Отидете към основна версия

5 820 10

Най-купуваните автомобилни цветове на 2017-а

  • axalta-
  • global color popularity-
  • автомобилен цвят

Американският производител на бои и лакове за автомобилната промишленост Axalta публикува ежегодната си класация на най-предпочитаните цветове сред купувачите на леки коли. Статистиката за 2017 г. със сигурност ще се хареса на туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов, чиято страст към бялото се прочу по цял свят.

39% от продадените миналата година автомобили са били бели, като в Азия техният брой надхвърля половината (52%). Бялото е любимо също на купувачите в Африка (49%) и Русия (32%).

Най-много бели коли се произвеждат в Китай - 47%. Други 15% пък са боядисани в перлени вариации на бялото, чиято популярност в сравнение с 2016 г. е нараснала с 4%. Японците също си падат по тях.

На второ място сред любимите автомобилни цветове се подрежда черното. В световен план са го избрали 21%, а в Европа - 16 на сто от купувачите. Следва го сивото с 11% и 20% съответно за света и Стария континент.

Сред по-ярките цветове доминира синьото във всичките му нюанси от наситено до светъл металик. В Европа и Северна Америка са го предпочели 10% о купувачите.

От Axalta отбелязват, че бялото е несменяем лидер сред автомобилните цветове от 65 г. насам, откакто се провежда проучването. Отгоре на всичко популярността му расте с всяка изминала година.

През 2017 г. се е увеличило също търсенето на бежови и кафяви коли, на които се пада 6% от азиатския и 4% от европейския пазар. На другия полюс са зелените и жълтите автомобили, които са изкушили едва 1% от купувачите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Туркменистан забрани черните коли

    Властите в бившата съветска република Туркменистан са издали забрана за вноса на автомобили с черен цвят. От средата на месеца митниците отказват да о ...
    29.01.2015
    18 096
    30