Last news in Fakti

13 Септември, 2023 13:58 1 202 5

Електронните цигари могат да предизвикат хроничен стрес при младите пушачи

  • електронни цигари-
  • вреда-
  • хроничен стрес-
  • пушачи-
  • млади хора

Медици изследват влиянието на електронните цигари върху здравето на младите хора и стигат до притеснители заключения

Електронните цигари могат да предизвикат хроничен стрес при младите пушачи - 1
Снимка: Shutterstock

Младите хора, които използват електронни цигари, е по-вероятно да изпитват хроничен стрес, въпреки че не е ясно дали стресът е причинен от употребата на електронните цигари или тя е предизвикала стрес, твърдят изследователи, цитирани от ЮПИ.

„Изследванията вече показват как употребата на електронни цигари влияе върху физическото и психическото здраве на младите хора“, казва д-р Тереза То, старши научен сътрудник в Детската болница „Сикидс“ (SickKids) в Торонто, предава БТА.

„Предишни наши изследвания показаха, че тези, които използват електронни цигари, е по-вероятно да получат астматичен пристъп. В това проучване бяхме особено заинтересовани от връзката между изпаряването, психичното здраве и качеството на живот сред младите хора“, казва То в съобщение за медиите от Европейското респираторно дружество.

Учените са използвали данни от канадското Национално проучване на здравните мерки, в което са участвали 905 души на възраст между 15 и 30 години. Около 13 % от тях са заявили, че са използвали електронни цигари. Изследователите са установили, че младите хора, които ги употребяват, е по-вероятно да са физически активни, но също така е по-вероятно да съобщят, че изпитват силен хроничен стрес в живота си.

„Хроничният стрес може да доведе до състояния на психичното здраве като тревожност и депресия. Важно е младите хора, които изпитват хроничен стрес, да получат подкрепа още в началото, за да им се помогне да не прибягват до нездравословни механизми за справяне, като употреба на електронни цигари или тютюнопушене“, каза То. "Употребата на електронни цигари не е ефективен начин за справяне със стреса, но стресът и тревожността могат да предизвикат желание за употреба и да затруднят отказа на потребителя“, добавя тя.

Възможно е и друг фактор да е довел до увеличаване както на стреса, така и на употребата на електронни цигари, казват авторите. Все пак те отбелязват, че при изследването им са взети предвид други фактори, които влияят на стреса, като доходи, консумация на алкохол и здравословни състояния като астма и диабет.

„Не знаем защо младите хора, използващи електронни цигари, са склонни да бъдат по-активни физически, но може да е така, защото се опитват да контролират теглото си с упражнения и вярват, че употребата на електронни цигари може да им помогне“, каза То.

Проучването също така установи, че младите хора, които използват електронни цигари, имат по-нисък риск спрямо някои признаци на лошо здраве, като високо кръвно налягане, въпреки че тези резултати не достигат статистическа значимост. „По време на проучването тази група млади хора е имала добро физическо здраве като цяло; трябва обаче да проучим ефектите на електронните цигари в по-дългосрочен план, за да разберем въздействието им върху здравето на младите хора. Знаем, че стресът предизвиква оксидативен проблем и възпаление в организма, а те играят важна роля за риска от развитие на хронични заболявания като астма, диабет и сърдечносъдови заболявания“, добави То.

Проучването е представено от То тази седмица на конгреса на Европейското респираторно дружество в Милано, Италия. То е финансирано от канадския Институт за изследване на здравето. Констатациите, представени на медицински срещи, се считат за предварителни до публикуването им в рецензирано издание.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    2 0 Отговор
    Добре че не съм млад ....
  • 2 Да ама Не

    6 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Стреса е от скапания забързан живот който живеем. Боклуците с които се храним, обръчването на медиите, агресията и простотията.
  • 3 Електронните

    5 0 Отговор
    вибрраттори могат да предизвикат хроничен стрес при младите пушачки вместо както е било навремето с кекса
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.