Last news in Fakti

7 Юни, 2022 16:45 965 7

ЕС въвежда общо зарядно от 2024 година

  • ес-
  • европа-
  • зарядно-
  • usb-c порт

Всички нови устройства на пазара в ЕС ще трябва да включват USB-C порт за зареждане до есента на 2024 г.

ЕС въвежда общо зарядно от 2024 година - 1
Снимка: Shutterstock

Всички нови устройства на пазара в ЕС ще трябва да включват USB-C порт за зареждане до есента на 2024 г., решиха Европейската комисия и Европейският парламент във вторник в опит да намалят електронните отпадъци, пише европейската редакция на "Политико".

"Мобилни телефони, таблети, електронни четци, слушалки, цифрови фотоапарати, , ръчни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители, които се презареждат чрез кабел, ще трябва да бъдат оборудвани с USB-C порт, независимо от техния производител, " пише в прессъобщение на парламента, "Лаптопите също ще трябва да бъдат адаптирани към изискванията до 40 месеца след влизането в сила."

Това включва всички лаптопи, потвърди докладчикът Андрей Ковачев. По-дългият период на внедряване от 40 месеца вместо 24 е компромис след разногласия относно това дали лаптопите трябва да бъдат в обхвата, тъй като те обикновено изискват повече енергия и използват по-голямо разнообразие от зарядни устройства.

Други спорни точки бяха дали на доставчиците ще бъде забранено да предлагат зарядни устройства с всяко новозакупено мобилно устройство, за да се намалят електронните отпадъци и как трябва да се стандартизират безжичните зарядни устройства. Те ще бъдат разгледани на по-късна дата след допълнителни оценки от Европейската комисия и органите по стандартите, каза Ковачев.

Един производител, който ще трябва да направи значителни промени, е Apple, който се обяви срещу първоначалното предложение на Европейската комисия през септември. Моделите iPhone използват собствения Lightning кабел на Apple.

Това решение идва след десетилетие на бавен напредък от ЕС на стандартизиран метод за зареждане на мобилни устройства. Докладчиците заявиха, че регламентът трябва да бъде гласуван на пленарната сесия през юли.

Припомняме, че идеята за общо зарядно беше лансирана от Соломон и Гергана Паси през далечната 2009 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изправена краставица бивша крива

    15 0 Отговор
    ура! спасихме европата от фалит!

    Коментиран от #5

  • 2 i-рян

    11 0 Отговор
    А от 3022 година спираме да въртим часовника то тогава се очаква да бъде съгласувано с всички еФро....
  • 3 Вуйчо

    11 0 Отговор
    Дайте го на Паси да го рекламира.
  • 4 1234

    8 1 Отговор
    Това е комунистическа идея,всички да сме с еднакви цървули,хората ще почнат да търсят и купуват алтернатива

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Майстора

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "изправена краставица бивша крива":

    Целта не е била да се спасява Европа от фалит. Нито пък изобщо фалит на Европа е възможен.
  • 6 Водолей

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Каква алтернатива, бе?
  • 7 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Вкъщи знаеш ли колко зарядни имам за телефони, mp3 и подобни от ерата на GSM още, сигурно 20 може и повече да са. Някой път се скапе някое зарядно за прожектор, телефон, таблет, че режа, обгорявам, връзвам на старите зарядни да зареждам новите устройства. Защо е нужно това като може всички устройства да са с един порт?
Новини по държави: