Отидете към основна версия

7 083 5

Първи пострадали в безпилотна кола

  • google-
  • автономен автомобил-
  • катастрофа-
  • инцидент

Трима сътрудници на Google са били ранени леко в катастрофа с роботизиран автомобил по време на тестове в Калифорния. Виновник за произшествието е водачът на друга кола, съобщава Associated Press.

Инцидентът в гр. Маунтин Вю е първият с безпилотно возило, при който има пострадали хора. От Google поясняват, че роботизираният Lexus RX се е движел в автоматичен режим, спазвайки ограничението на скоростта. В колата са се возели трима инженери, които са обработвали телеметрични данни. Единият от тях се е намирал на шофьорското място в съответствие с калифорнийските закони, но не е участвал в управлението.

Инцидентът се случил на кръстовище. Въпреки зеления сигнал на светофара колата на Google спряла заради очертаващото се задръстване. В този момент отзад се забил другият автомобил.

Данните от телеметрията показват, че ударът е станал със скорост 27 км/ч, а задната кола няма спирачен път. Сътрудниците на Google са откарани в болница с травми на шията, но след преглед са освободени.

Ударите отзад са единствената опасност, от която автономните коли все още не могат да бъдат опазени. За 6 години и почти 2 млн. километра изпитания са регистрирани 14 катастрофи с роботизирани автомобили на Google. 11 от стълкновенията са именно отзад. От компанията продължават да търсят решение на проблема.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини