Отидете към основна версия

6 912 20

Тръмп налага 25% мито на вносните коли

  • доналд тръмп

Американският президент Доналд Тръмп планира да въведе мито в размер на 25% върху вноса на автомобили, твърди немското сп. Wirtschaftswoche. Щатският лидер е обявил намеренията си в разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

Тръмп е отявлен противник на вносната автомобилна продукция и едно от първите му действия след поемането на президентския пост бе да заплаши с мита американските компании, които произвеждат в Мексико. Скоро след това под прицела му попаднаха и европейските производители.

Американският президент питае особена неприязън към Mercedes-Benz. Според Тръмп нюйоркското Пето авеню било претъпкано с автомобили на немската марка и той нямало да се успокои, докато не го опразни от тях.

В момента САЩ облагат вносните автомобили с мито в размер на 2.5%. За сравнение налозите в Европейския съюз са 10%, а в Китай - 25% (на 1 юли предстои намаление до 15%). Щатите са най-големият външен пазар на европейските производители. Миналата година те са изнесли за там автомобили за €50 млрд. Близо половината от тях са били произведени в Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ удариха ЕС с тежки мита

    Митата върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико ще влязат в сила от утре, 1 юни, съобщи търговският министър на САЩ Уилбър Рос, цит ...
    31.05.2018
    3 991
    23