Last news in Fakti

31 Март, 2023 07:39 3 890 19

Политическите спонсори се подплашиха от скандала с „Нексо“

  • нексо-
  • скандал-
  • партии-
  • спонсори-
  • мерки

Бизнесменът и бивш депутат Веселин Марешки, който сега се състезава като независим кандидат за парламента, е декларирал скромните 150 лв. дарения

Политическите спонсори се подплашиха от скандала с „Нексо“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В края на предизборната кампания, през която участниците във вота на 2 април събираха и харчеха пари за агитация, се оказва, че приходите им от дарения рязко са паднали в сравнение с предишни избори.

На 579 928.45 лв. възлизат общо направените парични дарения, показва регистърът на Сметната палата, където се докладват финансите на партиите и коалициите. За сравнение – в края на кампанията преди вота от 2 октомври м.г. политическите спонсори бяха дарили над 1.3 млн. лв. Данните за сегашната кампания са от вчера следобед, но са достатъчно показателни за сериозния спад, пише вестник „СЕГА“.

Възможно е симпатизантите на партиите да са се стреснали от прокурорското разследване на криптокомпанията „Нексо“. Около случая изникнаха данни, че служители на „Нексо“ са дарявали значителни суми на политически сили. Това стана причина за тежки скандали в Народното събрание и дори за обвинения в политическа корупция. В такава атмосфера е нормално много от дарителите да се отдръпнат. А политическите формации трябва да разчитат на собствени сили - държавни субсидии и лични средства на претендентите за парламента.

Най-големите спонсори, както стана обичайно в последно време, фаворизират ПП-ДБ. Първите седем по големина дарения, възлизащи на общо 300 000 лв., са отишли именно в тази коалиция. Най-голямото единично дарение е от 100 000 лв., като дарителят е посочил за източник на средствата лични средства от заплати, дивиденти и бонуси. С останалите по-малки дарения общо ПП-ДБ е получила около 360 хил. лв.

Останалите формации остават далеч назад. „Левицата“ - коалиция на бивши социалисти, е получила около 80 хил. лв. от поддръжници. „Възраждане“ - около 50 хиляди, БВ – около 35 хиляди. Около 20 хиляди е събрала „Заедно“ - съюз от партии, воден от бивш кадри на ИТН. Самата партия на Слави Трифонов отчита едно дарение от 700 лв. БСП е получила около 12 хиляди.

ГЕРБ-СДС и ДПС, както обикновено, разчитат на държавните си субсидии и нямат нито стотинка дарения, въпреки че се хвалят с многобройни поддръжници.

Бизнесменът и бивш депутат Веселин Марешки, който сега се състезава като независим кандидат за парламента, е декларирал скромните 150 лв. дарения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 против Измамата

    20 0 Отговор
    Аз предлагам всички софиянци в парламента а останалите балъци да ги хранят !

    Коментиран от #13, #17, #18

  • 2 БОЯН БИБИКА ГРАД ЛОМ

    14 11 Отговор
    ГЕРБ СДС ДПС са ОПГ и СИ имат АНОНИМНИ СПОНСОРИ
  • 3 Град Симитли

    15 10 Отговор
    "... ГЕРБ-СДС и ДПС, както обикновено, разчитат на държавните си субсидии и нямат нито стотинка дарения.."....
    .... За кво са им дарения, те сами си вземат колкото искат

    Коментиран от #5

  • 4 фен

    24 3 Отговор
    Е що бе, Бобоков, Василев и Божков не са спирали! Тя за това тая шлака около Прокопиев пак драпа за 20%
  • 5 БОЯН БИБИКА ГРАД ЛОМ

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Град Симитли":

    ДА С РЕКЕТ ИЗНУДВАНИЯ БУХАЛКИ
  • 6 А парите на ДПС са откраднати от

    11 3 Отговор
    българските граждани
  • 7 един

    10 9 Отговор
    И какво се оказа Нексо,един спукан балон раздут от мафията в лицето на Иван Гешев!Гешев защо мълчи сега,или хвърли помията по ДБ и си изпълни мръсната поръчка!

    Коментиран от #8

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    Иван Гешев е Слуга на Бг Мафията
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дедо ви...

    18 1 Отговор
    Тази година денят на шегата, лъжата и измамата ще бъде на 2-ри Април по нов стил.
  • 11 Име

    9 6 Отговор
    Буци черпи

  • 12 хихи

    10 0 Отговор
    Ами другия Олигарх си видя Губещия продукт и спря парите... Х.И. под водата
  • 13 Само питам

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "против Измамата":



    "Най-големите спонсори, както стана обичайно в последно време, фаворизират ПП-ДБ."


    То и Нексо "спонсорира" ДБ. От американските НПО идват много кинти. Как иначе се плащат по 2 (ДВЕ) реклами в праймтайма на най-скъпите телевизии няколко дни преди изборите?

    Я напишете списъци откъде точно идват парите за партиите. И "даряващите" фирми какви връзки имат с мафия, военни, чуждестранни посолства и др.










  • 14 ружа сътрудничката на цв. бориславова

    13 0 Отговор
    де го криптомирчо нещо предизборно се покри?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Селянин

    9 0 Отговор
    Само журналистите ли не разбрахте, че Веселин от половин година разпродава на пожар всичко и се готви да ходи на дълга екскурзия в Дубай, ако не го изберат и няма имунитет.
  • 17 против Измамата

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "против Измамата":

    Имам в предвид че рибата .... от главата . Та по тоя повод , май тая глава много ни усмърде вече и май трябва да се реже . Измамата с техните Гьовендии , тулупа , кюмюра от драг... , оня пинокио с дългия нос - всички от едно котило на "столицата" .
  • 18 Петко Лилов от ОССЕ америк. по-га

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "против Измамата":

    Ти сигурно го предлагаш официално да стане , защото то и сега е така само че неофициално >
  • 19 Простото Киро

    3 0 Отговор
    Еконтий явно си потигна си каквото му трябваше и вече няма нужда да си купува министерско кресло като преди за 300 000 лв.