Отидете към основна версия

5 134 19

Как да подготвим колата си за зимата

  • съвети-
  • автомобили-
  • зима

Въпреки че все още температурите са високи, точно сега е моментът да обърнете внимание на автомобила си и да го подготвите за зимата. Сега ще ви припомним основните неща, които всеки трябва да направи по колата си, за да е спокоен през студените зимни месеци.

Гумите
Основното и най-важно нещо е да сте с подходящи гуми за зимата. Най-добре е те са подчертано зимни и по възможност с "по-пресен" DOT.

Течност за чистачки
Задължително е и да подмените лятната течност за чистачки със зимна или поне да долеете достатъчно количество концентрат за минусови температури.

Акумулатор
Не е лошо да проверите при специалист акумулатора на колата, защото дори и да работи безпроблемно през лятото, то не е изключено да е към края на живота си и да ви създаде проблеми при по-ниски температури.

Уплътнения на вратите
Препоръчително е и да намажете уплътненията на вратите със специални силиконови смазки, които се продават по бензиностанциите. Така ще предотвратите евентуалното им замръзване през зимата.

Светлини
Проверката трябва да се прави периодично, но през зимата, когато се стъмва доста по-рано, проверката за изправност на светлините е задължителна.

Антифриз
Проверката на охладителната течност може да се извърши и от специалист, но можете да направите това и в домашни условия. Просто вземете малко течност от охладителната система и я поставете във фризер. Ако не замръзне, значи всичко е ОК.

Стелки
Не е лошо да подмените текстилните стелки под краката на водача и пасажерите с гумени такива. В противен случай подът на колата ви ще е мокър почти през цялата зима.

Вериги
Ако пътувате в планински региони е задължително да носите със себе си вериги за сняг, както и някой друг шанцов инструмент. Тези неща могат да са ви от голяма полза ако закъсате някъде през зимата.

Дизелови автомобили
Този съвет е за собствениците на дизелови автомобили, които у нас съвсем не са малко. Принципно големите вериги бензиностанции продават зимно и лятно гориво, но и зимната нафта замръзва при много ниски температури. Различни добавки против замръзване са препоръчителни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини