16 Декември, 2019 14:45 2 120 4

Фирми дават на служителите ден за изтрезняване

  • изтрезняване-
  • фирми-
  • служители-
  • компании-
  • алкохол-
  • махмурлук

Това е преимущество, защото служителите не лъжат

Фирми дават на служителите ден за изтрезняване - 1
Снимка: Shutterstock

Британски фирми предлагат на служителите си "ден на махмурлука", ако са препили вечерта или през уикенда. Ако го ползват, те работят от вкъщи и не лъжат, че са болни, а направо казват на шефовете си, че имат тежък махмурлук.

„Това е голямо преимущество, защото можем да казваме истината. Също така гъвкавият график е голямо предимство", казва Ели, която работи именно в такава компания, пише Би Би Си. Освен това в компанията се предлага и неограничен отпуск. Шефът на Ели – Клер Кромптън, съосновател на компания в Болтън, споделя, че за да се привлекат млади хора от Манчестър, трябва да се създават и необходимите условия.

"Искахме да предложим нещо на по-младата част от населението, която ходи по барове и се забавлява доста. И ако моите служители знаят, че им предстои подобна вечер, те предварително казват, че искат да си вземат "ден на махмурлука", обясни Клер, предаде Би Ти Ви. Но има и някои особености. Не бива да се злоупотребява с подобни дни, понеже това прави впечатление, особено ако е 2-3 пъти на седмица и се пропускат срещи с клиенти, поясни съоснователят на фирмата.

Специалистите в областта на бизнеса смятат, че подобно обозначение на дните (ден на махмурлука), в които може да се работи от вкъщи, ще поощряват служителите да злоупотребяват с алкохола, което ще навреди на имиджа на фирмата. Другото нововъведение, което набира популярност във Великобритания, е гъвкавият график, както и неограниченото количество отпуск.

У нас е обратното - заговори се за злоупотреби с болничните, което доведе до предложение първият ден да не се плаща нито от НОИ, нито от работодателя. Заради големия обществен натиск тази идея остана само голяма дискусия как да се пресекат фалшивите дни по болест, които някои си взимат, за да сливат празничните с работните дни, например, покрай Коледа и Нова година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    18 0 Отговор
    Британците са най-големите пияници и алкохолици.Нямаше вечер за две години в Манчестер да не видия търкалящи се пияници по улиците.И наравно с мъжете са и жените-абе свине са си
  • 2 Той

    9 0 Отговор
    Ихааа, още 1 ден за напиванье! Искам и глоби на трезвениците да наложат, че не се търпят!
  • 3 моля за внимание

    1 1 Отговор
    Който не познава Каракачанов да се възползва.Другите закон ще ги лови.
  • 4 Сам вкъщи 1

    0 0 Отговор
    За човек който се говори че е неизлечимо болен, какво да прави ?!
    Явно умишлено се говори така за да е сам !!!
    Не всичко което се говори и пише е истина, обаче от мен !
    Град Варна стана световно известна, а това е голямо постижение !
    България трябва да стане първа в нещо !
    Грозното за да стане красиво трябва "някакви неща" !!!
Новини по държави: