Отидете към основна версия

17 498 9

И Volkswagen яха вълната на каршеринга

  • volkswagen-
  • moia-
  • каршеринг

Volkswagen AG създава нова дъщерна компания за услуги за споделено ползване на автомобили, съобщават от пресслужбата на немския концерн. По предварителна информация MOIA ще предлага изключително коли на ток, с каквито германците планират да наситят гамата си през следващите години.

VW AG вижда огромен потенциал в "каршеринга". Във Волфсбург дори смятат, че споделеното използване на автомобили без покупка в бъдеще може да измести традиционния обществен транспорт и такситата, а отдаването на коли под наем може да бъде много по-доходоносно, отколкото се предполага сега.

За момента от Volkswagen не разкриват никакви подробности по проекта MOIA. Експерти обаче очакват, че немците ще се опитат да наваксат изоставането си от останалите компании за каршеринг с изключително ниски цени - примерно колкото струва пътуването с градски транспорт. Независимо от скромните печалби, каквито предполага такъв бизнес модел, във VAG смятат, че могат да излязат на печалба от €2 млрд. още в края на 2019 г., а към 2025-а MOIA "трябва да генерира значителна част от приходите на компанията"

Официални представители на концерна вече водят преговори с общинските власти на няколко десетки градове в Европа за лансирането на новата услуга, която по план ще заработи към средата на следващата година. След това се очаква MOIA да стане достъпна и в САЩ, Китай и останалия свят, пише Financial Times.

Volkswagen вече успя да „открадне“ високопоставен мениджър от конкуренцията с богат опит в каршеринга. MOIA ще бъде оглавена от Робърт Хенрих, който отговаряше за услугата за споделяне на коли car2go на Daimler в Щутгарт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Анкета

Бихте ли ползвали услугата "каршеринг" във вашия град?