Отидете към основна версия

9 768 37

Автомобилът на старо взима превес

Продажбите на употребявани автомобили продължават да се увеличават за сметка на новите коли у нас. Все повече хора предпочитат да си вземат леко износено возило за далеч по-малко пари, отколкото да се чудят, дали ще могат да погасят вноските към банката в създалата се ситуация с икономическата криза. Несигурността подтиква болшинството от купувачите да вземат кола за максимум 10 000 лева, а дори и много по-евтини.

Все по-малко са желаещите да платят 20-30 процента първоначална вноска за чисто нов автомобил и всеки месец да отделят по няколкостотин лева от личния си бюджет за удоволствието да карат току що излязло от завода возило. Това казва заместник-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев пред агенция Фокус.

Според него освен ограничаването на разходите, хората не се хвърлят в приключението и заради бързото обезценяване на новите коли, които, например ако стуравт 30 000 лева в момента на продажбата, за три години цената им спада почти тройно. Вярно е също така, че и търговците на стари коли имат по-малки печелби. Що се отнася до вероятността да бъде повишено ДДС, то това със сигурност ще се отрази и на цените на нови автомобили, но според Любомир Доросиев това ще е минимално.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини