Отидете към основна версия

12 Октомври, 2018 14:31, обновена 12 Октомври, 2018 14:31 95 356 37

Можем ли да доливаме всякакъв антифриз?

  • антифриз-
  • автомобили-
  • видове

Към днешна дата има три основни типа охладителна течност, които са обозначени с индекси G11, G12 и G13. Всеки производител препоръчва точното използване на един от трите вида, но въпросът тук е можем ли да ги смесваме?

При първите два вида (G11 и G12) в основата е етиленгликол, който е разреден с дестилирана вода и различни добавки. G11 е син на цвят, а G12 - червен. Днес обаче има химически компании, които оцветяват антифриза в най-различни цветове.

Най-съвременният антифриз е G13 и той се прави на базата на пропиленгликол, като към него се добавят отново дестилирана вода и различни присадки. Охлаждащата съставка и при трите вида е т.нар. едноатомен спирт.

Принципно първите два вида могат да се смесват, а това важи и с непълна сила и за G13, но проблемът идва не от основната съставка, а от добавките. Взаимодействието между тях може да доведе до нежелателни реакции.

така се получават твърди съединения, които могат да запушат тънките серпентини в радиатора. Възможна е и реакции, при която антифриза да загуби част от охлаждащите си свойства, така че смесването на червен, жълт и син антифриз не е желателно.

Най-добре е да се кара с антифриз, препоръчан от производителя, а ако решите да го смените с някой от другите два вида, то задължително трябва да се направи "промивка" на охладителната система.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 51 гласа.

Свързани новини