Отидете към основна версия

5 792 10

Продадоха автомобил без двигател на двойна цена

  • de tomaso-
  • pantera-
  • карол шелби

Аукционната къща Bonhams продаде екземпляр от италианския спорткар De Tomaso Pantera за сумата от $226 000. Любопитното е, че колата, която е произведена през 1987 година, е без двигател и без скоростна кутия.

Освен това, аналогични автомобили, при това в изправно състояние се продават за цени между 80 000 и 12 000 щатски долара. Защо тази е толкова скъпа? Отговорът се крие в това, че е била собственост на великия Карол Шелби.

Легендарният американски състезател и конструктор, известен най-вече със спортните си коли Shelby Cobra, почина през 2012 година. Търгът, организиран от Bonhams, разпродаде голяма част от автомобилната му колекция.

Автомобилът е уникален не само заради своя собственик. По време на работата си в корпорацията Chrysler, Шелби участва в разработката на Dodge Viper. И именно тази Pantera се използва за агрегатоносител при изпитанията на двигателите.

В частност, в нея е бил интегриран V-образен осмак с работен обем 5.9 литра с два турбокомпресора. Впоследствие е решено в серийния Viper да се монтира V10 с обем осем литра и мощност около 400 коня.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини