Отидете към основна версия

19 209 42

Къде и как ще се произвежда българската хиперкола

  • хиперкар-
  • електромобили-
  • българия

Както вече ви информирахме у нас българската компания Alieno ще се опита да създаде първата родна хиперкола. Тя ще се нарича Arcanum (от лат. тайна) и ще разполага с умопомрачителните 24 електромотора и 5521 к.с.

Главен инвеститор на проекта е Ахмед Мерчев, основател, CEO & CTO на Alieno и главен конструктор на Arcanum. Основано през 2015 със седалище в България, Alieno има за цел да създава хиперколи от бъдещето. Къде обаче ще се произвеждат те?

Отговор на този въпрос откриваме във Facebook страницата на компанията, където пише, че първото производствено хале е готово. Фабриката на Alieno, която е в процес на изграждане и разширяване, е разположена в село Туховища, България, само на 3.5 км разстояние от централата фирмата, която е позиционирана в родопското село Слащен, България.

За производството на Alieno хиперколите, във фабриката вече са доставени първите KUKA шестосни индустриални роботи. Плановете на Мерчев са повече от оптимистични. Той очаква в рамките на следващите две години, Alieno да представи от 8 до около 24 различни модела на изцяло електрически хиперколи, средно по един нов модел на всеки 1-3 месеца.

Те ще се предлагат на цени подобни на тези на дебютния модел. В целият този футуристичен проект има обаче едно НО. Той ще стане реалност едва след привличането на външни инвестиции в размер на 2 млн евро, срещу които инвеститорите ще получат 10% дял от компанията.

Към момента мажоритарен собственик е Ахмед Мерчев. Дали ще се намерят инвеститори и дали цялата тази работа няма да се окаже поредния балон в родната автоиндустрия, предстои да разберем. За сега перспективите на хартия са ОК, но в действителност производствените халета са далеч от тези, в които се произвеждат хиперколи, а неясен остава въпросът с квалифицираните кадри. Макар и песимистично настроен, екипът ни ще продължи да следи темата за евентуална българска хиперкола.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини