Отидете към основна версия

8 470 25

Уникален ЛАЗ, за който не сте чували

  • лаз-
  • 3210

Знаете ли, че бившият съветски и сега украински автобусен завод ЛАЗ (Львовский автобусный завод) през 1980 година е най-голямата фабрика за автобуси в света? Около ЛАЗ има и още един любопитен факт, за който едва ли сте чували.

Става дума за това, че в началото на 90-те години на миналия век ЛАЗ се опитва да започне производството на автомобили. Техният първи опит е един прототип на миниван, който носи названието ЛАЗ-3210.

Возилото представлява деветместен миниван, който е показан за първи път през 1994 година. ЛАЗ-3210 е с дължина 4.5 метра и обща маса 1 800 килограма. Каросерията е изработена от стъклопласт и е монтирана на рама.

Любопитното е, че фаровете са заимствани от Таврия, а двигателят е полски. Моторът Andria е с мощност 70 конски сили и работи съвместно с петстепенна механична трансмисия.

Задният мост е от УАЗ-452, а окачването и кормилното управление - от Волга. Микробусът на ЛАЗ е трябвало да се превърне в сериен, но икономически проблеми спират производството му и той остава в аналите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини