде там и да види как си печат гза родните ни депутати
  • 11 Я го прочети още веднъж

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хихи":

    "Още по-странна е промяната, която правителството предлага за правомощията на началника на Националната служба за охрана (НСО). Авторите на измененията изведнъж "установили нормативна празнота по отношение на правомощията на шефа на НСО като ръководител на служба за сигурност по Закона за защита на класифицираната информация". Те разбрали, че "основните функции и дейности на службата по Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО) се определят с оглед статута ѝ на специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката"."
  • 12 Тъмен субект

    37 2 Отговор
    На малки стъпчици Черно море се превръща във военизирана зона. За какво в Евксиноград им е да има възможност за разполагане на ракетни комплекси и друго въоръжение? Каква защита, от кого? Американците си настъпват и нашите тъпундери влизат в капана. Лошото е че вкарват и всички нас.

    Коментиран от #36

  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    40 1 Отговор
    По-добре изселете цяла Варна, за да сте спокойни.....
    Надминаха и комунистите......
    УБО ще възстановявате ли?
  • 14 ПСР

    42 1 Отговор
    ..."да се забрани присъствието на ОБИКНОВЕНИ хора...."Да,в БГ се делим на обикновени и необикновени,специални,много важни/ВИП/личности.Неофеодализъм.
  • 15 На този плаж ходят само « боГоизбраните»

    37 0 Отговор
    С какво техните задници са по- ценни от моя?
    Да плащаме и това!

    Коментиран от #18

  • 16 Доростол

    18 9 Отговор
    Резидента и неговия кабинет бавно и сигурно води страната към комунистически еднопартиен бункер затворен за света. Поцинкованите кофи в парламента не могат и да се усетят. Който има средства ,сега е момента да се изнесе от страната.
  • 17 Пак са ги нахапали медузите

    20 0 Отговор
    А терминал 2 става космодрум.
  • 18 Сони

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "На този плаж ходят само « боГоизбраните»":

    Защото ти си никой за тях и финансово зависим човек.
  • 19 Ураа,

    22 2 Отговор
    Да живее комунизмът, другарки и другари. Нали не сте забравили, че всички сме равни и равноправни.
  • 20 Перо

    25 3 Отговор
    От къде, на къде това служебно правителство ще лишава гражданите от изключителната държавна и общинска собственост на обществото, в името на едни престъпници, попаднали по неясни причини в изборни списъци! Има си общинска полиция която да охранява общата плажна зона, не избрани престъпници и унтерменши!

    Коментиран от #37

  • 21 Шаро

    16 0 Отговор
    "Затова и те предлагат промяна, която "урежда нормативно началникът на НСО със заповед да определи стратегически обект или дейност, предоставен за управление, съответно възложена за осъществяване на НСО, които са от значение за националната сигурност след предварително съгласуване с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)."
    И се самоназначиха за" богпоммазани".
  • 22 Пенчо

    17 0 Отговор
    По тази логика и кенефа в народното събрание трябва да е обект .......и.т..н.
  • 23 Ъхъ

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Комунизма си е тука, деградирал нацистки натовски режим!
  • 24 Дааа

    23 0 Отговор
    Дебелите им за....ци са мишени , които се виждат от руския бряг!
  • 25 Заповед

    19 0 Отговор
    Да ходят със бронежилетки там защото разстоянието до другия плаж е 400 метра
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 не отива на добре нашата политическа

    16 0 Отговор
    сган , САМИ СЕ НАВИРАТ В ШАМАРИТЕ !
  • 28 КАК ЩЕ СЕ ПАЗЯТ ОТ

    12 0 Отговор
    БАЙРАКТАРИТЕ ?
  • 29 Народна любов

    14 0 Отговор
    Значи плажът на властта ще се пази от войска и ракетни комплекси????
    Ех, любов народна….
  • 30 Голям страх

    13 0 Отговор
    ги тресе народните избранници от народната любов
  • 31 ...

    11 1 Отговор
    Значи ако съм разбрал правилно СЛУЖЕБНИЯ кабинет дето не го е избирал никой, решава че ще харчи нашите пари за да пази гешеф и разни подобни примати от народната лИбоФ? Някой иска май да си прави Росенец 2. И помежду другото същите тия ще дадат права на убо-вците да обявяват и бутка с п за обект от национално значение за сигурността? 2023та ли бяхме или 79та? Кога да очакваме от мирчев и ристьо акция Росенец 2?

    Коментиран от #33

  • 32 редник

    7 0 Отговор
    " ...която допуска всевъзможни мероприятия, включително и разполагане на войски и дори ракетни комплекси за защита."

    Добре ще е наблизо да са направи летище и поне 4 F-16 да дават денонощно дежурство... 😁
  • 33 Пич,

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "...":

    Каква 1979та, каква 2023та ти се привиждат?
    От доста време сме "1984"! И ще сме там още за дълго! Пък и не само ние, вече цял свят е така...
  • 34 явно

    9 1 Отговор
    ще е морска база на америка.
  • 35 щастлив гражданин

    5 1 Отговор
    Новата натювска номенклатура требе с хамериканския Пейтриът да я пазите!Непрежалима загуба ще да стане,ако нещо и се случи и некой даде фира,нали?
  • 36 Ти си

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тъмен субект":

    Пишеш и коментираш като напушен. Резиденцията винаги е била със специален статут до времето на "демокрацията" - знам това защото съм давал вахта на котва пред плажа .
    Как мислиш дали резиденциите на държавните лидери по света не се охраняват ....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чакала2

    7 1 Отговор
    А от гранатомед ще ли се опазят тия рантутници.Те се страхуват един от друг. Правят си сами филми и атентати.Смазаха психически Българският народ. Хората избягаха от родните места точно заради тия тарикати. Няма кой да ги спре.

    Коментиран от #44

  • 40 Хора

    6 2 Отговор
    Ще има оръжия и Американски бази с войски там явно имат заповед от баи Американец нали сме първа идиотска фронтова линия.
  • 41 Ривиера до к.к "Златни пясъци"

    5 0 Отговор
    ....."нормативно ще се регламентира ограничението по чл. 4, ал. 3 от ЗУЧК" .....Следват и другите комплекси, откраднати "приватизирани" от олигарси.
  • 42 123456

    2 0 Отговор
    за Доган - поцирикаха малко , намокриха крачолите и се кротнаха , а тука отрано си казват - няма смисъл от мокрене и клепане, ние се пазим , ще
  • 43 Хайл

    2 0 Отговор
    Голям страх от народната любов...има за какво да ги е страх
  • 44 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Чакала2":

    Кой ти каза че няма? Ние НАРОДА да не сме по-малко от тях.ще играе сопата по техните гърбове
  • 45 БАНКЯ СЪЩО ТРЯБВА ДА Е ОБЕКТ НА НАЦИОНАЛ

    0 0 Отговор
    НАТА СИГУРНОСТ - ТАМ Е ЗАЙЧАРНИКА И ГЛАВНАТА МУТРА !