Last news in Fakti

19 Май, 2023 09:50 7 418 38

Застраховката "Гражданска отговорност" рязко поскъпна

  • гражданска отговорност-
  • автомобили-
  • мерки

За три месеца някои застрахователи вдигнаха цените с 60-70%

Застраховката "Гражданска отговорност" рязко поскъпна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Драстично поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отгoворност" изненада собственици на автомобили, които сега трябва да подновяват полиците си. От около месец застрахователните компании са надули цените, като при някои скокът в сравнение с миналата година е над 50%, казват брокери.

За това предупреждава за в. "Сега" Мила Кисьова.

Шофьор без никакви провинения трябва да плати сега 275 лв. при положение, че при същия застраховател изтичащата му полица е за 190 лв. Проверка с електронните калкулатори на брокерите показва, че подобна цена предлагат и останалите застрахователи - най-ниската оферта е за 272 лв., но повечето са около 300 лв., а най-високата оферта е 320 лв.

Повишение на цената на "Гражданска отговорност" бе очаквано, след като в последните две години на ковид-пандемията, компаниите масово свалиха цените. Толкова драстичен скок само за месец обаче е стряскащ. Той трудно може да се оправдае с инфлацията, защото през 2022 г., когато тя растеше и стигна рекордните 18%, цените на ГО останаха без промяна.

В началото на 2023 г. дори имаше и ценови срив, който предизвика смут в сектора. Някои застрахователи като "Лев инс" и "Бул инс" свалиха офертите под 200 лв., доста под средното ниво от 240-250 лв. по това време. Те бяха последвани и от други застрахователи и това даде повод да се заговори за опасност от "сътресения" в застраховането и в целия финансов сектор. Тогава от "Лев инс", обясниха за "Сега", че причината за сериозното поевтиняване на "Гражданска отговорност" е въведен вътрешен модел „бонус-малус” в дружеството, който позволявал добрите шофьори да бъдат стимулирани с бонус от премията.

Три месеца по-късно няма и помен от ниските цени. Въпросните застрахователи вече предлагат ГО за 280-300 лв., което в сравнение с офертите им от февруари е завишение с 60-70%.

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи уверяват, че цените на ГО ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди ковид-пандемията. "Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски", коментира пред БТА тези дни доскорошният председател на АБЗ Константин Велев. Той посочва, че заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват, защото поскъпват автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на "Гражданска отговорност" и "Каско".

Комисията за финансов надзор (КФН) също обяснява сегашния ръст на цените на ГО с "ускорената инфлация, както и с възстановяването на стопанския оборот след двете години в условията на пандемия". Инфлацията и възстановяването обаче го наблюдаваме още от миналата година, но това не попречи на част от застрахователите да свалят тогава цените, пък и в началото на тази година.

По повод сигналите, че има нещо нередно в срива на цените през януари-февруари от КФН увериха в отговор на "Сега", че са упражнили надзорни действия, но не са установили нарушения. "КФН не регулира и не одобрява цени, а само дали се съблюдават изискванията на КСО за достатъчност на премията - т.е. дали при образуване на застрахователните си премии всеки застраховател спазва изискването те да съответстват на поетия риск и на разходите на застрахователя, както и да бъдат достатъчни на базата на разумно актюерско допускане, така че да осигуряват изпълнението на всички задължения на застрахователя, включително образуването на достатъчни технически резерви", обясниха от комисията.

Вероятно проверките на регулатора все пак са оказали ефект, след като масово всички застрахователи, свалили цените по-рано тази година, сега ги вдигат драстично.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бедните милиарддерчета

    91 2 Отговор
    а някакво основание за повишаването на цените да чуем или не е важно важното е да се дерът кожи …

    Коментиран от #5, #17

  • 2 Тошко

    94 2 Отговор
    Къде е държавата? Къда са регулаторите? Тук отдавна си говорим за картел и никой не си мръдва пръста. Обикновеният гражданин както винаги го отнася като куцо пиле домат.

    Коментиран от #10, #21

  • 3 Коментар

    64 5 Отговор
    От ДеБето наскоро искаха да я направят 400 лева...луди!

    Коментиран от #19

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    77 2 Отговор
    Свръх печалба с любезното съдействие на държавата и милицията......
  • 5 3343

    9 50 Отговор

    До коментар #1 от "бедните милиарддерчета":

    Имаш крава пиеш мляко. Имаша пари за застаховка караш кола. Аз като нямах ходех пеш. 500лв да стане дано намалеят джигитите по пъта...

    Коментиран от #8

  • 6 дядо поп

    29 1 Отговор
    Нали знаете лафа , беден ли си дядо попе . .... .. .. ...!
  • 7 АБВ

    40 1 Отговор
    За това няма ли да се излезе на протест или не е толкова важно
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Павел пенев

    42 7 Отговор
    Повишаването на застраховката ГО има връзка с войната в Украйна и повишаване цената на газа. Гадни нищожества.
  • 10 русенец 2

    42 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тошко":

    всички лапат по веригата затуй мълчат коза ностра нищо не струва
  • 11 Дед

    35 2 Отговор
    Според мен няма основание цената за среден клас да е над 250 лв,тъй като обезщетенията по ГО се изчисляват по Наредба от преди 20 години и там фиксираните цени за труд,нормочасовете и ставките ,като цяло са нищожно ниски и неадекватни в сравнение с днешните по сервизите.Докато тези цени не се осъвременят не виждам причина да се вдига повече цената на ГО.
  • 12 Сеирджия

    35 6 Отговор
    Ето до това води повишаването на минималната заплата. Помпане на инфлацията и свръхпечалба за компаниите. Кой ще ти остави свободни пари в джоба бе, аланкоолу! Тичай да скачаш пак по площадите, че ти било малко заплащането.
  • 13 Куку Рус

    34 12 Отговор
    вие се надявайте да не дойдат жалтопаветните киркокорчовци, че тогава ше видите гражданска 600 лева. Тези украинци кой ще ги храни
  • 14 Г-ца каприз

    46 2 Отговор
    Това си е чист държавен рекет... Плащаме без нищо на среща...
  • 15 Даниел

    24 1 Отговор
    Интересно е дали можеш Да сключваш ГО например в Румъния или Гърция не знам какви са цените там,но ако са по изгодни тази опция би повишила конкуренцията ,следователно цената ще е по ниска ,ако следваме пазарна логика!

    Коментиран от #23

  • 16 Знайко

    38 0 Отговор
    Ахаааа, разбрах! Някой , който мога да блъсна си е купил кола за един милион и понеже неговите части са много скъпи се налага да ми вдигнат застраховката, макар все още да не съм го блъснал!?!? Страхотна логика, както казва Ники Кънчев! За да може ремонта за скъпите каско-коли да е безплатен , се налага да вдигнем застраховките на всички! Поредна излагация и на застрахователите и на държавата , която трябва да им дръпне каишката!
  • 17 Де юре

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "бедните милиарддерчета":

    Застраховката "Гражданска отговорност" по смисъла на ДИРЕКТИВА 2009/103/ЕО относно застраховката „Гражданска отговорност“ при използването на моторни превозни средства може да бъде оспорена пред съдилищата. Рисковете се предпоставят от автомобилистите, а не автомобилите. Един автомобил сам по себе си не може да направи нищо, без шофьорът да е предприел определени действия. Не е нужно да се застрахова автомобилът, а водъчът. Няма нито един автомобил, който да е причинил каквато и да е щета, ако някой човек не е бил предпоставка за такава щета. Следователно е съвършено неправилно да се изисква застраховка за всеки един автомобил, може да се изисква застраховка за водачите и съобразно тяхното поведение на пътя да се определят рисковете и размера на застраховката. Задължителното застраховане е лобистко законодателство, бъркащо в джоба на много хора и наливащо пари в дожобовете на малко. Застраховането е процес на покупко-продажба на рискове, нека който не може да си носи рисковете се застрахова, който пък може да си ги носи и да си ги управлява да не се застрахова, всичко друго е решаване на пазарни проблеми с непазарни методи!

    Коментиран от #24

  • 18 Шемет

    5 1 Отговор
    Ей измет!
  • 19 един

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    ДеБето нямат нищо общо със застраховането,прекалил си снощи с алкохола,лягай си да спиш!
  • 20 Леля Гошо

    17 1 Отговор
    В резултат, броят на автомобили(сти)те без ГО още ще се увеличи, оспбено в маалата.
  • 21 Реалност

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тошко":

    Тоше, той Европейския съюз им налива пари в джобовете, ти за нашата държава питаш къде е, я питай, кой е предложил такава Директива въобще да бъде приета. По подобна логика може да бъде изискана всякаква задължителна застраховка - да кажем застраховка прекомерни стомашни газове и изискване за монтиран пърдометър, или застраховка наднормено тегло или застраховка свръх плодовитост - не им е хрумнало, че може да мине, не са ни го натресли. Всичко е обслужване на интересите на богатите и грижа да не обеднеят.
  • 22 Чочо

    13 2 Отговор
    Къде е била 190 лева?
    Години наред в провинцията плащаме 270 лева!!!!!😀😀😀
  • 23 Феликс Дж

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "Даниел":

    Не можеш. Не можеш нито белгийска, нито немска, нито френска да ползваш. САМО на БЪЛГАРСКИТЕ бандите е валидна пред КАТ. Изводите си правете сами.
  • 24 РЗС

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Де юре":

    Живея в УК, тук се застрахова шофьора на автомобилът, който може да не е притежание на шофьора. Същият шофьор може да шофира и други автомобили със същата застраховка. Всички автомобили трябва да имат застрахователна полица на името на някой шофьор. Аз плащам пълно каско на бмв 7ма серия 450 паунда на година и то на разсрочено плащане по около 40 на месец. Има и задължителна пътна такса от 300 паунда за моята кола(отново плащам месечно по 25), нещо като винетка, но за разлика от бг винетката, не можеш да се движиш въобще по пътищата където и да е без пътна такса, а без бг винетка в града може(ако не са го променили). Последното е технически преглед, който струва по 25 паунда. Ако колата е изрядна се плаща само такса. Общо плащам към 800 паунда на година.
  • 25 Споко

    12 3 Отговор
    Още е по-евтина от Германия и др ЕС държави. А нали и ние сме в ЕС, трябва да я докарат до 1200 лв. И по-лесно ще се смята-сто кинта на месец и готово
  • 26 Тити

    10 1 Отговор
    Държава без никакъв контрол
  • 27 Шопо

    5 1 Отговор
    Предпоставки, съществуващи в обществото, които обуславят избухването на революция.
    Невъзможност на управляващата класа да запази в неизменен вид своето господство, т.е. това е ситуация, при която управляващата класа не може, а потиснатите класи не искат, да живеят постарому;
    рязко изостряне на всички обичайни нужди и бедствия на угнетените (потиснатите) класи;
    значително повишаване активността на масите и тяхната готовност за самостоятелно революционно творчество.

    Като субективно условие за създаване на революционна ситуация е способността на революционизираната класа към достатъчно силно масово действие, което да сломи старото правителство.
  • 28 дядо поп

    10 1 Отговор
    Уж щеше да има бонус–малос. И май има бонус за големите и малус за малките българи!
  • 29 БгТопИдиот🇧🇬

    9 1 Отговор
    Нал искахте КапитализЪм и бананИ !!!
  • 30 Само така

    2 1 Отговор
    Държава без кучета
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тото

    13 2 Отговор
    Истината е много проста. На нашите застрахователи не им се дават пари за щети. Затова пък много обичат да събират парите на водачите на МПС. Със сигурност думата "задължителна" в системата на застраховането е противоконституционна. Още като се въведоха тези "псевдозастраховки" някои магистрати и журналисти ,видяха несъответствия с Основния Закон на РБ. За съжаление ги хванаха за гушите и застраховането продължи с пълна сила. Това си е като американските централи- гарантирана печалба. Познайте на кого застрахователните фирми бяха лицензирани. Сега когато имаме директиви от ЕС , застраховките да изпълняват определени критерии , ревнаха и увеличават тихомълком таксите. Защо не дадоха гласност на проблемите на Нашите застрахователи в Румъния. Но там имат закони и застрахователя бе принуден да плати за щетите. За съжаление , ние бяхме лишени от правото на коментар във "ФАКТИ" , просто раздела "Напиши коментар" , липсваше. Така че мафиотската структура си е обхванала цялото общество, както и на Застрахователния бизнес.
  • 33 ха ха ха аха ха

    3 1 Отговор
    Мафиотски номера.
  • 34 Бай Ганя

    3 0 Отговор
    Чета коментарите и се чудя толкова ли е изостанал наш Ганя???Когато пострадат са като пиленца кротки и все малко им се вижда обезщетението!!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ганю

    3 3 Отговор
    Гласувайте пак за подмяната и ще видите как кон боб яде
    големи сте будали
  • 37 Име

    0 0 Отговор
    Във Великобритания тази застраховка "гражданската" е по-скъпа от пълната застраховка!
  • 38 дядо йоцо

    3 0 Отговор
    НАРОДА ОВЧИ СИ ТРАЕ УВЕЛИЧАВАЙТЕ НО НЕ ЗА БРАВЯИТЕ ЧЕ ВСЯКО НАЧАЛО ИМА И КРАЙ