Отидете към основна версия

15 396 76

Край на облагите за собственици на електромобили?

Снимка: Shutterstock

Този въпрос сериозно интересува онези, които се замислят да си купят електромобил в бъдеще. В Европа предимствата съвсем не са малко, като в много държави тези коли са освободени от данъци, не плащат за паркиране в центъра, а за покупката им се отпуска държавна субсидия.

У нас също собствениците на електромобили имат привилегии, но те не са чак толкова големи. Нашенските собственици на електрически коли "намазват" основно с освобождаването от плащане за синя и зелена зона. От ЕС продължават да натискат страните членки за различни облекчения, свързани с покупката на електромобили, но докога ще продължава това.

Няма ли този балон да се спука при положение, че електромобилите станат масови? В Украйна например, също имаше данъчни облекчения за електромобили. По-конкретно електрическите возила там бяха освободени от всякакви акцизи и данъци. Това обаче свърши.

Депутатите приеха закон, чрез който задължават всички нови собственици на електромобили в Украйна да плащат по 1 евро за всеки киловат електрическа мощност. Предвижданията са, че все повече държави ще започнат да облагат електрическите коли с все по-големи данъци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини