Last news in Fakti

4 Август, 2018 14:28 956 2

Гръцки министър подаде оставка заради огъня

  • гърция-
  • министър-
  • оставка-
  • пожари-
  • огън-
  • никос тоскас

Премиерът Ципрас обаче отказва да го направи

Гръцки министър подаде оставка заради огъня - 1
Снимка: БТА/ AP

След силен натиск от страна на опозицията и недоволството на гражданите, министър Никос Тоскас подаде оставка. Той пое отговорността за пропуските в проведената акция по спасяване на хората при пожара до столицата Атина. Още първия ден на бедствието министърът на обществения ред Тоскас поиска да напусне поста, но премиерът Ципрас тогава отказа да го освободи с аргумент „не обезглавявам по време на битка“.

По думите на Тоскас досега няма констатирани съществени грешки при справянето с огнената стихия: „Опитвам се да отговоря какви са били грешките и отговорностите, които имахме, и мога да ви кажа, че на оперативно ниво, като лично гледах от първа ръка, защото бях в командния център на пожарната през всичките тези дни, не мога да намеря съществени оперативни грешки".

След приключване на извънредното положение в опожарения район Тоскас вече е извън правителството. Ресорът Гражданска защита се поема от министъра на вътрешните работи Панос Скурлетис. Според коментари в медиите, не е възможно за дълго време един екип да отговаря за две министерства и се появиха първите сценарии за основни промени в правителството на Ципрас, предаде БНР.

Опозиционните партии приветстваха оставката на Тоскас с коментари, че това е много закъснял акт на поемане на отговорност. Консерваторите от основната опозиционна сила "Нова Демокрация" продължават с искане за оставка и на премиера. Късната оставка е стратегическа грешка на правителството, според гръцките медии. Миналият петък гръцкият премиер Алексис Ципрас пое политическата отговорност за бедствието, но не постави под въпрос реакцията на властите. Опозицията и медиите остро критикуват липсата на координация между различните държавни служби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    4 0 Отговор
    А у нас кога заради чумата или, че бандитите им бягат от милиционерски е акции?
  • 2 Мая Бугова

    3 0 Отговор
    Тук хората имат достойнство и поемат и чужда вина.Не е джунглата България.
Новини по държави: