Отидете към основна версия

19 420 84

Германия ограничи дизелите по магистралите

  • дизел-
  • забрана-
  • германия

Съд в немския град Гелзенкирхен разреши да бъде ограничено движението на дизелови автомобили по автомагистралите в една от най-индустриализираните области в Германия. От 1 юли догодина в 18 от 50-те района на Есен, през които минава аутобанът A40, ще бъдат разрешени само нафтови модели с екологичен стандарт Евро-5 и нагоре, а от септември - само с Евро-6, съобщава Deutsche Welle.

Решението на гелзенкирхенския съд удовлетворява исковете на редица екологични организации, които обвиняват администрациите на градовете в системно нарушаване на немското законодателство за чистотата на въздуха. По-рано те успяха да се преборят за ограничаване на движението на дизелови автомобили в Хамбург, Берлин, Кьолн и други градове, но за пръв път в обсега на забраните влиза част от високоскоростната магистрална мрежа на Германия.

Deutsche Welle отбелязва, че ограниченията вече са нанесли сериозни щети на промишлеността в страната. Само през първото тримесечие на годината делът на дизеловите автомобили в продажбите на нови коли е спаднал от 41.3% на 31.1%. За да компенсира поне донякъде вредите, немското правителство предложи редица мерки за стимулиране на смяната на стари дизели с по-чисти нови.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини