Отидете към основна версия

6 750 8

Китайци кроят шапка на Porsche 918

  • nextev-
  • nio ep9

Китайскията компания NextEV, чийто отбор се състезава във Formula E, представи официално първия си цивилен електромобил. Nio EP9 има мощност от 1 мегават (1 360 к.с.) ще бъде произведен в тираж от 6 бройки.

Новият електрически хиперкар е разработен в сътрудничество със състезателните инженери от отбора на NextEV. Въпреки че се води лицензирано за движение по пътищата за общо ползване, купето отговаря на всички изисквания за безопасност в категорията FIA LMP1, в която участват най-бързите прототипи от сериите "Льо Ман".

От NextEV твърдят, че при скорост от 240 км/ч аеродинамиката на Nio EP9 генерира двойно повече притискателна сила, отколкото болидите от Формула 1 - 2.5 тона. Електромобилът издържа странично ускорение от 2.53 G, а надлъжните натоварвания достигат 3.3 G.

Купето от въглеродни нишки се задвижва от четири електромотора (по един на всяко от колелата), захранвани от два блока от йон-литиеви батерии. Те се зареждат за 45 минути, но могат и да се заменят с вече заредени за не повече от 8 минути.

Nio EP9 тежи 1 735 кг, с 200 повече от LaFerrari и McLaren P1. Ускорението от 0 до 100 отнема 2.7 сек. - колкото най-мощната Tesla Model S. Американският електромобил обаче е далеч от максималната скорост на китайския (312 км/ч) при сходен автономен пробег от около 425 км.

Инженерите на NextEV твърдят, че Nio EP9 вече е поставил рекорд за коли на ток на "Нюрбургринг" с време 7:05,12. Абсолютният рекордьор Porsche 918 е по-бърз само с 8 секунди, но китайците тепърва ще трябва да доказват твърдението си.

Цената на Nio EP9 не се съобщава официално. От екипа, разработил мегаватовия автомобил, обаче признават под сурдинка, че себестойността на всяко купе е около $1.2 млн.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини