Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 11:21 9 100 16

МО готви рокади в ТЕРЕМ

  • терем-
  • завод-
  • ремонт-
  • военна техника-
  • военна продукция

Стойността на гражданската продукция е малко над 23 милиона лева

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Министерството на отбраната подготвя рокади в ръководството на военния завод ТЕРЕМ, съобщи БНР.

"Това ще е стрес тест за нашата система", казаха от ТЕРЕМ за БНР. Печалбите на дружеството са предимно от гражданска продукция, няма нито лев, спечелен от износ на специална продукция, оплакаха се от компанията.

Какво ще се случи с военния завод?

В средата на септември принципалът на ТЕРЕМ, министър Тагарев, назначи за нов изпълнителен директор Калин Димитров и Димитър Стойчев за шеф на съвета на директорите. Но не промени броя на участващите в Съвета и затова съставът му се увеличи от 5 на 7 души. На последното заседание обаче председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев определи рокадите като "учудващи" и подчерта, че заплатите на членовете на съвета на директорите са по 15-16 000 лева на месец.

Военният министър Тодор Тагарев обясни какво целят промените във военния завод. "За двамата са пуснати конкурси, през които те трябва да минат, за да продължат да бъдат членове на борда. На останалите 5 съм връчил нещо като предизвестия. Има определени нередности. Те трябва да отговорят, след което ще обсъдим и ще преценя дали и кой може да остане в борда", поясни военният министър.

Кой е новият директор на ТЕРЕМ?

Първоначално министърът на отбраната беше критикувал работата на военните заводи и то във време, в което би трябвало да има много поръчки за продукцията заради войната в Украйна. За рокадите директорът на ТЕРЕМ каза пред БНР: "Министър Тагарев като принципал е в пълното си право да прави каквото прецени за съвета на директорите. Има проверки, които текат, той ще си направи изводите…При правилна организация, правилно изградена система хората не влияят на нейната работа. Това ще е стрес тест за нашата система".

Стойността на гражданската продукция е малко над 23 милиона лева. Специална продукция е на стойност около 8,278 милиона лева. Нито лев обаче не е бил спечелен от износ. От ТЕРЕМ отчитат, че това е намаление в цялостния обем на производството - от 37 на 26 процента. От ТЕРЕМ очакват "все по-трудно преодоляващи се затруднения в бизнеса" заради неблагоприятната бизнес среда в световен план и обвързаността с Русия за доставки на резервни части. От лятото на миналата година ТЕРЕМ и други 14 български дружества са в списъка със санкции, наложени от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    12 4 Отговор
    Към статията добавям въпос на мноооооого години, на който и Прокуратура и Следствие оглушително мълчат. А той КОИ са руските и българските пиромани, организирали и предизвикали множеството взривове във военните ни заводи. А какво стана с опита на Пеевски чрез офшорка да превземе поредната фирма- Дунарит Русе.......
  • 2 тагаренко

    18 3 Отговор
    ще бамамата на всичко, само хамерика и сраел са ми важни
  • 3 шиши

    12 2 Отговор
    с винету сме хвърлили око на нефтохима...
  • 4 Перо

    18 0 Отговор
    Тази мафиотска практика, измислена от Драгалевския лаборант, преди 30 г., да се назначават политически и роднински лица в измислените бордове, където работниците трябва да заработват банкерски, втори и трети заплати на кадрово необезпечените боклуци, трябва незабавно да се преустанови! Членовете на борда си нямат понятие от предприятието, не помагат с нищо, а са в тежест на предприятието! Достатъчно д министъра да назначи Гл.Изпълнителен директор, а останалите членове да бъдат директори и експерти от предприятието, без втора заплата или минимална надбавка!

    Коментиран от #14

  • 5 Тагаренко

    7 3 Отговор
    е абсолютен боклук. На чий борд се качва? На борда на к.ра ли?
  • 6 Биби

    4 0 Отговор
    Значи предприятието е в недобро икономическо състояние,но директорите с по 15 бона заплати! Това е някакво малоумие от страна на МО и Тагарев!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Я го знам !

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Биби":

    Това е само върха на айсберга.Тия имат отпуска по 60 дена и ползват бази за почивка на МО без пари.Комунизма там не си е тръгвал !

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ами направете си верните изводи!

    0 0 Отговор
    А те са, че продукцията ни е остаряла, няма изгледи за скорошно сътрудничество с Русия и съответно пазар за такъв тип продукция, което значи че усилено трябва да се закупуват западни лицензи, да се търси пазарна ниша и да се направи анализ какво може да произвежда този завод с този наличен състав от работници и специалисти.Нужно е тотално преориентиране и в перспектива работа за нуждите на Българската армия, която ударно ще закупува западен тип оборудване.Това е бъдещето, колкото и да не им се иска на някои!

    Коментиран от #15

  • 14 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Ако Тагарев си тежи на мястото отдавна трябваше да пътува за чужди страни и да рекламира Българската военна индустрия, и не само Тагарев но и Денков - вижте как Шолц и Макрон спечелиха милиарди в Индия и Китай с цивилни и бойни самолети. Преди години България продаваше оръжие на Палестинци, Либийци, Сирийци, Иракчани, Виетнамци, Персийци. А сега?
  • 15 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ами направете си верните изводи!":

    Американската продукция също е остаряла, след Бил Клинтън на практика военни технологии бяха спрени. Прим през 2023 Сухопътните сили на САЩ взеха решения да купят от Израел системи за активна протекция срещу снаряди и ракети и да ги монтират на танковете Абрахам и БМП Stryker и Bradley 2, системите бяха монтирани на танковете но не и на БМП. Освен това този тип протекция не защищава от дронове и Javelin, а последните модели Немски танкове и БМП имат и активни и пасивни системи и собствено ПВО срещу дронове и Javelin Само преди месец един Палестински дрон унищожи Израелски танк снабден с активна протекция. Вчера НС даде добри пари за стари машини - жална България
  • 16 Срамота

    0 0 Отговор
    Терем на бързо дадоха сграда паметник на културата на ул. Иван Вазов в София, на Таки.