Отидете към основна версия

15 392 68

Германия иска по €4000 от собствениците на Tesla

  • tesla-
  • model s-
  • субсидия-
  • премия-
  • германия

Федералното управление по икономика и експортен контрол (BAFA), което предоставя субсидии при покупката на екологично чисти автомобили, изиска от клиентите на Tesla да възстановят на държавата премиите в размер €4 000, получени за всеки закупен електромобил. Според ведомството заявената от калифорнийския производител цена на Model S не отговаря на критериите на държавната програма за насърчаване на екологичния транспорт, тъй като е над €60 000.

"Това означава, че всички, които са получили субсидия за покупката на Model S до 6 март 2018 г., нямат право на нея. Ако сумата им е била изплатена, трябва да я върнат", гласи съобщението на BAFA. От Управлението уточняват, че мярката ще засегне около 800 собственици на Tesla.

Решението на BAFA слага край на споровете около обвиненията, че компанията на Илон Мъск се е възползвала неправомерно от програмата за стимулиране на продажбите на електромобили. Макар Tesla да намали цената на Model S до необходимите €60 000, колата излизаше по-скъпо на клиентите заради начисляването на допълнителни €13 000 за пакет от екстри, от които не могат да се откажат.

Заради избухналия скандал Model S бе изключен от програмата за субсидиране, само за да бъде върнат в нея през март. От Tesla от самото начало категорично отричаха обвиненията, че задължават клиентите да плащат допълнително за екстрите. Немското представителство на компанията обяви, че ще обжалва решението и ще овъзмезди клиентите си за разходите по възстановяването на екологичната премия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Как Тръмп удари Германия с €6 млрд.

    Въвеждането на мита върху вноса на автомобили в САЩ ще намали германския брутен вътрешен продукт с около 6 млрд. евро, заяви в петък президентът на Тъ ...
    21.07.2018
    10 915
    26