Отидете към основна версия

12 575 30

Автопроизводителите наддават за стари дизели

  • премии-
  • дизел-
  • авто

Автоконцерните искат да стимулират възможно най-много клиенти да сменят старите си дизелови автомобили с нови

Концернът Volkswagen предлага премии от 2 до 10 хиляди евро при смяна на стар дизелов автомобил с нов. Сумата се определя в зависимост от модела на новата кола и може да нарасне ако новото превозно средство е хибрид, електрическо или на компресиран природен газ (метан). От своя страна, Daimler, BMW и Toyota предлагат премии в размер на 2 000 евро. Допълнителното условие, поставено от японците, е новата кола да бъде хибрид. От Ford, на свой ред, са готови да платят до 8000 евро за стари дизели.

От премиите могат да се възползват собствениците на дизелови превозни средства със стандарт за емисии на изгорели газове от Euro 1 до Euro 4. В Германия това са около 6.3 милиона коли – 14% от всички автомобили.

Въвеждането на стимулиращата мярка бе решено миналата седмица на срещата за дизела в Берлин. „Хубаво е, че дебатът за финансираните от държавата премии вече не е на дневен ред. Не е редно данъкоплатците да плащат за това, което автоиндустрията сама си причини. Инициативата е принос за по-чист въздух в градовете“, заяви немският министър на околната среда Барбара Хендрикс.

Съмненията в случая са около смисъла на премиите. Превозните средства със стандарт за емисии на изгорели газове от Euro 1 до Euro 3 вече са забранени в повечето градове в Германия. Изтеглянето от движение на автомобилите с Euro 4 е логичният ход на събитията и без плащането на премии.

Все пак автоиндустрията прие стимулиращата мярка, за да стабилизира продажбите си. Дебатът за спирането от движение на превозните средства, които отделят наднормено количество азотни оксиди, силно разклати пазара на дизелови коли – 45% от продадените нови автомобили за изминалата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Трик ли са премиите за стари дизели от VW?

    Премии за стари дизели (от Euro 1 до Euro 4) до 10 хиляди евро при закупуване на ново VW предложиха във вторник от Волфсбург. Въпреки на пръв поглед а ...
    11.08.2017
    7 223
    19
  • VW плаща до €10 хил. за стар дизел

    От Волфсбург правят атрактивно предложение на собствениците на дизелови автомобили. Притежателите на дизелови коли със стандарт за емисии на изгорели ...
    08.08.2017
    36 375
    46