Отидете към основна версия

4 211 4

Електрически офроудър в Рали Дакар

През следващата календарна година шампионатите с електрически автомобили ще са общо 2 - Formula E и Electric GT, но те ще се провеждат по пистите и там средата е сравнително контролируема. Друг електрически представител обаче, ще се впусне в най-тежкото автомобилно състезание на земята - Дакар.

Той е създаден от испанската електрическа компания Acciona и не е нещо сензационно, но не това е целта в тежкото рали, което пресича почти цяла Южна Америка. Електромобилът е наречен El Acciona 100% EcoPowered и разчита на мотор с мощност от 335 конски сили и цели 800 нютонметра, като захранването идва от 150 милиамперчасова батерия.

Интересното тук е, че автомобилът не използва четири електромотора, а разчита на конвенционално задвижване на четирите колела, което използват всички машини с двигатели с вътрешно горене, като мощността се пренася през шестстепенна секвенциална скоростна кутия.

Това ще бъде третия старт на компанията в рали Дакар, но предишните два опита не достигат до приключване на дългото 9 хил. километра внушително препятствие, което ще стартира на 2-ри януари. Целта на компанията е да докаже, че рали Дакар може да бъде завършено, без да е нужно отделянето на вредни емисии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини